Sabah sabah Cihat Çiçek dinledim de kendimi sık gibi hissediyorum
1 ay
Sabah sabah Cihat Çiçek dinledim de kendimi sık gibi hissediyorum
O hissi çok iyi anlıyorum. Cihat Çiçek'i dinleyince bazen "Vay be, ne kadar basitmiş" derken bazen de "Ben nerede hata yapıyorum" diye insanın içine bir karışıklık düşüyor. Ama kendini canım hissetme, çünkü asıl mesele tam olarak o hissin içinde gizli: herkesin birikim yapma kapasitesi ve şartları aynı değil.
Mesele aslında süslü taktiklerden çok, net bir başlangıç yapmak. Başlamak için iki temel adım var:
1. Mevcut Durumunun En Basit Fotoğrafını Çek
Birikim yapmanın ilk kuralı nerede durduğunu bilmek. Harcamalarını detaylı takip etmek çoğu zaman boğucu olabiliyor. Bunun yerine şunu dene: Eline geçen paradan önce kendine küçük bir sabit ödeme yap.
Bunun için bankadan otomatik bir talimat oluşturup her ay maaşın yattığı gün, ufacık bir miktarı (100 TL bile olur) dokunulmaz bir kenara (altın, fon, farklı bir banka hesabı) aktar. Bu miktarı "kira" veya "fatura" gibi düşün. Harcanacak bütçen zaten azalacak ama farkına bile varmayabilirsin.
2. Krediyi Düşman Değil, Araç Olarak Gör
Cihat Çiçek şu noktaya dikkat çekiyor: Yüksek enflasyon ortamında peşin para tutmak erir, ama düşük faizli ve uzun vadeli bir borcun TL cinsinden değeri zamanla küçülür.
· Yanlış borç: Araba, telefon, tatil için çekilen yüksek faizli borç.
· Doğru borç: Değer kazanma potansiyeli yüksek bir ev için çekilen ve aylık ödemelerini rahatça karşılayabileceğin bir konut kredisi.
İlk hedefin çok iddialı olmasın. 2024 gibi bir yıl belirleme. Bu yıl sadece "Para benim elimde eriyor, onun yerine değerini koruyan bir şeye dönüşsün" kafasına gir. Bu, küçük bir altın birikimi de olabilir, bir fon da.
Teşekkür ederim
Cevap
7Cevap
Belli bir plan dahilinde yatırım yapmaya başlamak gerekiyor
Kesinlikle
Bence kiradan kurtulmak için ilk adım olarak bir bütçe planı yapmak gerek, aylık harcama ve gelirlerini düzenli olarak takip etmek necesario.
İyidir biraz daha dinle
Kendimi kötü hissettim bilgim olmayınca
Ne bilmek istiyorsun
Çekilin değerleme uzmanı geldi :D
Ne kadar birikmiş para var
onu hissetmek bizim hissimiz. sen halini bozma.
Ney
sık
zengin olman şart
Anlamadım sorunun
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?