Benim için klima aslında lüks yani çok çok ihtiyaç denemez hadi kış ayı olsa kıyafet mont bunlar ihtiyaç olur çünkü soğuktan insanlar zarar görebilir ama aşırı sıcak eğer 50 derece değilse çok bunaltmaz insanı sadece biraz canını sıkabilir. ama yine de tabi ki de Lüks veya zaruri olarak değerlendirilmesi, coğrafi ve iklimsel faktörlere, veya insanların yani kişilerin ekonomik durumlarına, yaşam standartlarına ve kişisel tercihlere göre değişir mesela benim için lükstür zorunluluk değildir. hayati bir ihtiyaç olmaz benim için ve aynı zamanda daha serin bir iklimde yaşayan biri için lüks bir seçenek olabilir.
Yazın sıcak bir yerde yaşıyorsak lüks değil ihtiyaçtır. Evi güney ve batı cephede olmayan, aşırı sıcak ve nemli bir bölgede yaşamayan birisi klimaya lüks der elbette. Ama gelsin kalsın mesela benim evimde yazın 2 ay kilmasız kalabilecek mi. Evim batı cephe ve İstanbul'da önü de açık alıyor güneşi. Klimayı sabah açıp akşam kapatmazsam sıcaktan durulmuyor. Elektrik faturası da öyle abartılacak kadar çok gelmiyor. Klimayı açmadan önce 250 lira gelen elektrik bu ay 500 lira geldi. Senede sadece 2 ay fazla ödemekten bir şey olmaz. Zaten 2 ay kavurucu sıcak oluyor.
Artan sıcaklar nedeni olsa iyi olur. Fakat klima sahibi olmakla onu kullanmak ayrı şeyler. Herkes bende klima var kullanayım derse şebeke trafosunu patlatırsınız. Fatura çok gelir diye kullanmayan bir kesim de var tabi.
Gel bunu benim gibi Antalya'da güney cephesine bakan evde yaşayan birine anlat. Tabiki ihtiyaç. Yazın nerdeyse 20 saat çalışıyor günlük. yoksa ölürüm heralde
Benim için klima ne lüks ne de zaruri ihtiyaç. Klima kullanmıyorum, uzun süre klima altında kaldığım zaman hastalanıyorum. 9 sene önce klimadan şiddetli bronşit geçirdim.
Klima tabii ki bir ihtiyaçtır, yaz mevsiminde ortamı serinletmek, kış mevsiminde ise bulunduğunuz ortamı ısıtmak için daha faydalı bir şey göremiyorum.