Arkadaşlar selam
Rayiç bedel nedir. Mala anlatiyormuş gibi anlatın çünkü o kadar araştırdım halen anlamadım
Arkadaşlar selam
Rayiç bedel nedir. Mala anlatiyormuş gibi anlatın çünkü o kadar araştırdım halen anlamadım
Rayiç bedel, bir malın güncel fiyatıdır.
Mesela 10 yıl önce bir arabayı 50 bin liraya aldın diyelim. Bu, arabanın alım fiyatıdır.
Şimdi arabanı satmak istiyorsun. Modeline, arabanın gördüğü talebe vs. göre araştırma yaptın. Senin arabanla aynı marka ve aynı modeldeki araçların şu anda 200 bin lira bandında satıldığını gördün. İşte bu fiyat, rayiç bedeldir.
Yani vakti zamanında x lira verip aldığın herhangi bir ürünün şu anda ulaştığı güncel fiyat, rayiç bedel olarak adlandırılır.
Madem öyle emlakci evi neden 1 milyon 200 bine ilana verip altına maksimum kredi limiti 500 bin yazıyor. Yani aslında evin değeri 500 bin değil mi
Kredi oranını da etkiliyor mudur bilmiyorum. Evlerin rayiç bedelleriyle tapu müdürlüğüne bildirilen bedelleri arasında fark var. Yani evi 2 milyona alıyorsun ama devletin o bölgedeki evler için belirlediği üst limit 500 bin lira olabilir ve sen istesen de tapuya 500 bin liradan daha fazla bedel yazdıramazsın. Vergiyi de 500 bin lira üzerinden ödersin. Muhtemelen kredi oranları da o bölge için belirlenen maksimum rakamlara göredir.
Saçma mı, hem de nasıl. Ama rayiç bedel tamamen piyasa tarafından belirlendiği için resmi rakamlardan farklı olabilir.
Yani evin asıl değeri 500 bin TL olmuş oluyor. Emlakci ise kendi kârını yapmak için bi 700 bin TL fazladan istemiş oluyor. Doğru mu anladım. Geriye kalan 700bin TL'yi nakit vermek zorunda kalacağım demek
Emlakçı mıdır bu hale getiren müteahhitler mi yoksa ev sahipleri mi, bilmiyorum. Bölgeye göre metrekare fiyatları dönem dönem güncellenir ama emlak fiyatları Allahuekber dağlarına ulaştığı için artık güncellemeler de yetişmiyor olabilir. Ve evet, toplu paran olmadan sadece kredi ile ev sahibi olman çok zor ne yazık ki.
En üst limit 500 yüz bin ise bunun fazladan ücret talep etmesi yasak değil mi normalde. Ayy aklımda çok soru var k. b
Ayy ilk defa ev alacağım ama affedersin de kaziklanmaktan korkuyorum. Keşke herkes evin asıl değerini tapuya yazsa
O çevredeki benzer yaşta, benzer metrekaredeki evlerin fiyatlarına bak. Oradan az biraz anlarsın rayiç bedelin ne olduğunu.
Keşke yazsa ama bir yandan yazmamalarının bizim için bir avantajı var. Ev aldığında, eve ödediğin bedel üzerinden bir de vergi çıkarıyorlar sana. Tapuda yazan bedeli esas aldıkları için görece az bir rakam ödüyorsun ama o da kol gibi bir vergi yani.
Cevapların için çok ama çok teşekkür ederim ❤️❤️❤️🙈🙈🙈
Cevap
2Cevap
"Rayiç bedel; alınacak veya satılacak ev, arsa, taşıt veya taşınmaz malların piyasada olan değerini ifade etmek için kullanılır."
Nesini anlamadın?
Ya aklıma takılan şey evi ilana vermiş emlakci. 1 milyon 200 bin TL diyor. Maksimum 500 bin kredi diyor. Diğer kalan 700 bin rayiç bedel mi oluyor anlamadım. Ve ikinci soru emlakci evi sadece rayiç bedelinden satmalı mi?
Rayiç bedelle söylediğin şeyin bir ilgisi yok.
Bir evin satılabileceği veyahut gösterilebileceği en düşük değer. Belediye belirler bu ücreti.
Şimdi şöyle evin değeri 1 milyon 200 bin. Maksimum 500 bin kredi limiti diyor. Diğer kalan emlakciya mi gidiyor anlamadım tam
Ha şu öyle. Yapan firma değerini rayiçten göstermiş yani 500.000 TL gibi. Sana da ona göre kredi verirler. Yani nakit yoksa alamazsın.
Yani adam bi nevi vergiden kaçırıyor diyebiliriz.
Yasal yoldan vergi kaçma diyelim :)
Piyasadaki alım satım değeridir
KızlarSoruyor'da kullanılan çerezlere ilişkin detaylı bilgilendirme için Çerezler ve Çerez Kullanımı İzinleri Hakkında Bildirim ve de Kişisel Verilerin İşlenmesi Aydınlatma metinlerimizi inceleyebilirsiniz.