Evi bahar temizliği, bayram temizliği, misafir için diye özel dönemlerde temizliyoruz da günlük ev temizliği nasıl yapılır, nasıl yapılmalı ki ev hep temiz olsun?Günlük ev temizliği nasıl yapılır?
Günlük temizlikle büyük temizliklerin farkları tabii ki olacaktır, özellikle büyük temizlikler için fazla zaman ayırmak ve her ayrıntıya takılmak gerekli ki iyi bir temizlik yapabilelim.
Peki günlük temizlik nasıl yapılır, nelere dikkat edilir?
Günlük ev temizliği yaparken ayrıntılara fazla takılmak istemeyebilirsiniz. Dolayısıyla detay temizliği yapmadan evin temiz olabileceğini düşünmeyebilirsiniz. Fakat iş çıkışı veya okul dönüşü gibi kısa zaman dilimlerinde de detaylara erişerek iyi bir temizlik yapabilirsiniz. Peki ben nasıl ilerliyorum?
İşe ortalığı toparlamakla başlıyorum
Etrafa dağılmış kıyafetler, ayakkabı-terlikler, yerine koyulması gereken ev eşyaları ve yastıkları yerlerine kaldırıyorum. Böylece ortalık derli toplu görünüyor ve temizliğe ihtiyacı olan alanları daha rahat görmemi sağlıyorum.
Temizliği yukarıdan aşağıya doğru yapıyorum
Odalar arasında dolaşarak yukarıdan aşağıya doğru süzüyorum nerelerde toz birikmiş, nerelerin temizlenmesi lazım diye. Daha sonra elime bir kova su ve bez alarak kapı ve pencere üstlerinden, dolap kapaklarından ve televizyon gibi yukarıda olan eşyalardan temizliğe başlıyorum.
Ocak, tezgah, masa gibi yüzeyleri temizliyorum
Ocak, mutfak tezgahı, masa ve sehpa gibi sürekli tozlanan, kirlenen yüzeyleri günlük temizliğimin bir parçası haline getirdim. Çünkü bu alanlar sürekli göz önündedir ve bazen büyük temizliği bekleyemeyecek kadar çabuk tozlanıyor. Elime bezi alıp buraları da temizleyerek günlük temizliğime devam ediyorum.
Banyo ve tuvalet temizliğini unutmamak lazım
Biliyorsunuz ki evin en çok kirlenen alanlarından biri de banyo ve tuvalettir. Bu sebeple günlük temizliğinin içerisinde mutlaka banyo temizliği ve tuvalet temizliği olmalıdır. Lavaboları ovmak, tuvaleti ve duşakabini temizlemek, lavabo bataryalarını parlatmak ve yerleri silip süpürmek önemlidir.
Yerleri süpürüp silmeden günlük temizliği bitti saymam ;)
Günlük temizliğin en keyifli kısmı da benim için yerleri süpürmek ve silmektir. Çünkü, bu işlemler bana temizliğin bittiği mesajını verir ve son derece keyif alırım. Hele ki Dyson V11 gibi kablosuz elektrikli süpürge kullanıyorsanız bu işlem size vakit kazandırır ve günlük temizliği çabucak bitirebilirsiniz ;)
Ben önce dağınıklığı topluyorum. Sonra halıları üzerini süpürüp kaldırıyorum. Sonra her yeri süpürüyorum. Sonra evi siliyorum. Sonra halıları seriyorum. Sonra vitrin, aynaları vs. Siliyorum. Bittiiii. Yaşasın temizlikkk...
Ortalık toplanır mutfak temizlenir ev süpürülür silinir toz alınır tuvalet banyo lavabolar yıkanır bunlar hergün yapılırsa haftalık temizlikte veya misafir öncesi yapılan temizlik kolay olur.
Önce ev havalandırması yapılır. Hemen bir elektrikli süpürgeyle çekilir her yer. Ufak bir toz alma merasimı 😄 Tuvalet banyo yıka çık. Pencereleri kapat tamamdır.
Allah ne verdiyse girişeceğim; masa, dolap, sandalye... Al eline bezleri, tak beline. Masalara ayrı, camlara ayrı bez kullan, süpürgeyi al süpür her yeri hurraa.
Çalışan bir insan için bu imkansız. Fakat öğrenciyseniz veya masa başı bir işiniz varsa veya evdeyseniz günlük olarak üstten toz alınıp yerler ayrıntıya girmeden süpürülebilir. Mutfaktan ve banyodan zaten bahsetmiyorum. Oraların her kullanılışta temiz bırakılması gerekiyor zaten.
Gunluk temizlikte kendime gore anlatinca once kahvaltidan cikan bulasigimi yikarim ocagi silerim ortaligi bir toplarim sonra odalari süpürürüm viledami yapar toz alirim wcyi yikarim oldu bitti masallah. Zaten evin dagilmamasi icin en ufak daginikligi sonraya birakmayip hemencecik toplarsan ev mis gibi olur.
öncelikle en zordan başlanmalı dağınıksa etrafı önce bir toparlamalı daha sonra halı spürülüp kaldırılmalı parkeler süpürülmeli koltuk vs varsa çekilip altı süpürülmeli sonra silinip yerine çekilmeli bu şekilde de devam edilmeli
Önce baştan sonra süpürülmeli sonra toz alınmalo , ardından banyo tuvalet ovalanmalı , mutfak da bulaşık bırakılmamalı, en son kapının önü de suyla silinmelidir ,
Temizlik yapması güzel gün içinde fazla detaya girmeden yapılıyor ve ev toplu tutuluyor günlük budur bana göre ama evde fazla kişi nedense zor oluyor dakikasına dağılır şaşmaz 😒😒
En İyi Cevaplar