Dut, vişne, çilek gibi tadı inanılmaz güzel olan kırmızı meyveler giysilere bulaştığında çıkarması için ne yapacağımızı bilemeyebiliyoruz. Her ne kadar inatçı leke hatta imkansız leke gibi görünse de, dut gibi rengini direkt veren meyvelerin lekelerini çıkarmak aslında kolaydır. Dut lekesini nasıl çıkaracağını şimdi anlatayım sana.
Dut lekesi nasıl çıkar? İşte Yöntemlerim!
Beyaz kalıp sabun
Dut lekesini çıkarmak için öncelikle kıyafeti elinde bolca çitileyeceğini bilmen lazım. Dut lekesi gibi lekeler oldukça zorlayıcıdır ve efor gerektirir. Çitileme gerektiren bu yöntemimde beyaz kalıp sabun kullanmanı öneririm. Beyaz kalıp sabun, açık renkli kumaşlarda, özellikle beyaz gömleklerde oldukça etkilidir, hatta çamaşır suyunun yarattığı beyazlatma etkisi kadar işe yarar bir yöntemdir.
- Önce gömleğini ıslatıp lekenin yumuşamasını sağlayacaksın. - Beyaz kalıp sabunu (Hacı Şakir tercihimdir) dut lekesinin üstüne sürterek yedireceksin. - Lekenin olduğu bölgeyi iyice çitileyerek dağıtacaksın. - Daha sonra durulamadan direkt çamaşır makinesine atıp yıkayacaksın. - Eğer sabun etkisini artırmak istiyorsan, bu işlemlerden sonra deterjan gözüne kullandığın kalıp sabunu rendeleyebilirsin.
Karbonat ve sirke
Karbonat ve sirke ikilisinin çıkaramayacağı leke yoktur! Dut lekesini nasıl çıkaracağını ise şöyle anlatayım:
- Dut lekesinin olduğu yere önce 1 paket karbonatı dökeceksin. - Karbonatı döktüğün bölgeye elma sirkesi veya tercihe göre beyaz sirkeyi yavaşça dökeceksin. - Karbonat ve sirkenin iyice köpürmesi, lekeye hücum etmesi için 10-15 dakika kadar bekleyeceksin. - En sonda dut lekesinin olduğu bölgeyi iyice çitileyip durulamadan makineye atacaksın. Dilersen makineni deterjan gözüne sirke ve toz deterjan kullanıyorsan ek olarak 1 paket karbonat daha ekleyerek etkiyi iki katına çıkarabilirsin.
Dut lekesi gibi zorlu lekeleri nasıl çıkaracağını görmek istersen şu video yardımcı olacaktır:
Çok sevdiğim tişörtüm dut lekesi oldu. Biraz uğraştım çıkaramadım. Kendi yaprağını deneyecektim. Sabredemedim biraz bulaşık deterjanı döktüm üzerine az tuz döktüm ve birazda limon sürüp 1_2 dakika beklettim veeeee çıktı leke 😁
En İyi Cevaplar