Tek tek uzun uzun denedim çıkmadı kısa yolu var mı bunun? Cevap 14

çözüm şu şekilde olmalı eski bilgilerimi karıştırıyorum birazcık ama sayı koymak bu sorularda en rahat yöntemdir normal çözüm şu şekilde oluyor.
4 farklı denklem kuracaksın önce mutlak değerden aynen çıakrtacaksın, sonra 1. mutlağı -ile çarpıp çıkarcan sonra 2. mutlağı - ile çarpıp çıkarcan en son 2 mutlağıda - ile çarpıp çıkarcan
1. x-5+x+1 = 6 x = 5
2. -x+5+x+1 = 6 x = 1. mutlak değeri - ile çarpıp çıkartığımız için x'in 5ten küçük olması şart, 2. mutlak değeri aynen çıkarttığımız için x -1 den küçük olamaz. öyleyse x = 1 2 3 4 ve -1 olabilir.
3. -x+5-x-1 = 6 x = -1 2. denklemdede -1i bulmuştuk
4. x-5-x-1 = 6 eşitlik sağlanmıyor mutlak değerden bu şekilde çıkamaz
bulduğumuz denklemlerdeki sayılar x: -1 1 2 3 4 5 cevap=14
ya böylede çok karışık oluyor sen en iyisi sayı koyarak dene :D
x 5 oluyor 1 2 3 4 yi zaten bulmussun. x= -1 de sagliyor toplayinca 14
Çok teşekkür ederim 😅
Bu gibi spruların çözüm yöntemi x için mutlak değer ifadelerine göre aralıklar belirleyip bu aralıklara göre ifadeleri mutlak değerden çıkarmaktır.
3 durum söz konusu: x<-1, -15
Her biri için ayrı çözüm yapılacak mesela ben x<-1 için yapıyorum şimdi:
x-5|=-x+5 ve x+1|=-x-1(eksiyle çarpma nedenim belirlenen eşitsizlik değerlerinde mutlak değer içinin negatif sonuç vermesi)
=> -2x+4=6 => x=-1 durumu sağlıyor. Dolayısıyla köklerden biri.( yazdığım her eşitsizlik aralığında eşitlikler de dahil bu yüzden x=-1 değerini de aldık.)
Bu şekilde bu tür tüm soruların sonuçlarını bulabilirsin. Deneyerek bulmak çok sakıncalıdır ve yüksek değerler için deneme yöntemi kullanılamaz.
Cevap
0Cevap
Erkeklerden En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar