Karışmak demezdim ama babam beni mesleğime heveslendirdi, sanırım ileride çocuğum olursa ben de ona sadece belli bir ölçüde tavsiye veriririm, ama sonda kendi seçimine bırakırım..
Ama gerçekten de fazla karışılmayı hiç doğru bulmuyorum, herkes kendi yeteneğine uygun davranmalı..
Ebeveynler çocukların meslek seçimine hangi ölçüde karışmalı? Siz seçerken seçimlerinize karıştılar mı?
İnsan bir mesleğini ömrü boyunca yapacak. Bundan keyif almıyorsa pazartesi sendromları ile başlar, yeni mesleklere yönelmeyle devam eder. Bir de yetenek faktörü var, yapabileceği, becerebileceği işte yükselir ve haz alır. Ebeveynler tecrübesi ile çocukların başarılı olabileceği alanlara tavsiyede bulunabilir ve teşvik edebilir. Şu an en kötü şey, gençlerin daha iyi para var diyerek meslek seçmeleri. Bu yüzden de mutsuz pek çok karamsar genç görüyoruz ortalıkta. Özetle; Çocuğu kendi haline bırakmak biraz da bu hataları yapmasına yol açabilir.
yönlendirilebilir ama yasak konulmaması gerekir ve koşulda aileler genellikle kendi yapamadıkları içinde kalan meslekleri çocuklarının yapmasını isterler ve bu işler o kadarda basit değildir ve çoğu böyle olmaz istemediğiniz bir meslekte hata çok olur yani kötü bir başlangıç silsileleri demektir bırak o seçeneklerini değerlendirsin.
Yol gösterici olup gerisne karışmamalı. Yol göstericiden kastım. Çocuğun bir şeye ilgisi var bununla ilgili ona yardımcı olmak. Onun dışında gerisine çocuk karar verer vermeli. Eğer tehlikeli bir meslek seçiyorsa ds o meslegin zorluklarını anlatmalı. Daha iyi faydalı olabileceği alanlar olduğu konusunda onu bilinçlendirmeli.
Ailem her daim seçimlerimi bana bıraktı. Tabii danıştım okul konusunda ama son karar benim oldu. Ben de çocuklarım konusunda ailemin tutumunu izlemek istiyorum.
Elbette aydınlatıcı ve destekleyici yönlendirmeler yapılmalı. Ama baskıcılık ve zora koşmak, ters etki yapar kuvvetle muhtemel. Sonra uçak mühendisi beklerken bakarız oğlan müptezel, kız fahişe olmuş.. 😂😂
Ne dersek diyelim anneler ozellikle küsme noktasina geliyor istedigi olmadiginda. Sanki mallariymisiz gibi davranabiliyorlar. Asiri baglilik da dogru degil.
Illa doktor olacaksin hukuk okuyacaksin diye bir baski yapmam annesi de yapmaz. Ama bir muzik aleti calmasini istiyorum keman veya piyano gibi... meslegine yetenekleri dogrultusunda o karar verecek insallah 😊
Benim babam da polis ya da asker ol diyodu bende cok heveslendim ama bazi sartlar tutmadigindan olmadi Aileler cok karismamali aslinda bu konuda cunku cocugun isini kendi sevmesi de onemli
Kesınlıkle yetwneklerını uzun bır süre gözlemledıkten sonra ve cıcuklarının kucuk yastan seçim yapabılecek yasa gelene kdr onlara farklı farklı ımkanlar sunmalıkı becerılerını kesfedebılmelı
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Hiç karışmamak yanlış olur ama çok karışmak da yanlış en doğrusu çocuğu bilgilendirerek çocuğa en uygun mesleği seçmesinde yardımcı olmaktır...
En İyi Cevaplar