Dünyanın ilk üniversitesi nerede ve kimler tarafından kuruldu biliyor musunuz?

İnsanların birçoğu, üniversite bitirdikten sonra meslek sahibi olabiliyor ve okuduğu bölüm hakkında detaylı bilgiye vakıf olabiliyor. Esasen üniversitelerin bir diğer amaçlarından biri de bölümlerindeki öğrencileri iş hayatına hazırlamaktır. Peki siz, dünyada kurulan ilk üniversitenin nerede ve kimler tarafından kurulduğunu biliyor musunuz?

DÜNYADANIN İLK ÜNİVERSİTESİ, SULTAN ALP ARSLAN'IN VEZİRİ NİZAMÜLMÜLK TARAFINDAN BAĞDAT'TA KURULMUŞTUR.
Aslında ilk üniversite #Bologna'da kurulmuştur. #İtalya'da bulunan bu şehir, dünya üzerinde ilk üniversitenin kurulduğu yer olarak bilinse de bu eğitim merkezinde sadece asil olanların çocukları eğitim görebiliyordu. Günümüzde sadece bakanların ve başkanların çocuklarının eğitim gördüğü bir yere üniversite diyebilir miyiz? Ancak Selçuklular, yetim, yoksul ve yetenekli çocukları eğitip topluma kazandırmayı amaçlıyordu.

Büyük #Selçuklu İmparatorluğu, ilk üniversiteyi #Bağdat'ta kurmuştur. ''Nizâmiye Medreseleri'' olarak anılan bu eğitim kurumları, birçok bilim adamı yetiştirmiştir.

NİZÂMİYE MEDRESELERİNDE NELER ÖĞRETİLİRDİ?
Nizâmiye Medreselerinde; dinî bilgiler, matematik, kimya, tıp gibi alanlarda konular işleniyordu. Hastalıkları teşhis etme ve ilaç kullanma, mimarlıkta matematik ve geometriyi kullanmayı öğrenme gibi daha birçok pozitif dalda eğitim veriliyordu. Nizâmiye Medreselerini bitirip topluma katkı sağlamış ve çeşitli öğrenciler yetiştirerek günümüze kadar isimlerinin anılmasına neden olmuş bilim adamları yetiştirmiş ve #Avrupa bu bilim adamlarının eserlerini tercüme ederek kendi şehirlerinde okutmuştur.

Bu konuyu, daha sonra daha detaylı bir şekilde Bence'ye aktaracağım. Dünyanın ilk üniversiteleri Nizâmiye Medreseleri hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, Prof. Dr. Ahmet Ocak'ın ''Selçuklu Devri Üniversiteleri Nizâmiye Medreseleri'' adlı kitabını okuyabilirsiniz.
Biliyordum.
İlk defa duyuyorum.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan: