İnsanların birçoğu, üniversite bitirdikten sonra meslek sahibi olabiliyor ve okuduğu bölüm hakkında detaylı bilgiye vakıf olabiliyor. Esasen üniversitelerin bir diğer amaçlarından biri de bölümlerindeki öğrencileri iş hayatına hazırlamaktır. Peki siz, dünyada kurulan ilk üniversitenin nerede ve kimler tarafından kurulduğunu biliyor musunuz?
DÜNYADANIN İLK ÜNİVERSİTESİ, SULTAN ALP ARSLAN'IN VEZİRİ NİZAMÜLMÜLK TARAFINDAN BAĞDAT'TA KURULMUŞTUR. Aslında ilk üniversite #Bologna'da kurulmuştur. #İtalya'da bulunan bu şehir, dünya üzerinde ilk üniversitenin kurulduğu yer olarak bilinse de bu eğitim merkezinde sadece asil olanların çocukları eğitim görebiliyordu. Günümüzde sadece bakanların ve başkanların çocuklarının eğitim gördüğü bir yere üniversite diyebilir miyiz? Ancak Selçuklular, yetim, yoksul ve yetenekli çocukları eğitip topluma kazandırmayı amaçlıyordu.
Büyük #Selçuklu İmparatorluğu, ilk üniversiteyi #Bağdat'ta kurmuştur. ''Nizâmiye Medreseleri'' olarak anılan bu eğitim kurumları, birçok bilim adamı yetiştirmiştir.
NİZÂMİYE MEDRESELERİNDE NELER ÖĞRETİLİRDİ? Nizâmiye Medreselerinde; dinî bilgiler, matematik, kimya, tıp gibi alanlarda konular işleniyordu. Hastalıkları teşhis etme ve ilaç kullanma, mimarlıkta matematik ve geometriyi kullanmayı öğrenme gibi daha birçok pozitif dalda eğitim veriliyordu. Nizâmiye Medreselerini bitirip topluma katkı sağlamış ve çeşitli öğrenciler yetiştirerek günümüze kadar isimlerinin anılmasına neden olmuş bilim adamları yetiştirmiş ve #Avrupa bu bilim adamlarının eserlerini tercüme ederek kendi şehirlerinde okutmuştur.
Bu konuyu, daha sonra daha detaylı bir şekilde Bence'ye aktaracağım. Dünyanın ilk üniversiteleri Nizâmiye Medreseleri hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, Prof. Dr. Ahmet Ocak'ın ''Selçuklu Devri Üniversiteleri Nizâmiye Medreseleri'' adlı kitabını okuyabilirsiniz.
Biliyordum.
İlk defa duyuyorum.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Dünyanın ilk üniversitesi nerede ve kimler tarafından kuruldu biliyor musunuz?
Karanlık Çağı atlatan bir Avrupa için ilk adım fena sayılmaz.
Orta doğu İslam görüşü sayesinde çıktığı karanlık kuyudan 400 yıl sonra üniversite kurabilecek kadar yükselmesi de çok iyi... Lakin ne olduysa, ne bittiyse, işler tersine döndü..
Orta Çağda Bağdat ne ise; Antik (ilk) çağda Yunan (İzmir) dir...
"Dünyadaki ilk üniversite 859 yılında Emeviler tarafından Fas’ın Fez şehrinde kurulan Keyruvan Üniversitesi’dir." diye bir bilgi de mevcut. Bologna üniversitesi hakkında sadece asil çocukların okutulması durumu Roma kültüründe ki birincil vatandaşlık hakkı tanınmış olan cumhuriyet temelli bir oluşumun kendisidir. Burada üniversite kıstası toplumunun kendisine tamamen açılmış olarak diye belirtmekte fayda var ama Selçuklu'ya kadar üniversite özelliği taşıyan pek çok yapılanma mevcut.
Yalnız benim söylediğim şey, burada ilk üniversitenin Nizamiye Medreselerinin kabul edilmeye çalışılması. Bu noktada Bologna'da her türlü eğitimi verilip sadece belli çocuklara verilmesi yönüyle üniversite özelliği taşımıyor demek naif bir eleştiri olarak kalması bir yana Emevilerin Fas'ın Fez şehrinde kurduğu üniversitenin Selçuklu'dan önceye dayanması söz konusu. Yani niteliği yönüyle de üniversite sayılmaktalar. Öncesindekiler sayılmıyor demek için detaylandırmak gerekmez mi?
Fas'ız Fez şehrindeki o eğitim biriminden çok daha önce de Ziggurat vardır, bir okul görevi de görürdü ancak bir üniversite mahiyetinde değildi. Aynı şekilde Fez'deki Keyruvan da öyle, birçoğu böyle düşünür.
Dünyanın genel kabul ettiği Bologna Üniversitesi'dir ancak sadece lakin fakülte sayısı bakımından kısıtlıdır ve devlet destekli değildir. Bu biraz eleştiriye açıktır, kimisi kabul eder, kimisi etmez. Bunu tarihçiler bu şekilde açıklıyor.
Ziggurat'ta ki için katılıyorum ama Fez kentinden kurulan üniversite olarak görülmesinin başkaca bir sebebi daha vardır ki o da içeriğinde pek çok öğretim üyesini barındırmasından tutun öğrenim alanında büyük adımlar atmış olması diye bildiğim için ısrar ettim. Avrupa'daki üniversite kurma temelini de bu oluşumun sağladığı bilinir. Enteresan, Bologna'da bulunan fakülte sayısı bakımından kısıtlı olması üniversitenin ilki olmadığı anlamına getirmiyor, devlet destekli olmayan üniversiteler uzunca süre de varlığını sürdürmüşlerdir. Yani Bologna için kabul edilebilir bir bahane değil bunlar. :)
biz türkler eskiden çok büyük işler yapmışız piri reis hazerfen çelebi falan bunlar sayesinde zamanın hariitası ve coğrafi keşifleri oldu uçak modelleri çizildi ve uçaklar yapıldı daha neler neler ama şu an ki halimiz çok kötü
zaten o hırsız avrupalılar bir müslüman ların ve türk lerin sırtın dan çalarak yükseldiğiini cümle alem bilirken bizler kendimizi aşağılamakdan geri kalmayan toplumlar olmuşuz
O üniversite sayılmaz. Kampüs ve eğitim yönüyle bakarsak ilk Nizamiye Medreseleridir ancak ondan önce Bologna'dır. Fakat orası da sadece asillerin çocuklarına eğitim veriyordu. Üniversite denmez bile.
En İyi Cevaplar