Evet sorum gayet açık ve net. Sizce 4 yıllık bir üniversite üstten ders alarak 3 yılda bitirilebilir mi? Diğer bir sorum: diyelim ki üniversiteyi 3 yılda bitirdik peki diplomamızı 3 yılın sonunda hemen verirler mi yoksa 4 yıllın sonunda mı verirler? Ama sonuçta 3 yılda bitireceğimden herhalde erken verirler değil mi? Daha önceden böyle yapan arkadaşlar varsa yardımlarınızı bekliyorum. Kısacası 4 yıllık üniversite 3 yılda biter mi?üniversiteyi erken bitirmek
Üniversiteyi Erken Bitirmek Mümkün mü, Nasıl 3 Yılda Biter?
Selamlar. Kim iş hayatına erken atılmak istemez ki? Tabi ki bunun için öncelikle okulu bitirmek gerekiyor. Okulu erken bitirmek birçok öğrencinin hayali. Hem de gerçekleşmesi mümkün bir hayal. Tabi ki bazı şartları var. Üniversiteyi erken bitirmek mümkün ama nasıl?
4 Yıllık Üniversite 3 Yılda Bitirilebilir mi?
üniversite
Üniversiteyi 3 yılda bitirmek aslında çok basit. Yapmanız gereken tek şey derslerinizde başarılı olmak. Eğer alttan dersiniz yoksa ve ortalamanız 4 üzerinden 2 ya da 3 üzerinden 1.5 ise üstten ders alabilirsiniz. Üstten ders aldığınız zaman üniversiteyi erken bitirme ihtimaliniz oluşuyor. Örneğin 2. sınıfa başlayacaksınız ve 1. sınıftan yani alttan kaldığınız dersiniz yok. Ayrıca ortalamanız da 4 üzerinden 2'nin üzerinde. Bu şartlarda üstten ders alma hakkınız bulunuyor. Hem 2. sınıf derslerini hem de 3. sınıf derslerini beraber alıyorsunuz ve böylece aynı dönemde fazladan 2 dönemi ortadan çıkarmış oluyorsunuz. 4 yıllık üniversite 3 yılda biter mi sorusunun cevabı umarım sizi mutlu etmiştir.
Üstten Ders Almak Nedir?
üniversite bitirmek
4 yıllık üniversiteyi 3 yılda bitirmek için üstten ders almanız gerektiğini söyledim. Ancak üstten ders almanın anlamını bilmeyenler olabilir. Bunu da açıklamak istiyorum. Üstten ders almak bir sonraki yılda okumanız gereken dersleri önceden almak anlamına geliyor. Örneğin, diyelim ki 2. sınıfta okuyorsun ve ortalaman tuttuğu için üstten ders alma hakkın var. Bu hakkı elde edince üstten ders alarak üçüncü sınıflarla beraber derse girebiliyorsun. Üstten ders alabilmek için her okulun belli bir ortalama kriteri vardır. Örneğin not sistemi 4 olan okullarda 2 ve üzeri ortalama tutturduğunuzda üstten ders alma hakkını elde edersiniz. Not sistemi 3 olan okullar üstten ders almak için 1.5 not ortalamasını tutturmanızı bekler. Aslında ortalamanız okulun not sisteminin %50'si ve üzeri kadar olmalıdır. Okulla genelde 2. sınıftan itibaren üstten ders almanıza izin verirler. 1. sınıfların üstten ders alma hakkı olmaz. Size tavsiyem eğer not ortalamanız yetiyorsa ve alttan dersiniz yoksa üstten ders almaya başlayın. Okulu erkenden bitirmek size birçok avantaj sağlayacaktır. Üniversite nasıl erken bitirilir? sorusunun cevabını umarım verebilmişimdir.
3 zor ama 3 buçuk olur. Ben öyle bitirdim. Gerçi fazladan alabileceğin krediye göre de değişebilir bu süre fazladan ne kadar kredi alabilirsin her dönem için ona iyice bakman lazım. Diplomayı vermiyorlar. Beklemen gerekiyor. Zaten diplomayı kolay kolay alamıyorsun geçici mezuniyet belgesi alırsın.
0
7 Yorumla
Soran
+1 yıl
Peki bu geçici mezuniyet belgesi herhangi bir ise girmeme engel mi?
yok diploma yerine geçiyor. Zaten Diplomayı Bir iki sene sonra veriyorlar genelde. Ama Mezuniyet belegesini aldığında çoğaltıp okulda aslı gibidir yapmanda fayda var. İş başvurusu veya diğer resmi işlemlerinde onu diploma yerine kullanabiliryorsun.
O zaman hiç sıkıntı olmaz. Geçici mezuniyet belgesi diplomanın yerine geçiyor zaten. Erken bitirme durumunuz olduğunda okulunuz size gerekli belgeleri almanız konusunda gerekli kolaylığı sağlayacaktır. Zaten öyle bir durumda E devlet üzerinden eğitim durumunuz ile ilgili bilgiler de görüneceği için herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.
Mümkün ama yaz okulu ile de desteklemen gerekir. Ve evet bitince alırsın diplomayı yani 3. Yılda. sorun olmaz
0
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ya ama bir arkadas bana sey demisti sonucta diplomalar sen mezun oldugunda basiliyo yani sinifin mezuniyet senesinde demisti ama sonucta ben uniyi 3 yilda bitirmis olucak yani diplomayı 3. yilin sonunda vermeleri gerekir yani dimi
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
7
Cevap
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Mümkün 4 yıllık bölümü staj muafiyeti ile hatta 2yilda bile bitirebilirsin ama herkes bittiremez bunların şartları var SGK veya daha önce o alanda staj yapmak ders aktslerin uyması gibi
yaz okulu olan üniversitelerde 3 yılda bitirebilirsin ama iyi araştırmalısın ve bu çok zorlu bir süreç
0
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bu hayatta sen istedikten sonra hiçbirşey zor değildir herşeyin çaresi vardır yalnızca ölümün çaresi yoktur. Ben kafama koyduysam yaparım ama bu diplomayı 3. yilin sonunda verirler dimi yani sırf 4 yillik diye 4. yillin sonunda vermez lik yapmazlar herhalde dimi
benim bildiğim kadarıyla geçici mezuniyet belgesi veriyorlar onu da iş başvurusu için kullanabiliyorsun diploma yine sonradan veriliyor gibi birşey hatırlıyorum ama yanıltmak istemem araştır ve yetkili biriyle konuş
Diploma hemen hazırlanmıyor. O hazır olana kadar bir yıllık geçici mezuniyet belgesi veriliyor. Diploma ile aynı işleve sahip ama süreli. Yani son kullanma tarihi var :D 3-6 ay sonra öğrenci işlerine gidip diplomanı alabiliyorsun. Bizzat yaşadım :D
alirsin sorun olmaz, gerci bizim universitelerde genellikle diplomayi hemen vermezler gecici diploma belgesiyle bir sure idare edersin, normal diploma yerine gecer
Bir dönem alttan ders bıraktılar bu sayede fazladan kredi aldılar yaz okuluna gitti biri ve bu şekilde 3 yılda tamamlandı ancak her bölümde var mı bilmiyorum
Peki bu mesela okuduğum bölümün staji 3. sinifta zorunlu var son sinifta yok mesela ama ben 2. sınıftayken 3. sınıfın derslerini aldığım için o zaman staji 2. sınıfın sonunda yapmis olacagimdan yine her türlü verilir dimi?