Arkadaşlar tercih dönemindeyim, kafam karışık.. Yardımlarınızı esirgemeyin :)
İngiliz Dili ve Edebiyatı
İspanyol Dili ve Edebiyatı
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Ispanyol dili ve edebiyatı daha zor. Eger onu secersen ve kendini gelistirirsen ilerde ingiliz dili edebiyatını kolay kavrarsın. Cünkü genel anlamda ingilizce gramer ve yapi bakimindan daha kolay. Ama ingiliz dili ve edebiyatı sana kariyer bakımından daha fazla kolaylık saglar. Diger diller artik ölü gibi. Misal ben Fransizca biliyorum ama onemsenmiyor bu dil. Baska bir ulkede fransızca bilsen kaç yazar. Sadece elit bir dil diye övüyorlar bizi o kadar. Ingilizce ve ingilizceyle ilgili bütün dalları daha cok desteklerim.
Zaten ingilizcem iyi şu anda ve yeni dil öğrenmek istiyorum, öğrenmek istediğim dil de İspanyolca. Ama İngilizce bölüm seçip kendi kendime başka diller öğrenmekle, İspanyolca bölüm seçmek arasında kaldım. Ve bölüm seçmekte önceliğim kariyer tabii ki :)
Bence ihtiyacın olan buradakilerin ne düşünüp istedikleri değil, senin hayallerin ve istediklerin bol şans
İspanyol dili seç, ingiliz dili edebiyatından çift anadal ya da yan dal yaparsın. olmazsa sadece dersleri alırsın. böylece ingilizce de öğrenmiş olursun. zaten ispanyol kazandıysan ingilizcen vardır biraz. ingilizceden ders alman seni sıcak tutar. ispanyolca da çilek olur pastaya. 2 dille mezun olup donanımlı bir birey olursun. aynısını ben hacettepe'de yapıyorum. ingilizcem vardı almanca seçtim. şimdi ikisini de okuyorum. ispanyolca da eğlenceli bir dil bence. biraz sempatin de varsa olur bu iş :)
İspanyolca öğrenmeyi haddinden fazla istiyorum ama bunu bölüm okuyarak mı yoksa kendi kendime mi yapacağıma karar veremedim aslında. Bu detaylı yorum için teşekkür ederim :)
bak profesyonelce konuşursak ben tercümanlık okuyorum ve dil edebiyattan daha yüksektir puanı. dil edebiyat daha arkaplanda kalmış, daha kapsamlı olsa da tam olarak bir şeye odaklanamadığı için fazla bir mesleki özelliği olmayan bölümdür. ülkemizde ingilizce öğretmenliği, dilbilimi ve tercümanlık gibi küçük ve spesifik alanlara yoğunlaşmış ingilizce bölümler varken ingiliz dil edebiyatı hiçbir zaman kendine yer bulamaz. ama diyorsan ki ben edebiyat okumayı severim gidip okursun. ama ingilizceden çok edebiyat öğretecekler bunu unutma. sürekli bizim edebiyat dersleri gibi olacak bir de kitap okutacaklar işte. ee niye ispanyol diyosun o da dil edebiyat değil mi dersen cevabım şu, ülkede ispanyolca tercümanlık dilbilimi vs. bölüm yok. ispanyolcaya dair ne varsa bu bölümde öğretirler. yani ingiliz dil edebiyatında %75 edebiyat %25 dildir. ama ispanyol dili edebiyatında %50edebiyat %50 dil öğrenirsin ki bu da seni 2 dilli bir kişi yapar.
aynı şekilde, ingiliz dili edebiyatı okurken ingilizcen pek de ilerlemez bunu unutma. sadece edebi olarak bir terminolojiye hakim olursun. ama ispanyol dil edebiyatında ya da italyan ya da rus, bu bölümlerde sana önce dili sonra edebiyatı öğretirler. ya da edebiyatla eş zamanla öğretirler böylece bir taşla iki kuş vurursun. ing dil edebiyatında seni birkaç tık yukarı taşır ama o da yüzlerce filolog öğretmen ve tercüman arasında sana pek bir şey katmaz. öğretmenlik yapacak olsan öğretmenlik mezunu var. ee tercümanlık yapayım desen pratikte tercümanlık okuyup yapmış adamlar var. sana sadece edebiyatçı kimliği kalır. o da para etmez. :D
Aslında ben de aynı senin dediğin gibi düşünüyordum. Çünkü belirli bir mesleğe hazırlanmıyoruz. Turist rehberliği ve belirttiğin örnekler gibi mesleki eğitim olmuyor gerçekten. Ama İspanyolca konuşulan ülkelerle Türkiye arasında fazla ilişki olmadığını okudum bir iki yerde. Ben tam tersini düşünüyordum. Çünkü İspanyolca çok geniş kapsamlı bir dil ve bu bölümde ayrıyeten Portekizce öğrenme fırsatı var ki bu ikisi en azından futbolun dili bile denilebilir sektör olarak bakarsak. Öğretmenlerimin sürekli 'Sıralaman İngilizce'ye yetiyorken neden başka dil?' söylemleri de var tabii bir tarafta. Çünkü en kötü öğretmen olursun gibi bir durumu belirtip duruyorlar. Kendime bir cesaret getirebilsem İspanyol Dili Edebiyatı'nı seçip kurtulacağım da işte... :D Aslında tamamen kendini geliştirmeyle alakalı, yatarak bölüm geçenler bence bu iş bulamayanlar ve atıp tutanlar. Bu arada Almanca Müt. Ter. mi okuyorsun?
Evet almanca mut ter okuyorum. Bölümü hocalar degil sen okuyacaksin. Ispanyolca öğretmenliği de yapabilirsin daha iyi ucrete hem ozel ders hem okullarda. Hem futbol tercumanliginda da isp ve portekizce harika. Benim de hayalim bunlar ayrica
Cevap
1Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar