Ya yabancı biri 1 günde 500 600 küsür fransızca kelime ezberlemiş. İnandım başarıcam dedim, Şükürler olsun başardım, 1 günde 520 ingilizce kelime ezberledim çevirisiyle.
Çok güzel, beynine sağlık. Fakat ezberlemek yetmiyor cümle oluşturman lazım. En önemlisi de kiminle konuşacaksın😏 Bende lisede çok iyi öğrenmiştim ama havaya uçtu. Şimdi ara sıra mağazaya turistler geldiğinde yardımcı olmak için atlayıp 5/10 cümle kuruyorum yarım yamalak😐 neyse ki beterin beteri var😂 Dertlerini, isteklerini anlayabiliyorum.
2
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
kesinlikle haklısın sık sık kullanmak lazım ki beyinde daha fazla türkçe ile ingilizce arasında bağlar oluşsun. Ne kadar fazla bağ okadar hızlı ulaşabilirim. Bu şey gibi , bir yere bir köprü yaparsın , hergün geçtiğin köprüyü sağlamlaştırırsın başka köprüler inşa edersin. Aslında şu tekrar konusunda bir çok insan bilgiyi bu şekille mükemmelleştiriyor.
Ben sınavdan 1 gün önce 2 saat içinde 300 kelime ezberliyorsam snn ki az gibi biraz... Ayrıca ben dünyadaki tüm ülkelerin başkentlerinide 2 günde ezberlemiştim (adalar hariç ) yani basit birşey...
1
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
Kimilerine göre az kimilerine göre fazla bu beni mutlu ediyorsa yeterlidir Görüşünüz için teşekkür ederim 300 kelimelik rekorunuzu tebrik ederim :)
Bak sana bir örnek; Ben hondurasın başkentini ezberlerken mesela (başkenti tegucigalpa) teguc daki guc ü güc diye aklımda tutup galpa yıda kalfadan aklıma getiriyorum güclü kalfa gibi sonra hemen zihinde oluşuyor... Sende mi böyle yapıyorsun?
3. Yöntem , Önceki ezberlediğim kelimeleri aynı olaranları birleştirme. Appointment : Randevu Point daha önce ezberlediğim gene bu kelimeler içerisinde nokta anlamına geliyor. Apodan işaretli noktaları almak için randevu aldım gelirken menemen getirmişti. (Hikaye ne kadar ilginç olursa bir okadar daha çok hatırlanır) ve hayal gücüyle görün. Apo-nokta-ment
3. Yöntem bir başka yol , tartışmak argue ve discuss anlamına geliyor. 2 kelimeyede aynı sayfada rastlamadım. Tartışmak diyince 2 kelime aklıma gelmesi için şöyle bir bağlantı kurdum.
Argolu konuşan halile dislike atınca önüme ışınlanıp kustu (cuss). Kustuğu için tartıştık.
Çok saol hocam eyvallah hazırlıkta final haftasında işe yarıyacak gibi bende bu yöntemlerin buraz değişiğini kullanıodum ama bir de bunları denemekde fayda var.
Çok saol hocam eyvallah hazırlıkta final haftasında işe yarıyacak gibi bende bu yöntemlerin buraz değişiğini kullanıodum ama bir de bunları denemekde fayda var.
Sınava hazırlanmıyorsan ve bu sınav önümüzdeki hafta falan değilse çok yanlış bir dil öğrenme yöntemi. Herkesin hayatına kimse karışamaz tabi.
1
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ne konuda yanlış olduğunuda dile getirirseniz sizi daha iyi anlıyor olacağım. Ben olayı tahmin üzerinden gideyim. Ben aslında 1 kelime ezberledim yani şu an anlamını biliyorum kelimenin. Peki öğrendim mi gerçekten? Tabikide hayır. Kullanılmayı bekliyor.
İşte olay bundan ibaret , 520 adet kelime anlamıyla birlikte haznemde ve düzenli tekrar tekniğiyle + melih duyarın tekniklerinide kullandığım için uzun süre hafızamda kalıcaktır sık sık yaparım bu tür hafıza egzersizlerini. 520 adet kullanılmadığı sürece öğrenilmiş sayılmayacak.
Çok uzun bir konu aslında. Ekşide destan gibi bir entry yazmıştım bu kelime ezberleme konusunda. Aslında fiili olarak kelime ezberleme diye bir şey olmamalı dil öğreniminde. Bu benim söylediğim bir şey değil araştırmalar bunu gösteriyor. Ne kadar kullanılmayı bekliyor, ezberlerim oh mis desek de kazın ayağı öyle değil aslında. Dil ve ezber tamamen birbirine zıt şeyler zaten. Neyse uzatmıyayım zaten karakter sınırına takılıyorum burada sürekli. Benim tavsiyem ne olur ona gelelim. Ezberlemeyi bırak. Bırak dil kendi kendini inşa etsin. Hayatının her alanına ingilizceyi sok. Çok basit bir google aramasında bile ingilizce sonuçlara git. Öğrenmek istediğin konularda ingilizce tutorialleri tercih et falan. Daha detaylı anlatırım bir ara istersen. Başta zorlanıcaksın evet. Çok fazla sözlük açacaksın evet ama kısa bir süre sonra değişimi göreceksin. Şu an uyguladığın yöntem işe yarıyor olsaydı hepimiz ingilizceyi sular seller gibi kullanıyor olurduk. Nihayetinde eğitim sistemi onlarca yıldır ay
Melik duyarı da bilirim. Kendisinin şu yıllar arası dünya hafıza şampiyonuyum dediği tarihleri orjinal yarışma sayfasından aratırsan adının bile geçmediğini görürsün kazananlar listesinde. Beyin absürdü ve görseli sever dolayısıyla uyguladığı teknik doğru kabul edilebilir teoride. Ama dediğim gibi hafıza henüz sırrını çözemediğimiz bir olgu. Her kafa aynı çalışmadığı gibi her insan da aynı öğrenme modeline sahip değil. Ben mesela smart learner dedikleri tipteymişim yıllar sonra öğrendim ne olduğunu. Sadece okuyarak, görerek, dinleyerek vesaire bir şeyi öğrenebilirim. Bir başkası study learner tipindedir. Bu adamın öğrenmesi için uygulaması gerekir mesela. Hepimiz aynı fabrika bandından çıkmadık hocam. Bu şekilde genel metodlar işe yaramaz yani onu anlatmaya çalışıyorum.
Dediklerim dediğinizden farklı değil. Siz dili öğrenmenin yolu onu sürekli kullanmak olduğunu söyliyorsunuz. Bense olaya öğrenmenin naısl gerçekleştiğini ve bunun dille bağlantısını söyliyorum. Çarpışan birşeyler yok yani. Çok sık kullandığım bir söz var Anlamak için anlamalısın konuşmak için konuşmalısın yazmak için yazmalısın.
dili kullanan biri bilgisini hafızasında tutar. Bir ezberdir bu ezbersiz birşey yoktur. Siz gerek google gerek bir çok şeyde o kelimeyi kullandıkça sinapslar bağlanır. Ve siz o kelimeyi çağırmanız çok kısa sürer ve anında hatırlayıp kullanırsınız.
Öğrenmek budur yani ezberlersin ve kullanırsın. Sık kullanırsan iyi kullanırsın.
Melih duyara gelince melih duyarın yöntemi bir çok hafıza uzmanı tarafından kullanılır. Yaptığı yöntem hafızadaki bilgileri var olan bilgilerle birleştirmektir. Arkadaşlara kitaplar tavsiye ederim, yöntemi açıklayayım. Hafızada bilgileri yeni bilgilerle birleştiriyor. Yani yeni sinapslar oluşturuyoruz. Buda zaten çok sık hatırladığımız bilgiler sayesinde yeni bilgilere yeni yollar inşa etmemiz demektir. Bu sayede melih duyarda ve onun gibileride dakikalar içerisinde bir çok bilgiyi hafızasına alabiliyor ki melih duyar kısa sürede öğrenmenin değil ezberlenmenin yollarını sağlıyor.
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
30
Cevap
32
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Maşallah sana...😊 Bir de çekemezlik etmeyip kullandığın yöntemleri de paylaşmışsın... Allah yolunu açık etsin.. çok daha iyi çok daha güzel şeyler yapasın inşallah... Rabbim yardımcın olsun... şu okuduğun hafıza teknikleri kitaplarının hepsinin adını verebilir misin rica etsem? Bir de 1 günde orta düzenekte 3 kitap bitirme olayını anlayamadım... kitap adı mı yoksa metodunu mu biliyorsun? Eğer kitap adıysa kitap adı olduğunu değilse metotsa metodunu söyler misin rica etsem?
3
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Ahmet yıldız : Güçlü hafıza Melih Duyar : Mega hafıza Turgay keskin : Hafıza teknikleri
Edebi dili orta seviye olan kalınlığı 300 sayfa olan kitaplar.
Kitapları hızlı okumamı sağlayan hızlı okuma teknikleri. Hızlı okuma : Murat tunalı Hızlıgo : (Teknikleri öğreten paralı bir site) Kendi kendine hızlı okuma : Ziya Baran
Unutmayın bir başkası başarıyorsa sizde başarırsınız , inş hedeflerinize ulaşırsınız
Ben de ingilizce kelimlerini daha pratik şekilde ezberlemek istiyorum.. Ama benim sadece kelime değil normal ingilizce yani, sadece bir günde 520 kelime ezberleyecek kadar da değil😄 bana ingilizce için teknik verebilir misin?😊
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
3 kitabı okumanızı tavsiye ederim. Ahmet yıldız : Güçlü hafıza Melih Duyar : Mega hafıza Turgay keskin : Hafıza teknikleri
Özet geçersek olay şu , kelimeyi zaten aklında olan bilgilerle birleştirmek. Refrigerator : Buzdolabı anlamına gelir. Ref (Şef) olsun. Şef - [Ri]ca etsem - [Ge]lebilir misin - Noldu [Ra] sim , Buzdolabının [Tor]ku bozuldu. Birleştirelim. Ref-ri-ge-ra-tor : Buzdolabı. Bu hatırlanması zor kelimeler için birde hikayeleme falan var. Dungeon : Zindan. Dancın diye okunur. Suçlu zindanın borularına vuruyordu dan cın dan cın. Her dancın denince zindan aklınıza gelir.
Tabi bu sadece hafızada kalması için. Herkes gibi bu kelimeleri sık sık kullanmanız gerekir.
Sana yorum yapanlardan bazıları denemiş başaramamış veya kıskanan insanlarda var haberin olsun , sense çoğu kişi tarafından imkansız denilenleri başarmışsın. İşe bazı insanlar egolarını bazılarıysa başarısını gösterir. Tebrik ederim.
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Asla kınamam herkesin olumlu olumsuz görüş bildirme hakkı var. Ben defalarca bildiriyorum eğer ben başarıyorsam sizde başarırsınız :)
Önemli olan sonraki günlerde de hatırlamak. Finallere hazırlanırken biz de 500 sayfa ezberliyoz, sonra unutuluyo hemen.
4
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Uyardığınız için teşekkürler, tecrübeliyim hafıza konusunda , daha önceki bilgilerimide o yöntemle etmiştim.(Hafıza teknikleri kitapları, 1 günde orta düzenekte 3 kitap bitirme, vs. vs.) Tekrar planı pek değişmiyor aynıdır tavsiye ederim defalarca denemişimdir. Her 45 dk çalışma sonrası 5-10 dk tekrar gün boyu. Her gün sonu tekrar 2 gün. Her 2 gün sonu tekrar 1 hafta. 1 hafta sonu tekrarı 1 ay. 1 ay sonu tekrarı 2 ay. 2 ay sonu tekrarı 6 ay (dönemlik). 6 ay sonu tekrarı 1 seneydi sanırım.
İşin en önemli noktasıysa bunu ihtiyacı yönelik kullanmak. o günden sonra 2. günde sabah kalktığımda nesnelere, eylemlere türkçe isimlerden çok öğrendiğim kelimelerle içimden geçiriyorum. Bunu sağlayan en önemli bilgisiyse melih duyardan mail yoluyla aldığım eğitim. Hafıza teknikleri tavsiye ederim.
Kullandiginiz yontemi sk sk kullaniyor musunuz? Bir ara ben de kullanmistim, hala hatiirliyorum oyle ogrendiklerimi yalniz bir arkadasin yardimiyla yapmistim, siz devamli kullanabiliyor musunuz?
1
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Çok sağolun :) , sık sık kullanırım ilk zamanlar çok zorlanmıştım ama şimdi alıştım.
1 hafta sonra 200 tanesi aklında kalırsa o zaman rekor kırmış sayılırsın 2 günde yaşını ezberlemiştim anlamıyla ama hızlı öğrenince hızlı unutuyorsun tabi tekrar edersen o ayrı
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Uyardığınız için teşekkürler, tecrübeliyim hafıza konusunda , daha önceki bilgilerimide o yöntemle etmiştim.(Hafıza teknikleri kitapları, 1 günde orta düzenekte 3 kitap bitirme, vs. vs.) Tekrar planı pek değişmiyor aynıdır tavsiye ederim defalarca denemişimdir. Her 45 dk çalışma sonrası 5-10 dk tekrar gün boyu. Her gün sonu tekrar 2 gün. Her 2 gün sonu tekrar 1 hafta. 1 hafta sonu tekrarı 1 ay. 1 ay sonu tekrarı 2 ay. 2 ay sonu tekrarı 6 ay (dönemlik). 6 ay sonu tekrarı 1 seneydi sanırım.
İşin en önemli noktasıysa bunu ihtiyacı yönelik kullanmak. o günden sonra 2. günde sabah kalktığımda nesnelere, eylemlere türkçe isimlerden çok öğrendiğim kelimelerle içimden geçiriyorum. Bunu sağlayan en önemli bilgisiyse melih duyardan mail yoluyla aldığım eğitim. Hafıza teknikleri tavsiye ederim.
ygs-lys sözel ve eşit ağırlıkçılar gelsin buraya. ezber pek sevmem hocam sayısalcıyım :D ama seni tebrik ederim büyük başarı. 20 kelime ezberlemek işkence gibi geliyordu bana zamanında
1
21 Yorumla
Soran
+1 yıl
Her şey ezberdir sayısalcılar ezberi çok sık kullanır sözelcilerse ezberi olduğu gibi geçirir fark bu aslında :)
Ezberi sık kullanırız güzel bir nokta : Ezberlenecek formülün mantığını çözdüğümüz için ezberlemiş olmuyoruz aslında. Neyin nerden geldiğini biliyoruz. 2+2 =4 bu bir ezber değildir. Nasıl olduğunu biliyoruz çünkü. Sözelciler ezberler sadece, tekrar etmezlerse unuturlar. Ama sayısalcılar unutmazlar. (sin^2) x+ (cos^2) x = 1 bunu asla unutamayız :)
Kalıcı hafıza - geçici hafıza var. Sözelciler geçici hafızaya yerleştirir sayısalcılar kalıcı hafızaya. Bu kadar basit aslında :) O yüzden hafıza lazım.
Cevap evet. İşte ezber dediğimiz olay bu aslında , bilgiyi hafızaya götürmek. Onu kullanırsan uzun süreli hafızaya geçirilir. sözelciler kullanmadığı için tekrar etmediği unutur giderler. .
Mesela sana bir kere senin ismini tekrarlayıp bundan sonra söylemeseler ismini bilmezsin. Öyle yani :)
Efendim bir bilgiyi hafızanızda tutuyorsanız ezbere sahipsiniz demektir diretmenizi anlamış değilim. Yani ezberi düz sözel bilgiyi 10 kere tekrarlamaktan ibaret değil , akılda tutma işidir.
Şöyle detaylandırayım. Aslında bu yolda sayısalcıların işi daha basittir , zeka seviyelerine bağlı olarak mantığını anladığı bilgiler uzun süre akılda kalır. Sözelcilerin işi ise çok zordur çünkü mantığı anlaşılacak birşey yok sadece düz bilgi var , bunu tekrar yollarıyla kalıcı hafızaya sokmaya çalışırlar. İşte tam bu sırada hafıza uzmanlarını teknikleri giriyor devreye. İlla oraya koymaya çalışmayın zaten oradaki var olan bilgilerle birleştirin. Daha fazlası için Melik duyar hafıza teknikleri yazabilirsiniz :)
arkadaşlarınıza ismiyle hitap edersiniz, kişileri ilk tanıştığınız günden itibaren isimleriyle 2. kez hitap edebilirsiniz, unutmazsınız. Tekrar etmemenize rağmen, bunun sebebi nedir?
Unutmazsınız? fazlasıyla iddialı , bunun üzerine eğitimler bile vardır , arkadaş isimlerini hatırlamak için yöntemler diye. Hatta lisedeyken çok sıkıntı çekmiştim , yeni tanıştığımız sırada herkesin ismini öğreniyoruz ama unutuyoruz. Yeni gelen öğretmen ben sizi isminizle çağırdıkça daha iyi hatırlayacağım der bazen hatta :D
Ben unutmuyorum. İlkokul arkadaşlarımı yolda görürüm, onlar beni tanımaz ben onların soyadlarına kadar hala aklımda. Tanıştığım an'dan itibaren o kişinini ismini milyonda bir unutmuşumdur.
Dediğim gibi bir defalığına mahsus bir tanışma ise o kişinin ismini unutursunuz. Ama onun ismini okulda sık kullandığınız için ona karşı , unutmamanız gayet normal. Bu arada hafızaya bilgi alım yolları sadece okumak değil, yazarak, duyarak, dokunarak gibi vb.
Aramızda nerdeyse hiç sohbetimiz olmayan kişilerin isimleri aklımda. Sık kullanmadım yani. Gidip onlara dokunmadım da. Geçenlerde hiç konuşmadığım bir kızı gördüm, ismi ve soyadı aklıma geldi birkaç saniye sonra. Ama neden unutamıyorum diye sordum kendime, nasıl unutabiliriz bazı şeyleri
30 kişilik bir sınıf düşünün. Normal şartlarda Ali adlı birey herhangi bir duygusal bağ hissetmediği bu 30 kişiyle ilk defa tanışsın. Herhangi bir teknik, akılda kalma yolu vs. de kullanmasın. 2 hafta sonra sınıfa geldiği zaman o isimleri hatırlamaz. Belki birini 2 sini. Dediğim gibi bu Normal şartlarda. Ama belki hafızada isimler-yüzler konusunda bir yeteneğiniz vardır
Yüzleri asla unutmuyorum. İsimlerini unutsam da çok nadir, o kişinin yüzünü unutmuyorum. 9. sınıfta 55-60 yaşında bir hocam vardı. Almancacı, ilk derste herkesin ismini ezberledi. İlginç bir hafızası vardı onunda. İstemediğimiz bir şeyi hafızamızdan silebilir miyiz?
Hocanız teknik kullanmış olabilir. Hafızadan hiçbir bilgi silinmez daha çok bilinç altı çöplüğüne gider. Hatırlamak istemediğiniz şeyleri etkisine bağlı olarak düşünmemeye çalışmak fayda sağlayabilir.
Düşünmediğim şeyleri de unutamıyorum sıkıntı burda, gereksiz yer kaplıyor. Hafızamızın da bir sınırı var mıdır? teknik kullanıp kullanmadığı hakkında bilgim yok maalesef.
Belki yeni bilgilerin için kullanıyorda olabilirsin habersiz reflekse dayalı bu bilinmiyor. Hafızanın sınırı konusundaki bir araştırma kaynağı bakabilirsin : www.medikalakademi.com.tr/hafizanin-siniri-var-mi/
Helal olsun paşam , sana görüş yazmasalarda canını sıkma onlar gereksiz sorulara cevap yazarlar. Tebrik ederim ülkemizin senin gibi insanlara ihtiyacı var
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
çok sağolun, olsun ben yinede başardığım için mutluyum, tabi birazcık üzüldüm görüşsüz kalmasına neyse tekrardan çok sağolun
Bunu bende yapmsitim bize yaklaşık olarak dedifin rakamlarla ingilizce kelime verildi sözlü vardi turkce karsiliklariyoa beraber son gun çalıştım ve hepsini ezberledim normal
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Tebrik ederim, görüş için teşekkürler. Bu teknikleri sadece kelime değil hayatın her alanında kullanmanızı tavsiye ederim. Alışmalıyız. Çünkü hafızamız böyle alıyor onun kuralıyla oynamalıyız bence.
matematik değil ki sayıyorsun önemli olan cümle içinde kullanabilmek
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Görüş için teşekkürler. Önce bilgisine sahip olabilmek gerekir dediğimizi yapabilmek için , Öncesini başardıktan sonra cümle kurma alıştırmalarıyla sıklaştırılır
Benim çok sık kullandğım bir söz var. Konuşmak için konuşmalısın. Yazmak için yazmalısın. Anlamak için anlamalısın. Yeni öğrenen biri önce kelimenin anlamına bakar. Kelimenin ne demek olduğunu öğrenir. Sonra o kelimeyi sıkça kullanır ve öğrenir. Çünkü ne kada fazla kullanırsa beyinde türkçe ile ingilizce arasında o kadar fazla bağ oluşur. İşte benim yaptığımda bu aslında. Ben 520 kelimeyi ezberledim aa bitti kurtuldum asla demedim. Ben 520 kelimeyide öğrendimde demedim çünkü öğrenebilmek için kullanmalısın.
520 sini tekrar tekniğine göre bir düzen içerisinde ilereyeceğim. Kelimeler haznemde olucak lakin kullanamam kullanabilmek için kullanmalıyım.
Görüş için teşekkür ederim. Kesinlikle katılıyorum. Her şey öğrenilebilir , 1 günde 1 ayda 1 yılda. Ama tekrar ve sık kullanım olmazsa asla öğrenmiş sayılamayız Neyseki hafıza konusunda tecrübeliyim.
Çok sağolun. Her 2 side diyelim. Planım tabi hala sonlanmadı , şu an tüm kelimeler hafızamda , yatmadan önce tekrar edip uyku sürecinde daha kalıcı olucaklardır. Hafıza tekniklerinide baya yardımcı oldu, türkçe kelimeyi gördüğüm anda ingilizcesinin aklıma gelmesini sağladı. Tekrar araştırmalarına göre bir plan izleyeceğim ama ondan öncesi bunları çok daha sık kullanmak. Böylece tam anlamıyla öğrenme gerçekleştirebileceğim
Tekrar edilmezse 500 kelime çok rahat unutulur, karisir çünkü. Tekrar edin boşa gitmesin emeğiniz. Helal olsun valla ben edebiyatta hirs yapmistim da tekrar etmek sıkıcı gelmişti usendim biraktim. Tabi unuttum sonra.
Allah'ın izniyle bir sonraki hedefim japon birini geçmek. Tabi dediğim gibi geçmek sadece bir zevk en önemlisi öğrenmek. Adam sadece 5 günde photoshop öğrenimlerini bitirmiş. Şu sıralar uyguladığım planlardan sonra inş onada yetişmeye çalışıcam.
Kelimeleri unutmamak için düzenli tekrar yapmak yeterlidir. Lakin onları kullanırsan unutma ihtimalin çok düşük olur. Unutmayın eğer amacınız cümle kurmaksa , Kurmalısınız, bilgiyi her çektiğinizde hafızadan yeni sinapslar oluşur çok hızlı hatırlarsınız.
Seneye ygs lys var erteletmiştim. Bölümüm ingilizce odaklı olduğunu için ingilizceyide geliştiriyorum. Ama bunu başardıktan sonra aklımda ufak bir delilik oluştu. 1 Günde ygs türkçe bitirmek gibi , aklımın bir yanı yaptığının olma olasılığı zor desede, diğer ihtimali denemekten zarar gelmez sadece 1 gününü kaybedersin diyor. Olurda başarırsam testleri çözmek kalıyor geriye.
zeka meselesi bu. herkesin öğrenme yeteneği farklıdır...
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Öyle lakin Gerekli teknikleri öğrenilirse ben herkesin başarabileceğine inanıyorum. Çünkü hafızaya bilgi alımı her insan için geçerli , bilgiyi nasıl alacağımızın eğitimi herkese verilmeli.
yanı bı iş basarman bızım gıbı bos adamlardan farklı bısey yapman guzel bısey senı tebrık ederım ama sahsı gorusum bana 1.000.000 dolaar verseler ben gene ezberlemekle ugrasmam
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Çok sağolun. 1.000.000 dolar verseler hmm fazla iddialı ama olabilir :) Ezbere gelince ezber sadece bilgiyi hafızanıza almanıza yardımcı olur. Onu kullanmadığın sürece , müzeye yeni gelen turist gibisindir. Olay bundan ibaret. Bazı insanlarsa bir arkeolog gibi olur. Yani kazı yaparak öğrenir ihtiyacına bağlı olarak.
Örnek : Oyuna giriyorsun, ingilizcesine ihtiyacın var. I play the game. oynamak ve oyunun anlamına bakıyorsun. Kazı yaparak tek tek yani. Buda iyidir.
ben daha cok mantiksal dusunce adamıyım nicke bakarsan anlarsın zaten sayısalım neden cunku ezberım oldukca zayıf ben olayları cabuk kavraarım cabuk mantık kuraarım foksiyonları cabuk kavrarım ama bana 2 satırlık sure ezberlemek bıle ızdırap gıbı gelır
Mantık kurmakta iyi bir ezber yöntemidir. Ezber akılda tutma işidir. Mantık kurmak sinapsları önceki bilgilerle çok hızlı bağlar ve çok hızlı hatırlarsınız. Mantık kurma hızınızda İQ : Mantıksal zeka derecesiyle alakalı. Tebrik ediyorum sizi :)
Bende öğrenmek istiyorum bu kelimeleri tekniğini ve kaç günde öğrendiğini söylersen mutlu olurum?
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Görüş için teşekkür ederim. Mutlaka sizde başarırsınız yeterki istemeliyiz. Ahmet yıldız : Güçlü hafıza Melih Duyar : Mega hafıza Turgay keskin : Hafıza teknikleri Tavsiye ediyorum Öğrenimini 4 günde bitirmiştim sanırsam.
1. Öğrenildiğini söylemedim. Öğrenmek için kullanmalısın. 2. Bir kelimeyi bir insan naısl öğrenir? Önce anlamını öğrenir, hafızasına depolar. Sonra ardından bunu kullanarak öğrenir. 3. Ben ne yapıyorum? 520 kelimeyi hafızamı depoluyorum. Ardından bunları cümle içinde sık sık kullanırsan öğrenmeye çalışacağım.
Zaten soru başlığı 1 günde 520 kelime öğrendim değil. Ezberledim dir.
1- hahah ezberle dil mi olur sanıyorsun güldürme beni ya bende ilkokulda ezber yapardım maalesef bir yere gelemedim öğrenmen gerekiyor 2- öyle çok insan gördüm ama öyle bir şey yok 3- hadi diyelim öğrendin senin konuşabilmen için en az 5-6 ay lazım
Ben farklı bir dillemi yazıyorum diye bir kontrol ettim cümlelerimi. -Bilgileri kullanmadan sadece ezberle dil öğrenilmez bunun aksini söyleyen yok , iddiada bulunanda yok. -Bir dil öğrenmek önce hafızaya kelime anlamı aktarmak. Ardından bu kelimeyi bir çok konuda sık sık kullanmakla olur. 520 kelimeyi kullanmadan müze gibi bırakırsan o kelimeler orada kalır. Çok sık kullandığım bir söz var. Konuşmak için konuşmalısın Yazmak için yazmalısın Anlamak için anlamalısın.
Lan cahil , adam sana ben ezberleyerek ingilizce öğrendimmi diyor MAL adam diyorki herkes gibi kelimenin anlamını aklımda tuttum. Şimdi sık sık kullanarak öğreneceğim. Böyle Malları sayıylamı veriyorlar anasını satayım , soranda insanlığından birşey demiyor. ben derim aga.
Tebrik ederim, pembe hesapla sorsaydın hiç değisle belki abazalar gelirdi, Boşver dostum ks burası, buradaki çoğu insan başkalarının başarısını pek tebrik etmezler kendi egolarıyla meşguller. Gerçekten tebrik ederim helal olsun
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bir kere denemiştim benim rekorum 380 Fransızca kelime ama unutuluyor tekrarlanmadiginda.
çok sağolun aklımda bir şey denemek var yapabileceğimi hissediyorum ama içimden bir ses çok mu abartıyorsun ne diyor. YGS Türkçeyi 1 günde bitirebilmek. yan bitirebilmek derken hepsini hafızama alıcam asıl öğrenmek tabikide herkes gibi çok test çözerek. Sizin düşünceniz ne bu konuda
kesinlikle öyle ama bir yanım diyor ki yanlışta yapıyor olsan sadece 1 günün gidicek. Terazinin diğer tarafındaysa başarma ihtimalin duruyor. Bugün gerekli hazırlıkları planları yapacağım. Bir kaç motivasyon videosu dinledikten sonra sabah 9 da harekete geçicem saat kaçta biteceğini ne olacağını tam olarak bilmiyorum plan hazır değil.
Umarım başarabilirim , sizede değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim
This type of studies are not trusted in a real life experience. What speaking a language is, basically putting things in order in a meaningful fashion. This is just some brain excercise.
3. Yöntem , Önceki ezberlediğim kelimeleri aynı olaranları birleştirme. Appointment : Randevu Point daha önce ezberlediğim gene bu kelimeler içerisinde nokta anlamına geliyor. Apodan işaretli noktaları almak için randevu aldım gelirken menemen getirmişti. (Hikaye ne kadar ilginç olursa bir okadar daha çok hatırlanır) ve hayal gücüyle görün. Apo-nokta-ment
3. Yöntem bir başka yol , tartışmak argue ve discuss anlamına geliyor. 2 kelimeyede aynı sayfada rastlamadım. Tartışmak diyince 2 kelime aklıma gelmesi için şöyle bir bağlantı kurdum.
Sizinde denemenizi tavsiye ederim, her gün 1 günümüzü bir çok şeyle feda ediyoruz , bir günümüzü kendimiz için rekor kırarak feda edersek mutlu oluyoruz tavsiye ediyorum
Yorumunuz için teşekkür ederim. Tekrar planı pek değişmiyor aynıdır tavsiye ederim defalarca denemişimdir. Her 45 dk çalışma sonrası 5-10 dk tekrar gün boyu. Her gün sonu tekrar 2 gün. Her 2 gün sonu tekrar 1 hafta. 1 hafta sonu tekrarı 1 ay. 1 ay sonu tekrarı 2 ay. 2 ay sonu tekrarı 6 ay (dönemlik). 6 ay sonu tekrarı 1 seneydi sanırım. (Şuan kontrol ettim hepsini hatırlıyorum)
görüşünüz için teşekkür ederim. sanmıyorum daha öncede bir 200lük götürmüştüm, neyseki hafıza konusunda tecrübeliyim tekrar konusunda şunu önerebilirim sana. Düzenli tekrar 10larca düzensiz tekrara bedeldir.
Tekrar planı pek değişmiyor aynıdır tavsiye ederim defalarca denemişimdir. Her 45 dk çalışma sonrası 5-10 dk tekrar gün boyu. Her gün sonu tekrar 2 gün. Her 2 gün sonu tekrar 1 hafta. 1 hafta sonu tekrarı 1 ay. 1 ay sonu tekrarı 2 ay. 2 ay sonu tekrarı 6 ay (dönemlik). 6 ay sonu tekrarı 1 seneydi sanırım.
Çoğu öğrendiğin bilgiyi bu sıraya göre tekrar etmenizi tavsiye ederim
öyle :D hem fazla yorulmamış oluyorsun hemde sağlam alışıyor. 2 3 sene önce bu bilgilere yabancıydım, unutmamak için sürekli tekrar falan insan aşırı zorlanıyordu yahu :S
En İyi Cevaplar