Katsayilar toplamini soruyasa x e 1 yaz sabit terimi soruyorsa x e 0 yaz. Polinom sarti usler dogal katsayilar reel sayi olmali. Derecesini soruyorsa en buyuk degeri olacak ussun. Baskatsayi da polinomun derecesinin basindaki reel olan sayi. Eger bir polinomun baska polinoma bolumunden kalani soruyorsa bolumunden olan polinomu 0 a esitleyip oradaki x degerini istedigi polinoka yazip bulacaksin.
Bak sana 2. soruyu anlatayım kısaca hemen. P (x+1) in sabit terimini sormuş dimi? x'e 0 koyduk yani P (1) in cevabını arıcam. Bak polinom vermiş orda p (x) = x^3 + 3x^2 + 2 diye koy 1'i oraya. 1^3 + (3.1)^2 + 2 = 1+9+2 = 12 çıkıyor.
Bak P (x-3) ün sabit terimini soruyor dimi. x'e 0 koy sabit terim diyorsa yani P (-3) ü istiyor bizden. Şimdi bize verdiği polinomu kullanarak istediğimiz sonucu bulucaz. P (2x-1) demiş bunu -3 yapabilmek için eşitledim x'e -1 verirsem oluyor. Şimdi polinomu yazalım. P (2x-1) = 2x^2+5x-7 koydum -1'i (-2)^2 + 5.(-2) -7 = 4-10-7 = -13 bulunuyor.
Polinom toplayacaksın işte eğer dereceleri aynıysa katsayılarını toplayıp çıkartacaksın değilse yazıcaksın yanına. Yani 2x^2 ile 3x^2 toplamak istersen 5x^2 olur veya 5x^2 ile 6x^3 ünü topla derse derecesi aynı olmadığı için ayrı ayrı 5x^2+6x^3 yazman gerekir.
Dedim ya katsayılar toplamını soruyorsa x'e 1 koy diye sabit terimde 0 işte. P (x+2) polinomunun sabit terimi 5 ise bu demek ki P (2)=5 demek çünkü x'e 0 koydunnn
8. Soruda mesela derece 5old içim 3n-1=5 ordan n çıkar sonra sonuç çıkar çok soru var hepsiyle uğraşamam da bunlar için konu anlatımına bak çünkü en basit sorular bunlar burda kim ne kadar anlatabilir ki klavye üzerinden
Örnek soruları olan bir konu anlatımlı kitaptan konuyu çalışırsan faydalı olur. Örnekleri tek tek incele, kendin çöz, tekrar incele. Konunun en basit sorularını sormuşsun, az çalışın siz de yahu.
En İyi Cevaplar