Dil bölümü dersleri
Kardeşim bu sene bölümünü seçecek ve bana yabancı dil bölümündeki dersleri sordu. Ben pek hatırlayamıyorum zaten benim zamanımdakinden daha farklıdır. Dil bölümü dersleri konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Dil bölümü dersleri
Kardeşim bu sene bölümünü seçecek ve bana yabancı dil bölümündeki dersleri sordu. Ben pek hatırlayamıyorum zaten benim zamanımdakinden daha farklıdır. Dil bölümü dersleri konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim.
Selam :)
Liselerde 10. sınıf bitince alan seçimi yapılır; sayısal, sözel, eşit ağırlık, dil gibi. Ziya Selçuk'un açıkladığı 2023 vizyonuna göre bu alan seçimlerinin kalkacağı konuşulsa da mevcut sistemde 2020-2021 öğretim yılında da bu sistemde devam ediliyor. Ben lisede neredeyse dil bölümünü seçecektim ancak hocalarımın yönlendirmesi ile başka bölüm seçmek durumunda kaldım. Bence dil bölümü çok güzel bir bölüm. Öğrencileri dil bölümünü seçmek konusunda daha çok heveslendirmeliyiz. Bunun sebebi artık dil bilen insanların diğer insana göre iş hayatında daha önemli konumlara gelmesi. Hatta artık 1 dil bilmek yeterli olmuyor. Sizden 2-3 dil bilmeniz bekleniyor. Lisedeki İngilizce eğimi eğer dil bölümünde kurmuyorsanız maalesef yeterli değil. Dil bölümünü seçerseniz üniversiteden önce güzel bir alt yapıya sahip olmuş olursunuz. Dershaneye giderek de diğer derslerdeki başarınızı arttırabilirsiniz. Çünkü dil bölümünü okuyanlar bazı diğer terslerin temelini alıyor ama ayrıntılarını öğrenemiyorlar. Dil sınıfı dersleri arasında olan matematiği örnek verecek olursam temel matematik alıyorlar. Matematik 2 diye tabir ettiğimiz matematiğin zor konularının işlendiği dersi almıyorlar. Ama ben bunu dezavantaj olarak görmüyorum.
Şimdi senin için Dil seçenler hangi dersleri görür? sorusu hakkında ufak bir araştırma yaptım. Hemen paylaşmak istiyorum.

Dil bölümü dersleri şu şekilde:
Dil bölümünde hangi dersler var? sorunun cevabı bu şekilde ancak bu dersler okuldan okula değişmektedir. Okulda alacağınız dil eğitimi okulun size sunduğu yabancı dillere göre değişir. İngilizce, Almanca, Fransızca gibi seçenekler mevcuttur. Ayrıca bunların yanında temel dersler olan tarih, matematik, dil ve anlatım, coğrafya gibi dersleri her öğrenci alır. Ancak lise dil bölümü dersleri arasından müzik, resim gibi dersler seçmeli derslerdir. Okuldan okula hatta sınıftan sınıfa değişmektedir. Ayrıca burada saymadığım seçmeli dersler de olabilir. Örneğin Trafik dersi gibi dersler de bazı okulların dil bölümlerinde seçmeli olarak okutulur.
Yukarıda da dediğim gibi dil bölümü okursanız temel dersleri de görürsünüz. Ancak dil bölümü okumazsanız göreceğiniz İngilizce yetersiz kalacaktır. Maalesef ülkemizdeki liselerde İngilizce eğitiminin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Ayrıca dil bölümü okuyan öğrenciler sosyal hayatlarına daha fazla zaman ayırma fırsatı bulabilirler. Çünkü ders yoğunluğu diğer bölümlere göre daha azdır. Aynı zamanda kalan bu zamanınızı diğer temel dersleri daha ayrıntılı öğrenmek için harcayabilirsiniz. Kurslara gidebilirsiniz. Ya da zaten üniversite de dilden başka bir bölüm okumak istemiyorum diyorsanız kanal zamanınızı lise yıllarınızı keyifli geçirmek için de değerlendirebilirsiniz.

Tabi ki dil bölümü okumanın dezavantajları da vardır. Örneğin üniversitedeki bölüm seçenekleri azdır. Gerçi sözel bölümlerin seçeneklerinin de az olduğunu düşünüyorum. Ama dil öğrenmeye meraklı biriyseniz ve hevesiniz varsa dil bölümü okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
Şunu tekrar etmem de fayda var. Dil ve sözel bölümü öğrencileri matematiği temel düzeyde görürler bu yüzden kardeşine matematikten korkmamasını öneririm. :D
Sayisal dersler disinda hepsi oluyor. 1 yil secmeli matematik veriyorlar onun disinda hepsi var. Ama dilden girmesin. Ingilizcesi iyiyse farkli bir bolum okuyup ingilizce ile desteklesin. Cok kasmadan iyi bir yere gelemez dil bolumunden. Ayricalikli olmasi gerekiyor. Bir kac dil daha bilmek yaraticilik vs.
Başka bir bölüm okusa matematik görmek zorunda kalcak. Aslında matematiği iyiydi ama lisede dersleri dinlemediği için yapamıyor. İngilizce haricinde hiç bir dersi sevmiyor ve küçüklüğünden beri ingilizce eğitimi alıyor. Almanca ve ingilizce dışında başka yabancı dil bilmiyor tabi ki. Sevdiği ve ilgisi olduğu için başarabileceğini düşünüyorum ama sıkıntı şu ki iş olanakları az. En basitinden ingilizce öğretmeni olabilir ama öğretmen olmak istemiyor.
Sana sunu soyliyim reklamcilik okusun ve ing almanca bilsin daha iyi yerlere gelir. Matematige gerek olmayan bir cok bolum var. Ben de yapabiliyordum sonra zoruma gitti bosu bosuna niye ugrasayim diye dil sectim. Gayet guzel puanlar guzel universiteye geldim. Şu an keske baska bir bölüm okusaydım diyorum. Tekrar lysye girebilirim farkli bolumden. Ingilizcem iyi diye dil secme taraftari degilim işkence buyuk ama iyi bir yere gelmen zor. bir dusunsun derim. Liseden sonra anladim ben aslinda ingilizceyi sevmedigimi.
İş olanakları az diye düşünmeyin bence ben de dil seçeceğim ve kazanınca büro açmayı düşünüyorum tercümanlık bürosu. Baya para var büro açarsan. Bence sevmeyenlere çok ama çok zor geliyordur. sevmek gerek. seviyorsa düşünmesin sevdiği biseye çalışmak varken tm veya sayısal seçerse ona çalışmak izdirap olur
aslında olanakları az falan değil üniversite zamanı fazlasıyla staj görecek zaten. Mezun olduktan sonra isterse stajında yaptığı meslekleri elde eder isterse öğretmen, çevirmen, mütercim, tercüman, rehber... ve aynı zamanda da yurt dışı için önü açılır.
bir avantajı daha var o da isterse birden fazla mesleği yapabilir. Mesela tercümanlık okudu ama öğretmenlik de yapabilir ya da öğretmen olursa hafta sonları çevirmenlik yapmak için şirketler ile görüşebilir. Hem ingilizce ve almanca biliyorsa zaten bunu geliştirirse ya da isterse üniversitede farklı bir dil bölümü okursa gayet güzel yerlere gelir
Dil anlatım , edebiyat, felsefe , psikoloji , mantık , sosyoloji , beden , müzik ya da resim , almanca , İngilizce , coğrafya , trafik , din , seçmeli fransızca , osmanlıca , çağdaş turk tarihi , inkılap , bunlar benim dil bolumunde 3 yılda gördüğüm dersler
Osmanlıca seçmeli mi?
@EvcilBeygir evet ama biz secmiyoduk okul seçip önümüze koyuyodu
Derse kim giriyordu peki?
O dersi verebilecdk hoca var mıydı ki okulda?
@EvcilBeygir boş geçiyordu iki şiir yaziyodu bitti
Kimdi işte derse giren? Osmanlıca bilen hoca var miydi diye soruyorum ya okulda?
@EvcilBeygir biliypdu galiba , turkce hocası gidiyodu
Dersin Adı var ama kendisi yok.
Mide bulandırici eğitim sisteminin rezilligi işte
Sen bölümünü 9. sınıfta mı seçmiştin 10. sınıfta mı?
9 da seçtim 10. Sınıftan itibaren bu dersleri gordum
Fen dersleri yok onun dışında diğer dersler var ve ing dersini 10 12 saat görüyolar
Peki İngilizce ders eğitimi hangi seviyeden başlıyor?
@Melody1_23 8. Sınıfta B1-2 seviyesinde bir eğitim görüyoruz burdan çıkaracak olursak B2 sonu C1-C2 seviyesinde bir ingilizce öğretimi oluyordur
AKLI VARSA O BÖLÜMÜ YAZMASIN YAZDIRTMA. BİR YABANCI DİL MEZUNU OLARAK SÖYLÜYORUM
Neden? İş olanakları az olduğu için mi?
iş olanakları öyle çokta az değil fakat çok zor bölüm ve çok sıkıcı. seçmeden önce 3 defa düşünsün.
çok thanks merci bcp. :)
Yabancı dili seven biri için sıkıcı geleceğini düşünmüyorum.
@kayserikızı haklısın:/
Tercüman olabilmek için maalesef..
Cevap
12Cevap
Ben şu an bir dil sınıfında okumaktayım ve sana dersleri söyleyeyim
Türk Dili ve Edebiyatı - 5
TYT Matematik - 2
TYT Tarih - 2
TYT Coğrafya - 2
TYT Fizik - 2
TYT Kimya - 2
TYT Biyoloji - 2
Felsefe - 2
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 2
Normal İngilizce - 4
Seçmeli İngilizce - 10
Beden Eğitimi - 2
Görsel Sanatlar ve Müzik - 2
Rehberlik - 1
Normalde okullarda sayısal alanı dışında fen bilimleri dersi olmaz ama bu okuldan okula değişebiliyor. Ama haftadaki ders saatleri az. Görsel Sanatlar ve Müzik dersi çok eğlenceli geçiyor. Bir derste resim çiziyoruz diğer derste müzik söylüyoruz. Şu an 11 olduğum için eğlenceli geçiyor ama seneye sınav falan derken bu derslerde test çözmemiz için bizi serbest bırakırlar. Umarım bu şans sizde de olur.
Dil bölümünden okumak tamamen bir saçmalık.
İngilizcesi mükemmelse zaten kazanır.Üniversite sınavında yabancı dile de girer.
Kaldı ki Boğaziçi, Odtü, Hacettepe, Marmarada okumadığınız sürece de İngilizce Öğretmenliğini okumak işsizlik yapar bunu da söylemiş olayım.
Sayısal veya Tm tercih etsin;ingilizcesini de geliştirsin.
Bende dil bölümü okuyorum. 12 saat ingilizce var onun dışında coğrafya , tarih , edebiyat , matematik , felsefe, beden eğitimi gibi gereksiz dersler var. Tabi bunların ders saatleri oldukça düşük. Aynı zaman da insan artık günde 4 saat ingilizce gördüğü için sıkılabiliyor. ve son olarak üniversite de dil bölümü için puanlar oldukça yüksek ama mezun olduktan sonra iş olanakları fazla. Tavsiye ederim
bir şey sorucam da, şu an 9. Sınıftayım kendime alan bakıyorum lisede seçtiğim alan mesela dil olsa üniversitede de dil bölümünden mi ilerlemek zorundayım cevaplarsan sevinirim
Ben şu an dil bölümündeyim seneye ayt ye girmeyeceğim ama şu an Türkçe ve sosyal de ayt goruylruz seneyee gireceğimiz sinavla alakasi yok bizim gitecegimiz sınav tyt ama biz tyt üzerine hiç bir ders gormuyoruz şu an boşu boşuna zaman israfı olarak geliyor bana benim merak ettiğim bu durum sadece bizde mi mevcut yoksa başka okullar da bundan muzdarip mi
İngiliz edebiyatı var
İngilizce okuma yazma dersi var
Temel matematik var
Edebiyat&Türkçe sanırım bu ikisi artık birleşik
Tarih
Coğrafya
Bunları hatırlıyorum sadece
liseede bişi yok zamanlar saatler sözlük okuyun nasihatları
fizik kimya biyoloji geometri matematik dışında hepsi
İngiliz dili ve edebiyatı ve ağılıklı olarak ingilizce dersi olur mat. Bazı liseler verir bazıları vermez sayılsal başka ders olmaz diğer tüm sözel dersler olur
Ingilizce ikinci yabancı dil türk dili ve edebiyatı beden eğitimi vs vardır
sözel dersler var işte bide ingilizce ve almanca oluyo mat geo fen yok :D arkadşatan bildiğim kadarıyla bu
Selam. Ben bölüm seçicem ve dili seçmeyi düşünüyorum. Olmak istediğim meslek polislik. Bana yardımcı olabilir misiniz? Sizce dil zor mu? Dili seçmem doğru olur mu?
Selam bana bir konuda yardımcı olabilir misiniz? 😊 Bölüm seçicem dil düşünüyorum ing. Öğretmenliği sizce dil bölümü kötü mü okuyan ya da bilen yardım etsin lütfen 🙏😇
Ağırlık olarak İngilizce, onun dışında Almanca felan var. Diğer dersler de var ama başlangıç düzeyinde.
Ben okuyali yıllar oldu o yüzden yeni sistemi bilmiyorum ama main course ve reanig vardı o zamanlar
Peki bunlar kaç saat bizim ingilizce öğretmenimiz 10 saat edebiyat göreceğimizi söyledi benim açımdan iyide sizdede öylemi diye sordum.
kendisini en çok hangi bölümde yetenekli görüyosa ona yönelmeli...
ilgi ve yetenekli olduğu bölümde başarılı olacaktır.
Kimya, biyoloji, fizik dersleri yok; matematik de sadece haftada 2 ders
ingilizce + almanca veya fransızca
O kadarını ben de biliyorum ama biz yabancı dilden başka dersler de görüyorduk. Onlar yok mu sadece yabancı dil mi görülüyo?
matematik fizik kimya biyoloji edebiyat bunları görmüyorsun bide öğretmen liseli isen eğitim dersleri de görüyosun..
Özel okul mu devlet mi
Tarih öncesi devirler falan
Sözel dersler. Coğrafya tarih edebiyat. Sanırım
sayısal felsefe mantık falan dışında hepsi sanırım
Almanca var diye biliyorum
ağırlıklı dil oluyor ve temel dersler
Şu sınıf olayı anodlu liselerinde de oluyomu
Resim beden eğitimi va
İngilizce
Almanmısın
çok fark var
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?