Merhaba geçiş yaptınız kı veya yapacak mısınız bölüm mü değiştireceksiniz yoksa aynı bölüm için üniversite mi değiştireceksiniz ben birinci sınıfım bölümümü değiştirmek istiyorum ancak basıl yapıcağımı veya süreç nasıl ilerliyor bilmiyorum bana biraz bilgi verir misiniz şimdiden teşekkürler hayatınızda başarılar diliyorum 😊
Selamlar. Yatay geçiş üniversite kazanmış ancak okuduğu okuldan veya bölümden memnun olmayanlar için tekrar üniversite sınavına girmeden okul ve bölüm değiştirme imkanı veren harika bir sistem. Bu sistem yanlış üniversite veya bölüm tercihi yapanlar için büyük bir kolaylık sağlıyor. Yatay geçiş yapmak istenilen birçok şart var. Ama bu şartlardan bahsetmeden önce en çok merak edilen soruya cevap vermek istiyorum. Alttan ders varken yatay geçiş yapılıp yapılamayacağı en çok merak edilenler arasında.
Alttan Ders Olunca Yatay Geçiş Yapılabilir mi?
alttan dersi olanların yatay geçiş yapma hakkı var mı?
Alttan ders olunca yatay geçiş yapılır mı? sorusu bir çok öğrenciyi yatay geçiş yapmaktan vazgeçiriyor. Çünkü Altan dersi olanların yatay geçiş yapma hakları bulunmadığı sanılıyor. Ancak bu yanlış bir bilgi. İki şekilde yatay geçiş yapma imkanı vardır. Birincisi Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) ile geçiş yapma hakkı. Burada alttan dersinizin olmaması gerekir. Eğer AGNO 2.50 üzerindeyse geçiş yapabilirsiniz. Bu not ortalaması ile geçiş yapmak isteyenler için iyi bir fırsat. Bir de merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapma imkanı vardır. Geçiş yapmak istediğiniz üniversite ve bölümün taban puanı sizin üniversiteye girdiğiniz yıl ki taban puanınıza eşitse geçiş yapma hakkınız bulunuyor. Burada alttan dersinizin olması ya da not ortalamanızın düşük olması önemini kaybediyor. Eğer alttan dersiniz varsa merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapabilirsiniz. Kısacası alttan dersi olan yatay geçiş yapabilir mi? sorusu merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapacaklar için evet. Alttan dersiniz de olsa yatay geçiş yapabilirsiniz. Bu yüzden dersten kalınca yatay geçiş yapılır mı diyerek endişe etmenize gerek yok.
Yatay Geçiş için Şartlar Nelerdir?
yatay geçiş şartları
Merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapmak isteyen öğrenciler için en önemli şart üniversiteye girdiği puanıdır. Öğrencinin üniversiteye girdiği yıldaki puanı, girmek istediği bölümün taban puanına eşit veya yüksek olmalı. Aksi durumda merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapamaz.
Yukarıda saydığım şartı gerçekleştirseniz bile geçiş yapamayabilirsiniz. Her okul yatay geçiş için belli kontenjanlar açar. Okullar yatay geçiş için, o bölüm için her yıl aldığı öğrenci sayısının %30'u kadar kontenjan açabilir. Eğer başvuru yapan öğrenciler kontenjandan fazla ise. Öğrenciler puanlarına göre sıralanır en yüksek puana sahip olabilenler girer.
Yukarıda da saydığım gibi merkezi yerleştirme puanıyla geçiş yapacaksanız alttan dersiniz olması veya başarı puanınızın düşük olması önemsiz. Ancak genel not otalaması ile geçiş yapacaksanız ortalamanız 100 üzerinden en az 60 olmalı.
Hali hazırda okuduğunuz okulda yabancı dil yeterlilik zorunluluğu yoksa ancak geçiş yapmak istediğiniz okul yabancı dil için yeterlilik istiyorsa dil sınavına girmelisiniz. Sınavı geçemezseniz hazırlık okumak durumundasınız.
Özel yetenek sınavı ile alım yapan bölümlere yatay geçiş yapmak mümkün değildir.
Ancak özel yetenek sınavıyla alım yapılan bir bölüm okuyorsanız başka bölüme yatay geçiş yapmak için başvuru yapabilirsiniz.
Ben sağlık bilimleri fakültesinde sağlık yönetimi okuyorum bu bölüm eşit ağırlık ama ben sayısal öğrenciyim bu fakültedeki başka bir bölüme sayısal puanım ve sıralamam yetiyor. Bu durumda istediğim bölüme geçiş yapabiliyor muyum?
2 türlü yatay geçiş var. 1- Genel not ortalamasına göre: Bunda bölümde okuduğun zamana kadar bütün zorunlu dersleri geçmen koşulu aranır. Ortalamada, geçeceğin üniversitenin yatay geçiş için şartlarında yazar. 2-Merkezi yerleştirmeye göre: Üniversiteyi kazandığın seneki puanın, eğer şimdi geçmek istediğin bölüme, o zaman geçebiliyorsan geçersin. Bunda şimdi okuduğun bölümdeki başarının herhangi bir önemi yoktur. Şimdiki okuduğundan farklı bölümlere de gidebilirsin. Tek koşul; üniversiteye girdiğin seneki puanının, geçeceğin bölümün puanından yüksek olması.
Herhangi bir zorunlu dersden kaldıysan 2. si daha uygun
4
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Anladım içim rahatladı Teşekkürler yani not ortalamasına bakılmasına gerek kalmıyor ÖSYM puanı yeterli olunca
benim seçmeli dersim 1. sınıftan kalmıştı ama onu ikinci yıl verdim. Ancak o dersi tekrar alınca bir diğer seçmeli dersi alamadım. bu sorun olur mu peki?