DEHB ve görme engelim varken TYT-AYT çalışmaya nereden başlamalıyım, üniversite sınavını nasıl kazanabilirim?

Eğitim hayatımın neredeyse 8 yıl kadarı eksik.

Doğuştan gelen bir görme engeli nedeniyle ilkokulu okuyamadım. (8.5-9 derecelere yakın miyop, hipermetrop, astigmat, şaşılık ve göz tembelliğim vardı ancak yaşım ilerledikçe 2.5 dereceye kadar düştü ve göz tembelliği iyileşti ama hâlâ şaşılık var.) İlkokulda gözlüğüm vardı ancak görmeye yetmiyordu. Camları Japonya'dan geliyordu çünkü o kadar yüksek dereceli cam Türkiye'de yoktu. İlkokulda hocalar ve devlet hiç yardımcı olmadı. 1. sınıfımın 2. dönemi herkes okuma yazmayı sökmüşken geri anaokuluna yollanmak istenmiştim.

Okumayı yaklaşık 3. sınıfta, yazmayı ise 4. sınıfta öğrendim. Ancak hâlâ yaşıtlarımın seviyesinde okuyamıyordum... 18 yaşıma merdiven dayadım. Hâlâ okurken ve yazarken sorun yaşadığım için 1. sınıf okuma yazma fasiküllerine çalışırım.

Ortaokuldayken COVID-19 ve depremler olduğu için müfredatlar yarıda kesildi veya uzaktan eğitimde öğrenmeyi beceremedim.

16 yaşımda yapılan WISC-4 ve LD testlerinin sonucu ise doğuştan DEHB'na (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) sahip olduğumu gösterdiği için odaklanmayı arttıran bir ilaç verdiler. Narkotik bir ilaç. İsmi "Concerta"

Okumayı, hecelemeyi öğrenmeden söktüm. Kelimeleri bir bütün gibi, tam görüyorum. Kelimelerin şekillerini, harf bileşenlerini ve görüntülerini ezbere olmam sayesinde okuyup yazabiliyorum.

Hecelemeyi 14 yaşımdayken 9. sınıfta Edebiyat dersinde şiirde hece ölçüsü bulunurken bilmediğimi fark edip sonrasında bir 2. sınıf Türkçe kitabı alıp öğrendim.

Hâlâ bazı kelimeleri heceleyemiyorum.

Büyük sayıları okuyamıyorum, okumak için teker teker basamaklarını saymam gerekiyor.

Mesela asgari ücretin miktarı olan sayıyı bilmiyorum çünkü okuyamıyorum ve ne kadar büyük olduğunu kavrayamıyorum.

TYT denemesine girersem ortalama netlerim şu şekilde oluyor:

Türkçe: 22,5
Matematik: 1
Sosyal bilimler: 5-6
Fen bilimleri: 4-5

Netlerim hep bu civarda ve hiç yükselmiyor.

Nereden başlamalıyım ben?
DEHB ve görme engelim varken TYT-AYT çalışmaya nereden başlamalıyım, üniversite sınavını nasıl kazanabilirim?