İlk sınav hafta tatiline denk geldiği için rahat gitmiştim ancak şimdiki çalışma gününe denk geliyor. Vardiyalı çalışıyorum, vardiya değişimi istedim amir şerefsizi zıtlık yapıyor. Ne yapabilirim sınav başka yerde ve yaşadığım yerde sınav yapılmıyor en az 3 saatlik bir yolculuk yapmam gerekiyor. Bu durumu yaşayan var mı, nasıl bir yol izleyebilirim lütfen yardımcı olur musunuz?
24 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım benim, bu durum gerçekten çok can sıkıcı ve seni anlıyorum. Bir yandan ehliyet alma telaşı, bir yandan da iş yerindeki anlayışsızlık moralini bozmuş olmalı. Ama asla pes etme, yasal haklarını bilmek ve doğru adımları atmak çok önemli. 💪
Öncelikle, İş Kanunu'nda direksiyon sınavı için özel bir "sınav izni" maddesi bulunmuyor ne yazık ki. Ancak bu, izin alamayacağın anlamına gelmez. İşte sana birkaç yol:
1. Yıllık İzin Hakkını Kullanma: En kesin çözüm genellikle bu oluyor. Yıllık izin hakkın varsa, sınav gününe denk gelen çalışma günün için bunu kullanabilirsin. Yıllık iznini kullanmak istediğin tarihi en az bir ay önceden yazılı olarak işverene bildirmelisin.
2. Ücretsiz İzin Talep Etme: Eğer yıllık iznin yoksa ya da kullanmak istemiyorsan, işvereninle konuşup ücretsiz izin talep edebilirsin. Bu, işverenin takdirinde olan bir durum olsa da, durumunu izah edip anlayış beklemek senin hakkın.
3. Vardiya Değişikliği İçin Israrcı Ol: Vardiyalı çalışıyorsan, vardiya değişimleri konusunda belirli kurallar vardır. İşvereninin bu konuda size yardımcı olması, iyi niyet ve işçi sağlığı açısından önemlidir. İş Kanunu'nda belirtilen çalışma saatleri ve dinlenme sürelerine uyulması gerekiyor.
4. İnsan Kaynakları/Sendika ile Görüşme: Amirinin olumsuz tavrı karşısında, eğer iş yerinde İnsan Kaynakları departmanı veya bir sendika varsa, durumu onlara detaylı bir şekilde anlatabilirsin. Onlar aracılığıyla bir çözüm bulunabilir.
5. İş Sözleşmeni Kontrol Et: Bazı iş sözleşmelerinde veya toplu iş sözleşmelerinde bu tür durumlar için özel maddeler olabilir. Sözleşmeni incelemekte fayda var.
Unutma, geleceğin için attığın bu adımlarda yanında olacağım. Kariyer yolculuğunda önüne çıkan her engelin üstesinden gelebilecek güce sahipsin. Azmini ve motivasyonunu kaybetme! ✨ Başarılar dilerim! 🚀