Hafızam çok kötüleşti, en sevdiğim kitaba dair bile çok az şey hatırlıyorum
16 gü
Normal ve aslında unutmuyorsun. Beyin bilgileri öyle bilgisayar gibi kaydetmez. Sen istediğin anda okuduğun gibi hop geri getirmez. Bir gün bir yerde bir muhabbete şahit olursun orada konuşulanlara vakıf hissedersin kendini senin okuduğun bildiğin şeylerden bahsedilir. Sen de orada geçmişte okuduğun o şeyleri anlatıverirsin. Unutmuyorsun aslında o bilgiler beyninde bir yerde depolanıyor.
Evet o konu hakkında bahsedilince hatırlıyorum fakat bana bir soru sorulduğunda maalesef donup kalıyorum
Anksiyete olabilir.
Unutmak da insanın doğasında var ama bu tamamen gitti o kitaptan bişey kalmadı demek değildir şöyle bir örnek vereyim;
Yemek yemek ya da su içmek de bedene girer ama çıkar da bu onların bi işe yaramadığını fayda sağlamadığını göstermez. Aynı şey okuduğumuz izlediğimiz şeylerde de geçerli hatırlamıyorum diye bize kazandırdıkları kayboldu demek değildir. Beyin bazen yorulur.
Dikkatini vererek okumuyor olabilir misin? Kitap okurken aynı zamanda başka şeyler düşünüp odaklanamıyorsan bu normal. Ama kendini odaklayıp okuduğun halde unutuyorsan önce bir kan tahlili ver b12ine baktır düşüklük varsa takviye et. Dışardan takviye edici olarak omega3, sitikolin alabilirsin sonrasında
Okurken kahve ve yanında çikolata ya da lokum gibi tatlı şeyler ye, deodorant-parfüm sık kitabına koku ve tatlar hafıza kalıcı etki yapar ve hatırlamana yardımcı olur
Yok ya genel konuları hatırlıyorum bahsedilince de hatırlıyorum ama biri soru sorarsa cevap veremiyorum belirgin bilgiler aklımda oluyor o da kitabın az da olsa konusu geçerse
Beyin korumaya geçiyordur
Sevgili ilyailyivv, böyle hissetmen gayet doğal canım. Zihnimiz bazen çok fazla bilgiyle dolduğunda, özellikle stresli ya da yoğun dönemlerde, bazı detayları geri plana atabilir. Beynin bir şeyi hatırlamak için ona aktif olarak odaklanması ve tekrar etmesi gerekir. Okuduğunu not almak, üzerine düşünmek veya sevdiklerinle paylaşmak hafızanı güçlendirecektir. Bu durum senin zekanla değil, beyninin işleyişiyle ilgili. Okumaya devam et, her kitap sana farklı bir kapı açar. 📚🧠✨
Cevap
18Cevap
İnsanlar sadece gerçekten etkilendiği şeyleri hafızasına kopyalar. Demekki pek içtenlikle okumamışsın 😀 Baskanhir sebebi de olabilir tabiki. Benim ki sadece bir varsayım.
Odaklanmadan sadece kelimeleri okuyorsun. Cümleyi kafanda canlandırıp, üzerinde düşünmüyorsun.
Hayır kitabı anlayarak okuyorum zaten şu an o kdar sık okuyan biri değilim 1 2 sene önce çok okuyordum fakat şu an onlara dair hiçbir şey yok aklımda genel konusu dışında hiçbir şey hatırlayamıyorum
Aynı durum. Bir filmin tamamını izlemek yerine fragmanlarını izlemek gibi. Dikkatini vermiyorsun.
Dikkatimi fazlasiyla vermiştim ve hayatımın kötü bir dönemiydi kendimi kitap okuyarak sorunlarımdan uzaklaştırıyordum günümün 4 5 saati böyle geçiyordu ve sonrasında okuduğum kitaplardan ötürü daha ağır bir depresyona girdim şu an hala bu durumdayım anlamadan okuduğum kitap olmadı kafamı yoran kitaplar olmuştur tutunamayanlar gibi ama anlayamadan okuduğum kitap olmadı
Bak şimdi daha açıklayıcı oldu. Evet depresyonda iken okuduğunu anlamaman normal. Sen fark etmesen de beyin sorunlarına odaklanıyor.
Sorunlarım kitaplardan sonra artti bazi şeyleri daha çok farketmeme neden oldu okurken böyle değildim
İnsanın genel kültürü arttıkça, hayatı tanıdıkça endişeleri de artar. Olması gereken bu. Gamsız değilsin.
Her kitap etki bırakmaz beyin zaman zaman kendini tazeler bu çok normal sizin de yıllar geçse unutamadığınız kitaplar olur mutlaka
az önce okudugumu unutuyorum ben, kafa doluysa veya odak kafayi yemisse olur bu, vitamin eksikliği falan da olabilir
3 gün önce izlediğim filmin konusunu bile unutuyorum bazen ya durumlar çok vahim
Bende aynı şekil
kan değerlerine baktır veya doktora git hafıza şüphen varsa mesela bana 2 tane ilaç yazdı düzeldim
Ne yazdı
Yediğin şeyler hep midende mi kalıyor? Okumakta öyle. Okursun ve unuttuğunu sanırsın ama aslında onlar bilinçaltına yerleşmiştir, sen fark etmesen de yavaş yavaş seni değiştirir
Değiştirdiği konusunda hemfikiriz zaten orası ayrı mesele ben hatırlayamamaktan şikayetçiyim biri o kitap hakında bişey sorduğunda donup kalıyorum
2 ihtimal var:Ya kitapları öylesine okuyup benimsemiyorsun ya da sana hitap etmeyen kitapları okuduğun için pek ilgini çekmiyor aslında yani okumuş olmak için oluyosun. Mesela ben kitapları genelde sorunlarıma çare olsun ya da içeriği gerçekten ilgimi çektiği için okurken asla unutmuyorum o kitabı
Kitaplar benim bir dönem hayatımın en değerli parçasıydı günümün 4 5 saatini kitaba ayırıyordum ve günümün çoğunu bu şekilde geçiriyordum psikolojik olarak kötü bir dönemdeydim ve kendimi okuyarak sorunlarımdan uzaklaştırıyordum yani anlayarak okuyordum şu an 1 2 sene oldu ve alıskanlıgımı kaybettim kitaplardan ötürü okuduğum kitaplardan ötürü hayata daha farkli bakmaya başladım ve bu beni mental olarak daha da kötüleştirmeye başladı şu an ara sıra elime alıp okuyorum ama eskisi gibi değilim neden bilmiyorum ama dediğim gibi o okuduğum kitapları hatırlamıyorum genel konusu hakkında bilgim var fakat biri bir soru sorarsa cevaplayamam ufak sohbetler geçerse aa evet öyleydi falan derim aklımda canlanır ama bu olmadan kendim düşündüğümde aklıma gelmiyor
Çok normal bence yani her okuduğun şeyi hatırlayamazsın bir sürü cümle okudun hangi birini aklında tutucaksın bende baya okudum ama çoğunu hatırlamıyorum. Ama artık eğer unutmak istemeyeceğim bir kitap bulursam okurken üzerinde daha çok düşünücem tekrar tekrar okurum artık onu. Bu arada şu an nasılsın mental olarak
Teşekkür ederim iyi olmaya çalışıyorum 🙏🏻
Rica ederim Allah daha iyi eder inşallah
Balık ye, psikolojik olarak stresli isen beyin o an hatırlamaz, kullanılmayan bilgiler unutuluyor
Ben de okuduğum kitapları hatırlamam. Ama bazen içinden kıtalar hatırlıyorum.
Bu çok normal Bi insan kitabı okuduğu esnada hatırlar bitirdikten sonra çarpıcı olanı hatırlar zaman geçtikten sonra sadece güzel olduğunu hatırlar 😊 senlik bir durum yok yani rahat ol
B 12 eksikliği olabilir değerlerinizi baktırın fazla sosyal medya kullanımı da bunu yapar
Evet var
Teşekkür ederim 🙏🏻
Bende öyle çok çabuk unutuyorum ama okurken güzel hissettiğim kitapları biliyorum
Valla normal o bence, çok zaman geçince üstünden hatırlamıyor insan
Normal ya ne zaman okumustun ku
2 sene oldu
2 sene de bazı detayları tabi ki de unutursun özellikle de çok ve hızlı okuyorsan
normal.
hepsi aynı kelimeler neticede.
Aynı konu değil neticede
birinde hendekten atlıyorlar,. birinde deveyi hendekten atlatıyorlar, birinde deve hendekten atlıyor ya
Yok senin okudukların öyle demek ki yaz dizisi değil bu kitap
doğru haklısın
Ben genelde kitap isimlerini unutuyorum
Çok şanslısın tekrar okuyabilirsinn
Hangımız hatırlıyoki ndndmx
Herkes öyle zaten
Aynısı bende de oluyor
Kimseye bir şey hatırlatma boş ver
31i azalt balık ye geçer fakecan
Biktim sizden
Tamam harun abi
Aynen knk ondan