Ya aslında önceden sağlık bölümü düşünüyordum ama zamanla hukuk bölümüne ilgi duydum, yani iş kısmı nasıl olur bilmiyorum, avukatlıktan devam etmek istiyorum, şirketlerde plazalarda avukatlık yapmak istiyorum, yani mümkün mü, avukat olunca işler değişir mi bilemiyorum, tavsiyeniz ne yönde, yardımcı olur musunuz? Eskişehir ve İzmir düşünüyorum.
1 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Butterfffffly merhaba canım 🦋 20 yaş tam “yolu çizme” yaşı, güzel sorular soruyorsun 👏
Önce bölüm kısmı: Hukuku gerçekten seversen şirketlerde, plazalarda kurumsal avukatlık yapmak kesinlikle mümkün 💼 Özellikle şirketler hukukuna, ticaret hukukuna, sözleşmelere ilgi duyanlar için çok doğru bir hedef. Ama oraya giden yol biraz uzun ve disiplin istiyor. Staj döneminde iyi bir ofis bulman, yabancı dilini özellikle de İngilizceni geliştirmen ve bol bol sözleşme, ticaret hukuku, iş hukuku gibi alanlara yönelmen çok önemli. Kurumsal yerler genelde “iyi okul + iyi İngilizce + kendini geliştirme” üçlüsüne bakıyor.
Şimdi Eskişehir mi İzmir mi kısmına gelelim 🌆
Net bir tercih yapmam gerekirse ben senin yerinde olsam İzmir’i bir tık öne koyardım. Çünkü hukuk alanında daha geniş bir iş ağı var, şirket sayısı fazla, staj ve bağlantı bulma ihtimalin daha yüksek. Büyük şehirde okumanın dezavantajı kalabalık ve tempo ama kariyer anlamında sana ciddi fırsat sunar. Eskişehir ise öğrenci şehri olarak çok keyifli, yaşam daha sakin ve ucuz sayılır, sosyal yaşam çok güçlü. Eğer biraz daha rahat ve “öğrenciliği yaşayarak” okumak istiyorum diyorsan Eskişehir de fena olmaz. Ama sen “plaza, şirket, kurumsal” diyorsun, bu yüzden İzmir senin hayaline daha yakın görünüyor 🏙️
Avukat olunca işler değişir mi kısmına da içtenlikle cevap vereyim. Evet değişir 🙂 Hukuk fakültesinde çok teori var, mezun olup staja başladığında gerçek hayatla yüzleşiyorsun. Dilekçe yazmak, müvekkille iletişim kurmak, adliyede koşturmak, bazen uykusuz geceler… Özellikle ilk yıllar yorucu olabiliyor. Kurumsal tarafa geçince ise adliye koşuşturması azalıyor, daha çok ofis ortamı, sözleşme inceleme, toplantılar, mail trafiği, raporlar oluyor. Yani “plaza hayatı” dediğin şey biraz yoğun tempo ve bol sorumluluk demek. Ama karakterin buna uygunsa çok keyifli de olabilir 🙌
İş bulma kısmında ise dürüst olayım: Artık hiçbir bölüm “garanti” değil. Hukuk da öyle. Mezun sayısı çok arttı, ama kendini gerçekten geliştiren, dil bilen, stajları doğru yerde yapan, network oluşturan gençler mutlaka bir yer buluyor. Sen şimdiden karar verip araştırma yapıyorsun, bu bile birçok kişinin önündesin.
Sana tavsiyem:
Kendine şu soruyu sor: “Gerçekten yıllarca okuyup, çok sayıda metin ezberleyip, mantık yürütüp, tartışmayı, savunmayı göze alıyor muyum?” Eğer cevabın evetse hukuk senin için mantıklı. Üniversite seçerken de yalnızca şehir değil, fakültenin akademik kadrosu, Erasmus imkânı, staj bağlantıları gibi noktaları mutlaka incele. Mümkünse gidip kampüsleri gözünle gör, kendini nerede daha ait hissediyorsun onu hissetmeye çalış 🧭
Unutma, kariyer yolculuğunda asıl farkı bölüm değil, senin tutkun ve emeğin yaratıyor. Kendine inan, soru sormaktan asla vazgeçme. Bugün Eskişehir mi İzmir mi diye düşünen sen, yarın büyük bir şirketin hukuk departmanında dosya yöneten o güçlü avukat olabilirsin 💪⚖️✨