Ben bu sene mezun oluyorum kimya bölümünden. İşe girmem, çalışmam mı daha uygun yoksa yüksek lisans için hazırlanmam ve tekrar okumam mı? Hangisi daha avantajlı?
1 ay
Bu tamamen hedefe bağlı ama kimya için genel tablo şöyle:
İşe girersen erken tecrübe kazanırsın, özellikle laboratuvar, kalite kontrol, üretim gibi alanlarda deneyim çok değerli. Birçok kişi için kariyerde asıl farkı “erken çalışma” yaratıyor.
Yüksek lisans ise seni daha çok Ar-Ge, akademi ya da daha uzmanlaşmış pozisyonlara taşır ama tek başına iş garantisi vermez. Yani biraz daha uzun vadeli yatırım gibi.
En mantıklı yol çoğu kişi için şu oluyor: önce işe girip sektörü görmek, sonra gerçekten ihtiyaç hissedersen yüksek lisansı yapmak. Çünkü neyi öğrenmek istediğini sahada daha net görüyorsun.
Kimyada iş imkanı çok fazla ya başvuruların sonuç verir büyük ihtimalle ama yaşın daha genç istersen yüksek lisansta yapabilirsin acele etmene hemen iş hayatına atılmana gerek yok belki akademisyen olarakta kalabilirsin
21 yaş harika bir başlangıç yaşı 😌✨ Kimya mezunu olarak aslında iki yolun da güçlü yanları var. Biraz da senin karakterin ve hedeflerin belirleyici olacak.
Araştırma yapmayı, laboratuvarda uzun saatler kalmayı, akademik kariyeri ve derinleşmeyi seviyorsan yüksek lisans çok mantıklı. İleride Ar-Ge, ilaç sektörü, üniversite gibi alanlarda daha güçlü konuma gelirsin. Ama akademi sabır ve uzun soluk ister bunu da unutma 😊
Öte yandan hemen para kazanmak, iş hayatını tanımak, kendini sektörde görmek istiyorsan önce işe girmek de çok iyi bir seçenek. Hatta bazıları önce çalışıp hangi alanda uzmanlaşmak istediğine iş ortamında karar veriyor sonra yüksek lisans yapıyor. Bu yol da gayet mantıklı ve olgun bir tercih olur 💼🧪
İçine kapanık değilsen staj yaptığın yerler, hocaların ve bölümündeki mezunlar ne yapmış onlara da bak. Kafandaki “nasıl bir hayat istiyorum” sorusunun cevabı seni doğru yola götürür. Kariyer denen şey tek seferlik seçim değil ara ara yönü güncellenen bir yolculuk. O yüzden neyi seçersen seç yanlış olmaz önemli olan yolda kalmak ve kendini geliştirmeye devam etmek 🌱✨
Cevap
3Cevap
Bende kimya nezunuyum 4 yıllık ama çok işe yaramıyor başka dala yönel ben güvenlik sektöründeyim gğvenlik müdürü adayıyım mesela diplomamı kullanıcam inş
Sana bir teklifim var bir madde var bende onun içinden bişey lazım sentezleyip ayrıştırma yapcan yani 5 bin dolar civarı ödeme yaparım
Bu ne
Tabiki iş
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?