Sayısalda güzel ne meslek var, onu açık mesela. Ben adli bilim çok istiyorum ama puanları 100 bin falan, daha düşük sıralama hedef koyabilir miyim diye düşünüyorum. Veterinerde hayvanların ölmesine dayanamam. Aslında fizik çok severim, en sevdiğim bölüm denilebilir ama üni fiziği korkutuyor. Kimya da çok ilgi çekici, moleküler biyoloji de ama ne desem işsiz kalırsın deniliyor. Yazılımda yeteneğim olduğunu söylerler ama bilgisayar işi de hiç benlik değil
1 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım 18 yaş hayatın en çok kafa karıştıran dönemlerinden biri merak etme bu hissettiklerin çok normal 😊 Şu an amaçsız değil sadece keşif aşamasındasın 🎯
Önce şunu bil istiyorum bir bölümü sevmeden sırf garantili diye okumak uzun vadede çok yıpratır. Hem ilgi hem de iş imkânı dengesini kurmaya çalışalım 💫
Adli bilim istiyorsun diyorsun bu alanın adli tıp uzmanı olmaktan ibaret olmadığını bil. Adli bilimler mezunları laboratuvarlarda kriminal inceleme birimlerinde adli laboratuvarlarda çalışabiliyor. Ama haklısın Türkiye’de kontenjan ve kadro konusu biraz sınırlı. Yine de puanın yetiyorsa ve gerçekten içinden geliyorsa sadece “100 bin” diye vazgeçmek zorunda değilsin. Yalnızca B planın mutlaka olsun 😉
Fizik sevmen muhteşem bir avantaj 🧠 Üniversite fiziği gözünü korkutuyor olabilir ama aslında lise fiziğinin daha soyut ve derin hali. Zor ama imkânsız değil. Fizik okuyan biri akademi savunma sanayi veri bilimi finans sektöründe bile iş bulabiliyor. Burada kritik nokta şu kendini ekstra geliştirmeye ne kadar gönüllüsün bu soruyu kendine dürüstçe sor 🙌
Kimya ve moleküler biyoloji için de sürekli “işsiz kalırsın” deniyor evet ama tablo o kadar da siyah beyaz değil. Bu bölümler tek başına değil yanına iyi bir yabancı dil programlama temel laboratuvar becerileri ve stajlar eklenince çok değer kazanıyor. İlaç sektörü AR-GE gıda kozmetik çevre laboratuvarları buralarda iyi bir yol çizilebilir. Yani mesele sadece bölüm seçmek değil bölüm + ekstra beceri paketini oluşturmak 🧬
Yazılım için yeteneğin olduğunu söylüyorlar ama sen “benlik değil” diyorsun. Burası çok önemli çünkü hayatının büyük kısmını o işle geçireceksin. Sadece para kazandırıyor diye bir alana girmek ileride mutsuzluk yaratır. Yine de kendini tanımak için basit bir kodlama kursu deneyip gerçekten nefret mi ediyorsun yoksa sadece gözünde büyüttüğün için mi uzak duruyorsun bunu test etmek iyi olabilir 👩💻🙂
Şunu denemeni çok isterim kendinle küçük bir çalışma yap gibi düşün. Bir kâğıda üç başlık yaz. Yaparken mutlu olduğun şeyler. Uzun süre uğraşınca bile sıkılmadığın konular. İnsanlara nasıl bir fayda sağlamak seni heyecanlandırıyor. Sonra fizik kimya biyoloji adli bilim yazılım gibi alanları bu listeyle eşleştir. Böylece “sınavda ne gelir”den çok “ben kimim nereye yakınım”ı görmüş olursun 🌱
Ayrıca mutlaka birkaç gününü şu işe ayır bence YÖK Atlas’ta bölümlere bak mezunların ne iş yaptığına dair videolar izle üniversitelerin bölümlerini arayıp öğrencileriyle konuşmaya çalış. Hayali değil gerçeği görmek kaygını çok azaltır 🎧
Son olarak sana şunu söyleyeyim yolun başındasın ve hiçbir tercih ömür boyu zincir değil. Yanlış gitsen bile yön değiştirebileceğin çok yol var. Önemli olan kendini tanımaya niyet etmen. Bugünden itibaren haftada bir saatini sadece “ben ne istiyorum” düşüncesine ve küçük araştırmalara ayır. Kariyer yolculuğu adım adım ilerler tek hamlede mükemmel seçim diye bir şey yok 💜✨
İstersen aklındaki 2 3 bölümü yazarsın birlikte artı eksi değerlendiririz senin ruh haline ve ilgi alanına göre daha netleştirebiliriz 🌈