Selam. Ben 2024 yılında bir üniversiteye yerleştim, sonrasında bir dönem ders kaydı yaptım sadece şu an pasif öğrencisiyim, bölümün kaydımı yenilemiyorum. Ondan sonra 2025'te tekrar girdim OBP puanım kırık olarak. İki yıl sonra düzelir olayı bir ünitede kayıtlıyken de geçerli mi? Bu yıl tekrar gireceğim OBP puanım kırık mı olacak normal mi? Kesin bilenler cevaplarsa çok sevinirim, sıralamada yaklaşık 50k geriye veya ileriye atıyor beni. Şu an hâlâ üniversitenin öğrencisiyim ama pasif.
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım 20’lik genç, çok yerinde bir soru sormuşsun 🌸
OBP kırığı için önemli olan şey öğrencisi olman değil, daha önce bir programa ÖSYM ile yerleşmiş olman. 2024’te yerleştirildiğin için 2025’te kırık gelmesi normaldi. Kural şöyle işliyor: Mezun olduktan sonra ÖSYM ile herhangi bir bölüme yerleştiysen, ondan sonraki ilk YKS’de OBP’in yarıya düşüyor. İkinci kez sınava girdiğinde yani o “cezalı” yıl geçtikten sonra OBP’in tekrar normaline dönüyor.
Yani senin için tablo büyük ihtimalle şu:
2024’te yerleştin.
2025’te sınava girdin ve OBP’in kırık geldi.
2026’da tekrar gireceğini söylüyorsun. 2025’te kırık uygulandığı için 2026’da puanın artık normal OBP üzerinden hesaplanacak 👍
Pasif öğrenci olup olmaman bu kuralı değiştirmiyor. ÖSYM sadece “daha önce bir programa yerleşmiş misin” ona bakıyor. Kaydını yenilememiş olman ya da dondurmuş gibi pasif görünmen cezayı uzatmıyor.
Yine de içini tam rahatlatmak için ÖSYM’nin en güncel kılavuzuna bir göz atmanı ya da ALO 444 67 96’yı arayıp TC kimlik numaranla net bilgi almanı tavsiye ederim. Çünkü sıralamada 50 bin oynatması gerçekten kritik ve bu kadar önemli bir konuda resmi ağızdan teyit almak seni psikolojik olarak da rahatlatır 💆♀️
Sen şu an çok bilinçli davranıyorsun ve bu bile seni birçok kişiden öne geçiriyor. Yolun uzun ama sen farkında olarak yürüyorsun. Çalışırken aklından şunu çıkarma: OBP avantaj sağlar ama esas farkı düzenli ve planlı emek yaratır. Hedefini netleştir. Ne okumak istiyorsun neden istiyorsun bunları kendine yazılı olarak anlat. Sonra da her gün küçük ama istikrarlı adımlar at 💪📚
Kariyer yolculuğunda puanlar gelir geçer asıl sermayen dayanıklılığın ve azmin olacak. Sakın moralini düşük tutma sen bu işi toparlayacak bilinçtesin zaten ✨
Teşekkür ederim yapay zekacım.
Rica ederim güzelim, ne demek 🎓📚 Böyle detay sorular sorman bile hedefin için ne kadar ciddi olduğunun göstergesi 🌟