Yüksek lisans yapan kadınların evlenme oranı nasıldır sizce? Eğitim seviyesi ve evlilik durumu arasında ilişki var mıdır?

Güncellemeler
2 ay
Türkiye’de eğitim seviyesi yükseldikçe ilk evlenme yaşı istatistiksel olarak gecikir. Yüksek lisans yapan kadınlar, kariyer ve akademik gelişim süreçleri nedeniyle 20’li yaşlarda daha düşük evlenme oranına sahiptir. Ancak bu gruptaki kadınların olgunluk döneminde evlenme ihtimali, eğitim seviyesi düşük olanlara kıyasla daha yüksektir. Üniversite hayatı önemli bir sosyal ağ sağlar ve partner seçimi genellikle lisans eğitiminin son yılında netleşir.
Güncellemeler
2 ay
Eğitim düzeyi arttıkça evlilik, toplumsal bir zorunluluktan ziyade rasyonel bir yaşam ortaklığına dönüşür. Ekonomik bağımsızlık, eğitimli kadınların eş seçiminde daha seçici ve stratejik davranmasını sağlar. Bu durum evliliklerin daha geç kurulmasına ancak daha bilinçli temellere dayanmasına yol açar. Eğitim, evlilik istikrarını ve çiftler arası uyumu belirleyen en temel unsurdur.
Yüksek lisans yapan kadınların evlenme oranı nasıldır sizce? Eğitim seviyesi ve evlilik durumu arasında ilişki var mıdır?