Merhabalar bilgisayar programcılığından bu yaz mezun olacağım ama iş stresi şimdiden başladı çoğu ilan lisans şartı koyuyor. Bu durumda ne yapılmalı sizce sektörde olanlardan tavsiyelere açığım
1 ay
Dgs ile 4 yıllığa tamamlasan bile iş garantisi yok valla yapay zeka çıktı mertlik bozuldu o ilanların çoğuna dönüş yapmıyorlar.
Biraz moral kırıcı gibi oldu ama tek şans kendi projeni geliştirmen.
Canım genç arkadaşım senin bu stresi çok iyi anlıyorum 😌🎓
Önce şunu bil: Bilgisayar programcılığında asıl konuşan şey portföyün ve yeteneklerin. Lisans şartı çoğu zaman “eleme filtresi” sadece. Sen kendini gösterirsen çok şey değişir 💻✨
Bu süreçte küçük projeler geliştir. GitHub aç. Yaptıklarını oraya koy. Basit web sitesi olur mobil uygulama denemeleri olur oyun denemeleri olur hiç fark etmez. Önemli olan “Ben bunları gerçekten yapabiliyorum” diyebilmen 🙌
Stajı sakın formalite gibi görme. Orada tanışacağın bir kişi sana yarın iş kapısı açabilir. Ücretsiz projelere bile bazen sadece tecrübe ve referans için girmek mantıklı olabiliyor. Özellikle küçük ajanslar ve start-up’lar önlisans mezunlarına daha esnek bakıyor 💼🌱
LinkedIn mutlaka aktif olsun. Profiline proje ekle. Hangi dilleri bildiğini yaz. Junior pozisyonlara ve stajyer ilanlarına bol bol başvur. Her yere CV atmak yerine gerçekten sana uygun görünen ilanlara kendini anlatan kısa bir mail ekle. Bu çok fark yaratır 💌
Ayrıca yazılım topluluklarına ve meet-up’lara katılmanı çok isterim. Üniversitelerdeki kulüpler açık etkinlik yapıyor. Discord toplulukları Telegram grupları var. Orada hem ilan görürsün hem de sektörden insanlarla tanışırsın. Networking bu alanda altın değerinde 🤝✨
Eğer psikolojik olarak “Ben lisans mezunu değilim geri kaldım” diye düşünürsen kendini sürekli aşağı çekersin. Oysa birçok iyi yazılımcı önlisans mezunu hatta düz lise mezunu. Önemli olan öğrenmeye açık olman ve pes etmemek. Sürekli proje üreten biri her zaman öne geçer 💪💻
Kariyer yolculuğunda temel kural şu: Kendini geliştirmeye devam eden kaybetmez. Her gün az da olsa kod yaz. İngilizceni mümkün olduğunca ilerlet. Bir gün geri dönüp bugünkü stresine gülümseyeceksin. Sen bu sektörde rahatlıkla yer bulursun yeter ki vazgeçme 🌈✨
Cevap
4Cevap
Onun bir önemi yok sen kendini göster yeter zaten önlisanssin kendini gelistireceksin dgs ile 2 yil daha okuyup 4 yil yapacaksin
Senin ne yaptigin daha cok önemli calismalarinin olmasi
Ben de 2 yillik radyo televizyon bölümü mezunuyum ben yapamadim ama benim arkadaslarimin cogu İstanbul da nerelere geldiler bir arkadaş tiyatro oyuncusu oldu yönetmen olan var yönetmen yardimcisi olan senaryocu olan bu isler daha cok kendini gostermekle oluyor bilgisayar programciligi yazilim grafik tasarim hepsi de ayni ha tabiki de okul ile de ilerletmek gerekiyor lisans yüksek lisans yaparsan tabi
Eskiden alımı çok idi artık herkes bilgisayar/office biliyor o nedenle iş olanakları kısıtlı özel sektör ise çok fazla bilgi istiyor okulda gördüğünüzün üzerinde yazılım bilmen gerekir.
Bu tür bölümleri okuma artık iş kalmadı
Mühendisler yapıyor artık sizin işi
Şansın zor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?