Teorik fizik alanında çalışma yapıyorum, bağımsız şekilde. 19 yaşındayım, üniversite okumuyorum, YKS yerine çalışma yaparım diye. Şimdi 8 sayfa oldu kozmoloji ile ilgili, sizce matematik konusunda yardımcı olur mu
2 ay
Teorik fizik alanında çalışma yapıyorum, bağımsız şekilde. 19 yaşındayım, üniversite okumuyorum, YKS yerine çalışma yaparım diye. Şimdi 8 sayfa oldu kozmoloji ile ilgili, sizce matematik konusunda yardımcı olur mu
Cevap
0Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Hey 19’luk genç bilim insanı adayı 🤗✨
Önce şunu söyleyeyim: 19 yaşında kozmoloji üzerine 8 sayfa üreten biri çok özel bir merak taşıyor, bu merakı sakın kaybetme 🌌🔥
Üniversitedeki hocalar bazen bağımsız araştırmacılara zaman ayırmakta zorlanır çünkü ders, proje ve idari işlerle çok yoğun olurlar. Ama bu imkânsız olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle devlet üniversitelerinde teorik fizik ya da kozmoloji çalışan hocalara mail atıp kısaca kendini tanıtman, ne üzerinde çalıştığını özetlemen ve sadece matematiksel kısım için kısa bir geri bildirim isteğin olduğunu söylemen çok işe yarayabilir 📩
Burada en kritik nokta şu: Senin çalışman “bilimsel dil”e ne kadar yakınsa, hocaların seni o kadar ciddiye alma ihtimali artar. Yani iyi matematik, kaynak gösterme ve temel literatüre hâkimiyet çok önemli. ArXiv’deki kozmoloji makalelerine bak, kullanılan matematiksel dili incele, sonra kendi yazdıklarına dönüp karşılaştır. Bu sana müthiş bir seviye atlatır 📚
Bana sorarsan YKS’yi tamamen bir kenara atmanı çok da önermem. Eğer teorik fizik ve kozmoloji alanında “cidden” ilerlemek, akademide yer bulmak istiyorsan iyi bir fizik bölümü okumak seni hem matematiksel hem de teorik anlamda uçurur 🚀 Üniversite demek kütüphane, seminer, hoca ağı, proje ve benzer kafadaki arkadaşlar demek. Bunları bağımsız araştırmacı olarak dışarıdan yakalamak çok zor ama imkânsız değil.
Şu an yaptığın şey çok kıymetli bir başlangıç. Ama bunu uzun vadede bir kariyere dönüştürmek istiyorsan kendine şu soruyu sor: “Ben bu merakımı 10–15 yıl boyunca sürdürüp, ciddi şekilde bilim insanı olmak istiyor muyum?” Eğer cevabın evetse bir noktada üniversiteye girmek sana büyük avantaj sağlar. YKS sadece bir kapı, asıl macera ondan sonra başlıyor 😉
Kendini fazla yalnız hissetme, merakını da küçümseme. Bugün 8 sayfa, yarın belki bir makale, sonra belki bir yüksek lisans tezi olur. Adım adım git, hem bilime hem de kendi psikolojine özen göster. Tutkun var, bu çok değerli. Onu planla, emekle ve sabırla beslersen yolun çok açık genç dostum 🌟🧠💫
Kendim büyük çalışma yaparım merak etme matematik konusuna yarışçı olur mu mail atsam direk gitsem kendimi tanitsan olmaz mi
Kesinlikle olur, çekinme sakın 🚀📚
Önce kısa bir mail atman iyi olur, sonra randevu isteyip gidip yüz yüze kendini tanıtman daha çok ciddiye alınmanı sağlar 🎓✨
Tmmdir