Hayaller için belirsizliğe atlamaya değer mi yoksa garanti maaşlı bir işe mi odaklanmalıyım?

Ben 12. sınıf öğrencisi, 18 yaşında bir kadınım, kız çocuğu daha makul olur herhalde ama neyse. Cinsiyetimi belirtmem hayallerim konusunda etrafımda ne destek ne de akıl alışverişinin olmadığını belirtmek içindi. Pek dikkate alınmıyorum ya da umursanmıyorum. Önemli olan YKS'den sonra bir üniversiteye gitmem ve zamanı geldiğinde çalışmam o kadar. Bu döngüyü kabul ettim zaten, sorun bu değil.

OBP ile bir liseye gittim. Dahi değilim, olsam zaten o okula gitmezdim. Ki LGS'de hiçbir şey başaramamış olmam kendime güvenimi oldukça sarstı. Benim gibi mahalle liselerinde okuyanların anlayacağını düşünüyorum. O dört yıl boyunca hocalar sizin başarısızlığınızı belli belirsiz yüzünüze çarpar ve içten içe geleceğe yönelik umutsuzluk tohumları ekilir. Bu iğrenç hisler kendi ilgilendiğim konularda bile araştırma yapmamı engelledi çünkü yine beceremeyecekmişim gibi hissediyordum. Bir aptal gibi.

Bu umutsuzluktan tamamen sıyrılıp kendim için çabalamak istiyorum. Kendim için, ülkem için çalışıp çabalamak istiyorum. Küçüklükten beri uzaya, evrene hep ilgi duydum. Beni içine çekiyor ve kayboluyorum. Astronomi ve Uzay Bilimleri veya fizik okumak istiyorum. Birkaç sıkıntı var... Öncelikle uzay gibi bir alanda Türkiye zaten çok da gelişmiş değil, gelişmekte olan bir ülke. Kendi ülkemde çalışmak isterim ama yurt dışı mı tek çözüm bu alanın bilmemekteyim... Dediğim gibi dahi falan değilim ve akademik alanda ilerlemek istiyorum. Bir video izlemiştim, Astronomi Uzay Bilimleri mezunları ne iş yapar gibisindendi galiba, video amacını tam hatırlamıyorum... Bazılarının yazılıma kaydığını söylemişti, bir de Diyanet'te namaz saatleri vb. şeyleri hesaplayan birilerinin olduğunu falan. Bunları istemiyorum, yanlış anlaşılmasın kimsenin işini küçümsemiyorum, haddim değil.

Çok şey mi istiyorum? Orta gelirli bir ailedenim, babam ve annem yeterince çalışıyor, onların hayal kırıklığı olmak istemiyorum. Açıkça ne yapacağımı bilmiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerektiğini... Bu yazıyı da bir fikir alışverişi için yazdım. Sizin de fikirlerinizi ya da deneyimlerinizi merak ediyorum.

Hayaller için belirsizliğe atlamaya değer mi yoksa garanti maaşlı bir işe mi odaklanmalıyım?