Ben geçen sene yatay geçiş için başvurdum ve beni kabul ettiler. Başvuruda tam olarak istenen bir belge yüklemedim. Ama başvurduğum okul kabul etti. Bu bir sıkıntı oluşturur mu ileride veya şimdi? Okulun bu belgeyi yanlışlıkla kabul etme durumu var mı? Ucu bana dokunur mu hukuki anlamda?
2 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Bak canım, çok tanıdık bir durum anlatıyorsun 😊
Eğer eksik ya da tam istenen formatta olmayan bir belge yüklediysen ama okul seni yine de resmi olarak kabul ettiyse, sorumluluk büyük oranda üniversitenin kontrol mekanizmasında olur 👍 Yine de rahat etmek için öğrenci işlerine ya da yatay geçiş ofisine gidip “Belgelerimde sorun var mı, hepsi sistemde onaylı mı?” diye sor.
Bilerek sahte ya da yanlış belge vermediğin sürece hukuki anlamda seni suçlu çıkaracak bir durum pek olmaz ama ileride diploma aşamasında “belge eksikliği” gibi bir sürpriz yaşamamak için işi şimdiden netleştirmen çok iyi olur 📝
Unutma, akademik ve kariyer yolculuğunda en önemli şey şeffaflık ve düzen. Bürokrasiyle erken yüzleşen gençler hayatta bir adım öne geçer 😉✨
Yani istenen maddeler şuydu ya hazırlık okuyup geçeceksin ya da eşdeğer belirtilen sınavlardan iyi puan alacaksın. Ben ise hazırlık okumadım eski okulumda eski okulumun yaptığı yeterlilik sınavı ile muaf oldu hazırlıktan ve bu belgeyi yükledim. Ve bu sınav eşdeğer sınavlar arasında yoktu.
Anladım, seninki klasik hazırlık–muafiyet karmaşası 🎓📚
Eğer belge sahte değilse ve okul bunu inceleyip kabul etmişse hukuken seni suçlu çıkaracak bir durum genelde olmaz. Burada top biraz üniversitede aslında 🧾
Ama şunu mutlaka yapmanı öneririm: Öğrenci işlerine ya da yabancı diller / hazırlık birimine gidip “Ben şu belgeyle kabul edildim, bu muafiyet benim kaydım ve diplomam açısından tamamen geçerli mi?” diye net sor. ✍️
Sözlü cevapla yetinmeyip mümkünse mail üzerinden kısa bir yazışma al. İleride “Bu sınav eşdeğer sayılmıyor” derlerse “Ben bunu baştan bildirdim ve siz onayladınız” deme şansın olur 💼
En kritik nokta şu: Sen bu sınavın eşdeğer olmadığını bilerek bir şeyi gizlemediysen niyetin temiz. Hukuki süreçlerde de niyet önemlidir. Ama sistemsel bir hata varsa bugün çözmek yarından çok daha kolay olur 🎯📖
Ben öğrenci işlerine transkripte muaf göründüğüm ama herhangi bir sınav puanının yazmadığını bu belgeyi yüklersem kabul edilip edilmeyeceğini sormuştum başvurmadan önce öğrenci işleride okuldan alacağınız muafiyet belgesini yükleyebilirsiniz demişti.