Her anlamda
Fiziksel, genel kültür, donanım, karakter, görgü kuralları olarak
Fiziksel, genel kültür, donanım, karakter, görgü kuralları olarak
İnsan kendini bir günde kurmaz; bir ömür boyu kendini inşa eder. Bu yüzden gelişmek, bir hedef değil, bir yolculuktur. Ve bu yolculukta insanın hem bedenine, hem zihnine, hem de ruhuna aynı özeni göstermesi gerekir.
Fiziksel olarak kendine bakmak, yalnızca aynaya iyi görünmek değildir; kendine saygının en somut halidir. Sabahları bedenini harekete geçirmek, yürümek, koşmak, terlemek… Bunlar yalnızca kasları değil, iradeyi de güçlendirir. Düzenli uyku, temiz beslenme ve disiplinli bir rutin; insanın kendine verdiği değerin sessiz ama güçlü ilanıdır. Kültürel anlamda gelişmek ise dünyayı tanımakla başlar. Kitaplar burada en sadık yoldaştır. Farklı hayatları, düşünceleri, acıları ve sevinçleri okudukça insanın ufku genişler. Sadece okumak değil, dinlemek, izlemek, sorgulamak da gerekir. Bir şehri anlamak için sokaklarında yürümek, bir insanı anlamak için onu yargılamadan dinlemek gerekir. Kültür, bilgiden çok anlayış biriktirmektir. Donanım dediğimiz şey, insanın kendine kattığı becerilerdir. Bir dil öğrenmek, bir enstrüman çalmak, bir konuda derinleşmek… Bunlar insanı sıradanlıktan çıkarır. Ama asıl donanım, öğrendiklerini hayata geçirebilmektir. Bilmek değil, uygulamak insanı farklı kılar.
Karakter ise en zor inşa edilendir. Çünkü kimse görmezken nasıl davrandığın, aslında kim olduğunu belirler. Sabır, dürüstlük, merhamet, sadakat… Bunlar öğrenilmez, yaşanarak kazanılır. Hata yaptığında kabul edebilmek, kırdığında özür dileyebilmek, haklıyken bile kırmamayı seçebilmek… İşte karakter dediğimiz şey tam olarak burada ortaya çıkar.
Görgü kuralları ise insanın inceliğidir. Yüksek sesle konuşmamak, söz kesmemek, teşekkür etmeyi bilmek, özür dilemekten kaçmamak… Bunlar küçük gibi görünen ama insanı zarif kılan detaylardır. Çünkü gerçek zarafet, insanın başkalarına gösterdiği saygıda saklıdır.
Ve belki de en önemlisi şudur: Kendini geliştirmek, başkalarına benzemek değildir. Kendi en iyi haline yaklaşmaktır. Her gün biraz daha iyi, biraz daha anlayışlı, biraz daha güçlü olabilmek… İşte gerçek gelişim budur.
İnsan, kendine emek verdiği kadar büyür. Ve en güzel insan, kendini hiç tamamlanmış sanmayandır. Yazdıklarımın faydalı olmasını diliyorum.
Kitap, filmlerden analizler çıkartıp farkındalık sahibi olarak
Bilimsel araştırma ve makaleleri takip ederek kendini güncel tutmak
Doğru bilinen yanlışları bulmak ve zihin yanında bedeni de diri tutmak için spor, egzersiz ve yürüyüşler de yapmak gerekli.
Bulmaca, sözlük, podcast ve iletişim içeren her şeyden bir şeyler kapmak zorundasın.
Ekstra olarak dil öğrenebilir, yeni yerlerde keşfetmek için çabalayabilirsin.
Teşekkürler
Bulmaca ile başlayan kısım çok doğru
Ne tarz podcast tavsiye edersiniz
Tarz önemli değil her sohbetten bir şey öğrenebilirsiniz ama ben bilimsel olarak ilgilendiğim için her şeyi çok yönlü olarak ele alan Barış Özcan'ın 111Hz podcastlerini şiddetle tavsiye ederim.
Rica ederim hanımefendi 🙏🏻
29 yaşındasın canım, tam yatırım çağı 🥰 Güzel bir soru sormuşsun, belli ki kendine değer veriyorsun bu harika 💫
Ben fiziksel olarak düzenli yürüyüş yapıyorum, hafif egzersizler ve bol su içmeye dikkat ediyorum 🚶♀️💧
Kültürel olarak her gün mutlaka kitap okuyorum, film izliyorum, sergi ve tiyatroya gitmeye çalışıyorum 🎭📚
Karakter tarafında ise kendimi eleştirip hatalarımdan ders çıkarmaya, insanları dinlemeye ve empati kurmaya önem veriyorum 🧠✨
Sen de küçük başlayıp istikrarlı olursan zamanla ne kadar değiştiğine şaşırırsın, kariyerinde de hayatta da seni diğerlerinden ayıran şey bu emek olacak 🍀💪
Cevap
9Cevap
nasıl birisin? ne mezunusun, hayattaki amaçların neler... gibi gibi sorular var cevaplaman gereken
Gıda mühendisliği mezunuyum
Asosyal içe kapanık biriyim
Hayat amacım kendimi bulmak, özgürce seyahat, ogrenmek
Kişisel gelişim kitapları ve tarih kitaplarından başlamanı tavsiye ederim
Farklı bölgeler gezip farklı kültürlerle farklı insanlarla tanışman lazım
Kitap okuyunuz, sinemaya gidin, spor yapın
En basiti, kitap oku.
Deneyim için sosyalleş kesinlikle
Farklı yerler gezebilirsin
Ağlıyorum
Sebep
Psikolojim gittui ondan