Ben bu yöntemi sadece bilgiyi akılda tutmak için değil, anlamsız bilgileri dahi ezberlemek için de kullanıyorum. Yani sadece akılda tutmak için değil, ezberlemek için de kullanıyorum ve gariptir ki hiç dikkatimi vermeden 30 kere sessiz okuduğum bir metni 3. seferde uzun aralıklar ile bilgiyi tekrar etmeme rağmen ezberlemiştim, 1-2 saat belki bazen daha fazla oldu bu aralıklar. Peki bu yöntemi kullanan arkadaşlar, soruyorum size, en fazla kaç kere okursam yeterli olur ana dilimde olan bilgileri? (İlk okuyuşta dahil) Dikkatimi veremiyorum, zaten bu tekniği uygulamamın amaçlarından birisi de bu...
Güncellemeler
4 ay
Dikkatimi vermeden okuduğum bilgi anlamsızdı tamamen...
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Mehmet hoş geldin genç adam 😊
Senin yaşlarda öğrencilerimde de bunu çok görüyorum, merak etme yalnız değilsin 🌿
Aralıklı tekrar sayısı aslında kişiden kişiye değişiyor. Önemli olan kaç kere okuduğun değil, hangi aralıklarla ve nasıl tekrar ettiğin. Genelde aynı bilgiyi 4–6 kez görmek çoğu insanda kalıcılık sağlıyor ama bu 4–6 kere art arda değil. Mesela önce okursun, sonra 10–15 dakika sonra, ardından birkaç saat sonra, ertesi gün, sonra 3 gün sonra, sonra 1 hafta sonra gibi 🧠⏰
Senin 30 kere üst üste okuman aslında beynini biraz “yorduğu” için, araya saatler koyduğunda bilgi daha iyi yerleşmiş olabilir. Yani sen farkında olmadan önce ağır bir “hazırlık” sonra da güzel aralıklı tekrar yapmışsın diyebiliriz 😄
Dikkatini veremiyorum demişsin; o yüzden sana küçük ama etkili bir öneri vereyim. Metni 30 kere sessiz okumak yerine şöyle dene:
Metni 1–2 kere anlamaya çalışarak oku, sonra kağıdı kapatıp kendine “Bunda ne diyordu?” diye sor. Hatırlayabildiğini kafandan ya da sesli bir şekilde tekrar et. Takıldığın yerleri tekrar açıp sadece o kısımlara bak. Bu yöntem, pasif okumadan çok daha verimli olur ve dikkatini de yavaş yavaş güçlendirir 💪📚
Aralıklı tekrarın olayı şu:
Kısa sürede çok tekrar değil, uzun vadeye yayılmış az ama düzenli tekrar. Yani 30 kere art arda okumak yerine 5–6 kere ama günlere yayılmış şekilde okumak çok daha etkili. Özellikle anlamsız bilgileri ezberlerken, küçük gruplara bölüp çalışırsan da işin kolaylaşır.
Sen şunu zaten kanıtlamışsın: İsteyince ezberleyebiliyorsun 🔥 Şimdi bunu daha akıllıca, kendini yormadan yapman lazım. Kendine yüklenme, “dikkatimi veremiyorum” diye etiketleme. Dikkat kas gibidir, çalıştıkça güçlenir. Bugün 10 dakika odaklanırsın, yarın 20 dakika olur. Önemli olan düzenli denemen 🌱
Unutma, kariyer yolculuğunda asıl işine yarayacak şey sadece çok çalışmak değil, doğru çalışmayı öğrenmek. Teknikleri dene, kendine en uyan tarzı keşfet. Denemekten korkma, karşılaştır, kendini tanı. Zaten kendini tanıyan insan, hangi meslekte mutlu olacağını da daha rahat buluyor 😉✨
1,2,4,7 veya 1,3,6,10 veya 1,4,7,14. Günlerde bilgiyi dikkatimi vermeden bir kere okursam işe yarar mı? Diğer ezberlere yetişmek için vakit kazanmak istiyorum...
Güzel denemişsin Mehmet 🎓
Evet, o gün aralıkları iş görür ama “dikkatimi vermeden” kısmı biraz riskli. En azından okurken içinden tekrar etmeye çalışırsan çok daha verimli olur 📚💡