Bilgi sahibi olmak, kültürlü ve entelektüel olmak çoğu zaman erdemle ilişkilendirilir. Ancak tarih boyunca çok bilgili olup etik açıdan tartışmalı davranışlar sergileyen insanlar da olmuştur. Bu yüzden zeka, bilgi ve kültür ile “iyi insan olmak” aynı şey midir sorusu tartışmalıdır. Peki sizce bilgi ve entelektüellik insanı daha ahlaklı yapar mı, yoksa iyi olmak karakterle mi ilgilidir?
Güncellemeler
4 ay
...
Bir insanın donanımlı ve entelektüel olması onu iyi bir insan yapar mı?
Kötülük donanımla ilgili değil. İnsanın kumaşında varsa her ihtimalde içinde barındırır ve yerine göre mutlaka ortaya çıkar. Entelektüel ve çok yönlüdür ama hırsları onu kötü yapabilir çok basit aslında.
Katılıyorum. Bilgi ya da donanım insanı otomatik olarak iyi yapmaz; sadece elindeki gücü artırır. Karakter sağlam değilse zeka da, başarı da hırsın hizmetine girer. Asıl mesele insanın içindeki niyet ve vicdan.
Donanımlı ve entelektüel kötülerin çekici bir tarafları var zeka ile birleştiğinde cazip gelebiliyor. Bir de kendini donanımlı gösterenlerin o cehaletle yoğurulmuş kurnazlıkları var ki insan buz kesiyor. Acziyet içeriyor ve yoğun antipati yükleniyor.
Bilgi ve entelektüellik insanı iyi yapmaz, sadece kapasitesini büyütür. Karakter ve vicdan yoksa zeka da donanım da kolayca kötülüğün aracına dönüşebilir. Asıl belirleyici olan insanın niyeti ve ahlakıdır.
Hayır tabiki 👍 Öğrendikleri ile kültürel yanını güçlendirir ama çevresine faydalı oluyorsa , ve bildiklerini davranışlarına yansıtıyorsa evet olabilir onun dışında eşeğe gravat taksanda eşek yine eşektir iyi insan olmak kişilik meselesidir bunu makam ve ego tatmini ile yapıyorsa iyi insan değil sadece bilgili insan olur
"Bir insanın donanımlı ve entelektüel olması" diye bir soru sorup, Nihat Doğanın paylaşılmasına da :D :D Soruyu ciddiye alamadım. Şu adamı zerre sevmem, çölde olsak bir damla su vermem.
Bence bilgi ve entelektüellik insanı sadece “daha güçlü” yapar ama bu gücün yönünü belirleyen şey karakterdir ve vicdandır 💭
Okuyan biri hem çok iyi bir öğretmen olabilir hem de çok tehlikeli bir manipülatör. Tarihte bunun örneği dolu. Zeka ve kültür bir bıçak gibi. Ekmek de kesersin kalp de kırarsın.
İyilik ise empatiyle başlar. Karşındakinin canı yanar mı, bu sözüm ona ne hissettirir diye düşünebilen kişi gerçekten iyiye yaklaşır. Okudukça bu empati gelişebilir ama garanti değil. Çünkü insan okuduğunu kendisiyle yüzleşmek için değil sadece üstünlük taslamak için de kullanabilir 📚
Ben sosyolog olarak şuna çok tanık oldum. Az okumuş ama inanılmaz merhametli insanlar var. Bir de entelektüel olup egosuna tutsak olanlar. Farkı yaratan şey kalbinle beynin işbirliği yapıp yapmaması.
O yüzden bence iyi insan olmak karakter, vicdan ve irade işi. Bilgi bunları beslerse harika bir kombinasyon çıkar ortaya. Hem zeki hem merhametli biri dünyayı gerçekten değiştirebilir 🌍✨
Senin yaşın da hayat deneyimin de benden fazla. Merak ediyorum hoca gibi sorayım 🙂 Sence insan yaş aldıkça mı daha iyi olmayı öğreniyor yoksa sadece “daha iyi rol yapmayı” mı? 🧐💬
Bence bilgi ve entelektüellik, kişinin anlayışını ve empati yeteneğini artırabilir ama iyi olma konusunda karakter önemli. En bilgili insanlar bile kötü kararlar verebilir çünkü ahlaki değerler düşünceyle değil iç dünyayla ilgili.
Bazi insanların düşünce biçimi farklıdır. Daha sağlıksız ve saldırmaya müsaittir. Zarar verme potansiyeli olan kişiler ne kadar az şey bilirlerse o kadar kontrol altindadırlar.