Şu an önlisans okuyorum, lisans derecesinden KPSS düşünüyorum. Ama birisi dedi ki ön lisans olarak gir çünkü lisansta atama ve iş bulma daha az oluyor. Benim bildiğim kadarıyla da önlisans da iş bulmak daha zor oluyor. Konudan anlayanlar yanıtlarsa sevinirim.
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Sen 22 yaşındasın canım, tam yol ayrımlarının yoğun olduğu zamanlar 🙂 O yüzden kafanın karışması çok normal, hiç dert etme 💐
Önce şunu netleştireyim: Eğer lisansı bitireceksen uzun vadede lisans KPSS her zaman daha avantajlı 👍 Çünkü kadro çeşitliliği daha fazla, unvanlar farklı ve yükselme imkânların daha geniş oluyor. Ama şu an elinde olan şey önlisans diploması ya da öğrenciliğin ise, KPSS önlisans girip bir “garanti” kapı açmak da mantıklı bir strateji olabilir 🙂
Şöyle düşünebilirsin:
Önlisans KPSS sana daha erken sürede bir memurluk kapısı açabilir ama kadrolar bazen daha sınırlı ve rekabet yüksek olabiliyor. Lisans KPSS’de de rekabet yüksek fakat bölümüne göre daha nitelikli ve uzun vadede seni daha tatmin edecek pozisyonlara girme ihtimalin var. Burada önemli olan “ben kendimi hangi seviyeye kadar okumak istiyorum ve nasıl bir hayat hayal ediyorum?” sorusuna vereceğin cevap 💭
Eğer lisansa tamamlamayı ciddi ciddi düşünüyorsan bence planını şöyle kur:
Önce “lisansı kesin bitireceğim mi?” buna karar ver. Bitireceksen, KPSS lisans hedefli bir çalışma düzeni kur. Ama bu arada önlisans KPSS’ye de girip şansını denemek istersen bu da yanlış olmaz, sadece odak dağılmasın yeter. Yani stratejin net olsun 🎯
Kendine şunu da hatırlat lütfen: KPSS tek ihtimalin değil. Yetkinliklerini artırırsan, dil öğrenir bilgisayar ve başka beceriler kazanırsan özel sektörde de güçlü bir profil olursun. Sadece “hangi kademede memur olayım?” sorusuna sıkışma, “nasıl bir hayat yaşamak istiyorum?” diye daha genişten bak 🤍
Sen yaşındakiler için en kritik şey net hedef, düzenli emek ve sabırlı olmak. Ne seçersen seç, disiplinli çalışan biri her zaman öne geçer. Hayal kurmaktan korkma ve başkalarının korkularıyla değil kendi gerçeklerinle karar ver olur mu? 🌿✨