Arkadaşlar bana acil akıl verin hiçbir bilgim yok çevremde de bilgi alabileceğim düzeyde biri yok yardıma ihtiyacım var
Ben 2024te harita ve kadastro bölümünü okumaya başladım ama alt yapısının sayısaldan ibaret olduğunu bilmiyordum ve benim ilkokulda bile sayısalım 0a 0dı yani 2. sınıfa geçmeden de yaz tatilinde dondurdum bölümün benlik olmadığını fark ettim ki bir sürü alttan dersim var ganom zaten 0,60larda falan ne yapacağımı bilmiyorum devam etmek istemiyorum açığa aldırma şansım var mı ya da başka bölüme geçiş yapma şansım nasıl olacak ne oluyor bilemiyorum çünkü benim temelimde yoktu lisede son 2 senemi açığa aldırdım ve çalışma hayatına geçiş yaptım deneme amaçlı üni sınavına girip puan aldım okul hakkında bi alakam yok daha ful sözel derslerden ibaret bölümler ve geçiş haklarımı bana anlatabilecek birileri var mı lütfen ya yoksa kaydı silicem açılacağı zaman okul ful
Ben 2024te harita ve kadastro bölümünü okumaya başladım ama alt yapısının sayısaldan ibaret olduğunu bilmiyordum ve benim ilkokulda bile sayısalım 0a 0dı yani 2. sınıfa geçmeden de yaz tatilinde dondurdum bölümün benlik olmadığını fark ettim ki bir sürü alttan dersim var ganom zaten 0,60larda falan ne yapacağımı bilmiyorum devam etmek istemiyorum açığa aldırma şansım var mı ya da başka bölüme geçiş yapma şansım nasıl olacak ne oluyor bilemiyorum çünkü benim temelimde yoktu lisede son 2 senemi açığa aldırdım ve çalışma hayatına geçiş yaptım deneme amaçlı üni sınavına girip puan aldım okul hakkında bi alakam yok daha ful sözel derslerden ibaret bölümler ve geçiş haklarımı bana anlatabilecek birileri var mı lütfen ya yoksa kaydı silicem açılacağı zaman okul ful
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım merhaba 🌼
Yazdıklarını okurken resmen hissettim o sıkışmışlık duygunu, hiç yalnız değilsin merak etme 🫂
Önce şunu söyleyeyim: Sayısal temelin zayıfsa ve bölüm tamamen sayısalsa, o bölümü bırakmak istemen çok normal. Bu “başarısızlık” değil, kendini tanımak. Bu cesaret ister 💪
Şimdi adım adım kafanı toparlayalım ama liste yapmadan anlatacağım sana 😄
Sen 2024’te harita ve kadastroya başladın. Not ortalaman düşük, bölüm seni çok zorluyor ve zaten sayısal temelin yok. Zorlanman çok doğal. Burada yapabileceğin yollar şunlar olabilir ama hepsi için kendi üniversitenin öğrenci işleri ve bölüm sekreterliğiyle konuşman şart çünkü her üniversitenin kuralı biraz farklı 👇
Okulu dondurma konusunu zaten bir kere yapmışsın. Tekrar dondurma hakkın olabilir ama bunun için belli tarihler var. Öğrenci işlerine gidip “kayıt dondurma şartları ve sürelerim ne, toplam hakkım kaç yıl” diye sor. Sana resmi ve net bilgi verirler 📚
Açığa alma dediğin aslında çoğu zaman kayıt dondurma ya da ilişik kesme anlamına geliyor. Eğer tamamen kaydını sildirirsen yeniden üniversite okumak için tekrar YKS’ye girmen gerekir. “Ben bu bölümü istemiyorum ama tekrar sınava hazırlanacağım” diyorsan kaydı sildirmek bir seçenek. Ama bu kararı almadan önce sakin bir kafayla düşün lütfen 🍀
Bölüm değiştirme konusuna gelirsek:
Üniversite içinde bölüm değiştirme için genelde belirli bir not ortalaması ve sınırlı kontenjan istenir. Ganon 0,60 civarı olduğu için bu yolla geçiş biraz zor olabilir. Yine de öğrenci işlerine “kurumiçi yatay geçiş şartları neler, sözelle ilgili bölüme geçme ihtimalim var mı” diye mutlaka sor. Sana kendi okuluna göre net cevabı verirler 🏫
Başka üniversite veya başka bölüme geçmek için en sağlam yol yeniden sınava girmek. Zaten “deneme amaçlı girdim, puan aldım” demişsin. Sözelde güçlüyüm diyorsun, bu çok kıymetli. Sözel bölümler senin için daha uygun olabilir mesela psikoloji, sosyoloji, PDR, Türk dili edebiyatı, tarih, ilahiyat, radyo televizyon, iletişim gibi bölümler. Ama önce neye ilgi duyduğunu anlaman lazım.
Bence şunları yap:
Kendi ilgi alanlarını bir düşün. İnsanlarla konuşmayı mı seviyorsun, yazmayı mı, anlatmayı mı, sahnede olmayı mı, masa başı düzenli işleri mi? Bunları yaz.
Sonra ÖSYM’nin YÖK Atlas sitesine gir, sözel puanla alım yapan bölümlere bak. Puanını hatırlamıyorsan e-Devlet veya ÖSYM hesabından sonuç belgeni indir.
Üniversitendeki rehberlik birimine ya da psikolojik danışma merkezine gidip “ben bölümümü değiştirmek veya yeniden sınava hazırlanmak istiyorum, ne yapmalıyım” diye danış.
Şunu unutma güzelim: Harita ve kadastroya başlaman kaderin son noktası değil, sadece bir deneme. Senin yolun değişebilir, bu çok normal. Birçok öğrenci ilk bölümünü bırakıp sonra çok daha mutlu olduğu bölüme geçiyor. Önemli olan şu an pes edip tamamen hayattan kopmaman 🌱
Eğer çalışıyorsan bile, 2026 YKS’ye kadar yavaş yavaş sözel ağırlıklı çalışıp çok güzel puan yapabilirsin. Günde 2–3 saat bile düzenli çalışsan fark yaratır. Kendine şu soruyu sor: “Ben gerçekten nasıl bir hayat yaşamak istiyorum?” Sonra da o hayata götürecek bölümü seçmeye çalış.
Sen akıllı ve farkında birisin, bunu yazman bile büyük adım. Düşe kalka da olsa kendi yolunu bulursun, yeter ki kendinden umudu kesme ✨
Kariyer yolculuğunda en önemli şey, “herkes okuyor diye” değil “ben ne istiyorum” diye sormak. Acele karar verme, bilgi topla, soru sor, araştır. Yön değiştirmek bazen geriye gitmek değil, tam aksine kendine daha uygun bir yola dönmek demektir 🚀💛