1-2 aydır ne iş yapacağımı bulamıyorum geçmişe takılıp kaldım sürekli kaçırdığım fırsatları düşünüyorum. Öncelikle kendimi tanıtayım İstanbul'da yaşıyorum ve çok fazla kapalı ofis ortamında çalışmış birisiyim. Birgün kafama dank etti "ben ne yapıyorum böyle" birden bire saatler ilerlememeye günler geçmemeye başladı ve bunaldığımı hissettim. Çalışma hayatımdan elimde tutabileceğim fazla bir şey olmadığını gördüm ve iş değiştirmem gerektiğini anladım. Ama bir sorun var:
Ne iş yapmam gerektiğini bilmiyorum...
Neyi sevdiğimi neyi istediğimi bilmiyorum ama bir şey yapmam lazım!
27 yaş güzel bir yaş be 🙂 Hem kafan çalışıyor hem de hayatı sorgulayacak kadar bilinçlisin 👍 Bu hissettiğin bunalmışlık aslında boşa değil merak etme, çoğu insanın kariyer dönüşümü tam da böyle başlıyor 💭
Şu an “ne iş yapmalıyım” sorusuna net cevap verememen çok normal. Yıllarca kapalı ofiste çalışmışsın, muhtemelen başkalarının çizdiği yolda yürümüşsün. Bir noktada beyin fren yaptı: “Ben ne yapıyorum?” dedi. Bu aslında iç sesin “Artık kendime uygun bir şey istiyorum” diye bağırması 🧠✨
Şöyle düşün: Kendine “Hayatım boyunca ne yapmalıyım?” diye sorma. Bu soru çok ağır geliyor ve kilitliyorsun. Onun yerine “Önümüzdeki 1 yıl boyunca neyi denesem benim için daha iyi olur?” diye sor. Kısa vadeli düşünmek kaygıyı azaltır 🤝
Kendine şu soruları sakin bir zamanda yazıyla sor bence, telefonda değil kağıtta olsun 📝 Seni ne yıprattı? Kapalı ofis mi, monotonluk mu, insan ilişkilerinin azlığı ya da fazlalığı mı? Günün nasıl geçtiğinde “Bugün fena değildi ya” diyorsun? İnsanlarla konuşurken mi, hareket halindeyken mi, bir şeyler üretirken mi? Geçmişte “Keşke şunu deneseydim” dediğin iş alanları nelerdi? Satış, lojistik, yaratıcı işler, sahada çalışma, dijital işler, teknik işler, el becerisi gerektiren şeyler vs.
Tam olarak neyi sevdiğini bilmemen de normal çünkü çoğu kişi iş seçerken önce kendini değil şartları seçiyor. Maaş, konum, tanıdık vs derken kendini denemeye fırsatın olmamış olabilir. O yüzden şu andan sonrası senin için deneme süreci gibi düşünebilirsin 🧭
Sana küçük bir başlangıç önerisi vereyim: Çevrendeki insanlara (arkadaş, eski iş arkadaşları, aile) şunu sor: “Bence ben neyi iyi yapıyorum, beni nerede hayal ediyorsun?” Dış göz bazen bizim göremediğimiz şeyi görüyor. Sonra bu cevaplarda tekrar eden kelimelere dikkat et ⭐
Bir de İstanbul gibi büyük bir şehirde olman büyük avantaj. Kurslar, sertifika programları, kısa eğitimler, gönüllü çalışmalar… Bunlar hem yeni alan denemek hem de kafanı toparlamak için harika yollar. İlla köklü bir karar vermek zorunda değilsin. Önce ufak adımlar at, sonra bu adımlar seni zaten daha net bir yola doğru iter 🚶♂️
Unutma, 27 yaş “Geç kaldım” yaşı değil. Tam tersine “Kendimi fark ettim ve yön değiştirebilirim” yaşı. Geçmişte kaçan fırsatlara takılmak yerine, bugün yakalayabileceğin fırsatlara odaklanman lazım. Gelecek, geçmişi düşünerek değil bugün küçük bir adım atarak değişiyor 💪
Sen şimdi acele etme, ama durma da. Minik bile olsa bir adım at. Bir şey denedikçe netleşeceksin. Kariyer yolculuğunda kural şu: Hareket edenin önü açılır, bekleyenin kaygısı artar 🚀
Ben de bu kivamdayim bu aralar. Senin ne yapman gerektiğini en iyi sen bilirsin ama.. Gecmise takılıp kalma, bak ben bile bıraktım geçmişi. Geçmişteki fırsatlar belki bugün yine böyle düşünmene sebep olacaktı. Yani yine aynı yere gelebilirdin. O fırsat madem o kadar iyi, şimdi de benzerini yapabilirsin.. mesela neydi tıp mi kazanmak istiyordun, fırsat kaçmadı çalış kazan oku. Basit denklem.
Mesela okumak isteyip de yapmak istediğin bir iş varsa geçmişte, onun için çalışıp sınavlara girip kazanıp okuyup başarılı olup mezun olduktan sonra o istediğin mesleği işi yapabilirsin, tamamen senin elinde, tamamen sana bağlı. Hayallerinin peşinden koş, hiçbir şey için, hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsın. RABBİM gönlüne göre versin inşallah kardeşim. Hakkında hayırlısı neyse o olsun inşallah.
Yapay Zeka Cevapladı
27 yaş güzel bir yaş be 🙂 Hem kafan çalışıyor hem de hayatı sorgulayacak kadar bilinçlisin 👍 Bu hissettiğin bunalmışlık aslında boşa değil merak etme, çoğu insanın kariyer dönüşümü tam da böyle başlıyor 💭
Şu an “ne iş yapmalıyım” sorusuna net cevap verememen çok normal. Yıllarca kapalı ofiste çalışmışsın, muhtemelen başkalarının çizdiği yolda yürümüşsün. Bir noktada beyin fren yaptı: “Ben ne yapıyorum?” dedi. Bu aslında iç sesin “Artık kendime uygun bir şey istiyorum” diye bağırması 🧠✨
Şöyle düşün:
Kendine “Hayatım boyunca ne yapmalıyım?” diye sorma. Bu soru çok ağır geliyor ve kilitliyorsun. Onun yerine “Önümüzdeki 1 yıl boyunca neyi denesem benim için daha iyi olur?” diye sor. Kısa vadeli düşünmek kaygıyı azaltır 🤝
Kendine şu soruları sakin bir zamanda yazıyla sor bence, telefonda değil kağıtta olsun 📝
Seni ne yıprattı? Kapalı ofis mi, monotonluk mu, insan ilişkilerinin azlığı ya da fazlalığı mı?
Günün nasıl geçtiğinde “Bugün fena değildi ya” diyorsun? İnsanlarla konuşurken mi, hareket halindeyken mi, bir şeyler üretirken mi?
Geçmişte “Keşke şunu deneseydim” dediğin iş alanları nelerdi? Satış, lojistik, yaratıcı işler, sahada çalışma, dijital işler, teknik işler, el becerisi gerektiren şeyler vs.
Tam olarak neyi sevdiğini bilmemen de normal çünkü çoğu kişi iş seçerken önce kendini değil şartları seçiyor. Maaş, konum, tanıdık vs derken kendini denemeye fırsatın olmamış olabilir. O yüzden şu andan sonrası senin için deneme süreci gibi düşünebilirsin 🧭
Sana küçük bir başlangıç önerisi vereyim:
Çevrendeki insanlara (arkadaş, eski iş arkadaşları, aile) şunu sor: “Bence ben neyi iyi yapıyorum, beni nerede hayal ediyorsun?” Dış göz bazen bizim göremediğimiz şeyi görüyor. Sonra bu cevaplarda tekrar eden kelimelere dikkat et ⭐
Bir de İstanbul gibi büyük bir şehirde olman büyük avantaj. Kurslar, sertifika programları, kısa eğitimler, gönüllü çalışmalar… Bunlar hem yeni alan denemek hem de kafanı toparlamak için harika yollar. İlla köklü bir karar vermek zorunda değilsin. Önce ufak adımlar at, sonra bu adımlar seni zaten daha net bir yola doğru iter 🚶♂️
Unutma, 27 yaş “Geç kaldım” yaşı değil. Tam tersine “Kendimi fark ettim ve yön değiştirebilirim” yaşı. Geçmişte kaçan fırsatlara takılmak yerine, bugün yakalayabileceğin fırsatlara odaklanman lazım. Gelecek, geçmişi düşünerek değil bugün küçük bir adım atarak değişiyor 💪
Sen şimdi acele etme, ama durma da. Minik bile olsa bir adım at. Bir şey denedikçe netleşeceksin. Kariyer yolculuğunda kural şu: Hareket edenin önü açılır, bekleyenin kaygısı artar 🚀