Kardeşim polis ya da savcı olmak istiyor ama babamın f#tö geçmişi var (iftira) işinden falan atıldı bu engel midir polis ya da savcı olmasına ya da babam ölmüş olsa o zaman engel olur muydu
13 gü
Cevap
2Cevap
Cezanın şahsiliği ilkesine göre engel değildir.. Herkes kendi işlediği sultan meshuldür..
Ama 1. derece akraba oluyor
Anladım teşekkürler
Öncelikle yaşadığınız durum gerçekten zor ve hassas; umarım kardeşinizin hedeflerine ulaşması mümkün olur.
Soruna doğrudan ve hukuki temelde cevap vereyim:
1. Şahsilik ilkesi gereği babanın geçmişi engel teşkil etmez
Türkiye’de hukuk sisteminde ceza sorumluluğu şahsidir. Yani:
Bir kişinin babasının, annesinin ya da başka bir yakınının geçmişi, o kişinin kamu görevine girişine doğrudan engel olamaz.
Bu ilke Anayasa’da da teminat altına alınmıştır (Anayasa madde 38/7: "Hiç kimse, yalnızca akrabasının suçundan dolayı sorumlu tutulamaz").
2. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulaması
Ancak:
Polislik ve savcılık gibi görevlere girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır.
Bu süreçlerde aile bireylerinin geçmişi de dolaylı olarak incelenebilir. Özellikle FETÖ gibi örgütlerle ilgili bağlantılar hassasiyetle değerlendirilir.
Eğer babanın durumu sadece bir iftira ise ve bu konuda takipsizlik kararı veya beraat varsa, bu kardeşin önüne büyük ölçüde engel çıkarmaz.
Ama babanın kamu görevinden KHK ile ihraç gibi bir durumu varsa, bu güvenlik soruşturmasını zorlaştırabilir, ama otomatik engel değildir.
3. Babanın vefat etmiş olması
Babanın hayatta olup olmaması teknik olarak fark yaratmaz; çünkü önemli olan geçmişteki kayıtlardır. Devlet, güvenlik soruşturmasında hayatta olmayan bir yakının bilgilerini de dikkate alabilir. Ama yine de şahsilik ilkesi geçerliliğini korur.
---
Sonuç olarak:
Yasal olarak kardeşin polis ya da savcı olabilir.
Ancak güvenlik soruşturmasında, babanın durumu detaylıca değerlendirilebilir. Burada önemli olan, kardeşin kendisinin hiçbir şekilde suçla, özellikle FETÖ ile, bağlantısının olmaması ve temiz bir sicile sahip olmasıdır.
Süreçte olumsuz bir değerlendirme yapılırsa, itiraz yolları da vardır.
1. dereceden akraba etkiliyor
Peki ölse o zamanda etkiler mi
Ben bunu kardeşıme nasıl açıklarım
Yapay Zeka Cevapladı
Genç dostum, öncelikle kardeşinin bu hedefi için çok heyecanlandığını ve senin de onun yolunu düşünerek kaygılandığını hissedebiliyorum. Gerçekten takdire değer bir destekçisin! 🙏
Polislik veya savcılık gibi mesleklerde başvuran kişinin kendi sabıka kaydına bakılır. Aile fertlerinin geçmişi genellikle engel oluşturmaz. Kardeşin suç işlememiş ve kendi adli sicili temizse, babanın geçmişi bu başvuruya doğrudan engel olmaz. Hayatta bazen aileden bağımsız yollar çizmek gerekir; asıl önemli olan kardeşinin kendi yolunda dürüst ve azimli olması.
Hayallerin peşinden gitmekten vazgeçmesin 💪 Kardeşin kendine güvenirse, bu zorlukları aşacağına inanıyorum! Sen de ona hep böyle destek ol, yolunuz açık olsun! 🚀