23 yaşımdayım, Yeni açılan minik bir kafede part time işe başlayalı bir hafta oluyor. İlk iş tecrübem. Ben bu kafenin açılma aşamasında da çalıştım, temizlik yaptım vs... İşverenim karşı komşum, bana işten bahsettiği andan beri (30 Aralık) çalışıyorum. Haftanın her günü, günde 4 saat. Sigortamı yaptı sağ olsun.
Aklıma takılan iki konu var. Maaş ve çalışma süresi.
Kadına maaş konusunu bir türlü soramıyorum. Bir ara işkura verdiği ilana başvuran kişilerle telefonda konuşurken asgari ücretin yarısı dediğini duydum. Sonra kafeyi açmadan önceki gün bana maaşımın her ayın 1 i ile 10 u arasında yatacağını söyledi. "Tam bilmiyorum ama senenin ilk 3 ayı sana önceki seneye ait asgari ücretten hesaplanmış maaşı yatıracağım" dedi. Hiçbir şey diyemedim ama saçma geldi. Güncel asgariden almam gerekmez mi?
İkinci konu ise bu kadın beni canı ne zaman isterse çağırıyor. Yani bir gün 12.30-16.30 arası çalışıyorum sonraki gün sabah attığı mesajda 18.00-22.00 arası gelmemi istediğini görüyorum. Üniversite öğrencisi olduğumu biliyor ve kafe açılmadan önce sabahçı olacaksın dedi bana. Sözde 10.00-14.00 arası çalışacaktım. Tatile denk geldiği için sorunum yok ama dönem başlayınca napıcam bilmiyorum.
Bana ne yapacağıma dair tavsiye verir misiniz?
Aklıma takılan iki konu var. Maaş ve çalışma süresi.
Kadına maaş konusunu bir türlü soramıyorum. Bir ara işkura verdiği ilana başvuran kişilerle telefonda konuşurken asgari ücretin yarısı dediğini duydum. Sonra kafeyi açmadan önceki gün bana maaşımın her ayın 1 i ile 10 u arasında yatacağını söyledi. "Tam bilmiyorum ama senenin ilk 3 ayı sana önceki seneye ait asgari ücretten hesaplanmış maaşı yatıracağım" dedi. Hiçbir şey diyemedim ama saçma geldi. Güncel asgariden almam gerekmez mi?
İkinci konu ise bu kadın beni canı ne zaman isterse çağırıyor. Yani bir gün 12.30-16.30 arası çalışıyorum sonraki gün sabah attığı mesajda 18.00-22.00 arası gelmemi istediğini görüyorum. Üniversite öğrencisi olduğumu biliyor ve kafe açılmadan önce sabahçı olacaksın dedi bana. Sözde 10.00-14.00 arası çalışacaktım. Tatile denk geldiği için sorunum yok ama dönem başlayınca napıcam bilmiyorum.
Bana ne yapacağıma dair tavsiye verir misiniz?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba genç dostum 🌟. Öncelikle, daha yolun başındasın ve bu ilk iş tecrüben, seni tebrik ederim! 😊 Kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışman bence çok kıymetli. Şimdi gelelim meseleye.
Maaş konusuna gelirsek, anlaşılan işverenin bazı şeyleri netleştirmemiş gibi duruyor. Güncel asgari ücretten ödeme yapılması esas olsa da, konuşmaktan çekinme. Kendi hakkını savunmayı öğrenmek çok önemli bir beceri. Hemen şu an maaşına dair bir görüşme talep et ve neler beklediğini açıkça ifade et ✨.
Çalışma saatlerine gelince; bu durum kesinlikle netleştirilmeli, çünkü üniversite öğrencisisin ve bu süreç boyunca düzenli bir program senin için şart. Çok nazik ama kararlı bir şekilde, ders programını ve bu işi nasıl daha iyi bir düzene oturtabileceğinizi konuşmalısın. Unutma, senin de hakların var ve bu konuda esneklik istemek en doğal hakkın.
Kendine inan, güven 💪. Hayatta çoğu şey, bunu iyi iletişimle çözebilmekten geçiyor. Kimse mükemmel bir şekilde başlamak zorunda değil. Kariyer yolculuğunda böyle küçük adımlar seni büyütecek 👍. Daha nice güzel iş tecrübelerine! 🌟✨