+1 yılOsmanlı İmparatorluğu en büyüğüdür! taraflı görüşüm
Tarafsız olarak, romadan daha büyük imparatorluklar kurulmuş tarih boyunca roma nin farkı biraz uzun sureli olması (Atilla han parçalayana kadar) mesela çin imparatorluğu çok büyüktür tarihte parçalar halinde olsa da sürekli bulunmuş. Anadolu ya en yakin olan imparatorluk cengiz han öncülüğündeki moğol imp idi ve osmanlı ya ciddi hasar verdi ayni zamanda (bence) Altınordu devletiyle bugünkü Rusya nin temellerini attı. avrupa açısından, tarihin gördüğü en büyük imp biri İngiltere imp. sömürü ve koloni yoluyla, kelimenin gerçek anlamıyla güneş batmayan imparatorluk unvanını hak etmiş. Amerika kurtuluş savaşlarına kadar İngiliz sömürüsüydü, Avustralya güney Afrika gibi, alaska gibi dünya haritasının uçlarındaki ülkelerde İngiliz kolonisi sürer. Şu anda da kraliçe aktif olarak görev yapar ve bir yasa tasarısı onun onayı olmazsa kabul edilmez. kraliçenin serveti Londra yı nakit olarak satın alabilir. nefret etsem de en büyük imp maalesef İngiliz10 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılRoma imparatorlugu hukuk acisindan onemlidir. Kita avrupasi ve bizim kullandigimiz hukuk sisteminin temeli roma hukukuna dayanir. Ayrica ilk onemli imparatorluklardandir.
Hiristiyanligin yayilmasinda onemlidir.
ayrica yikilisi ile ortacaga neden olmustur.45 Yorumla
Soran+1 yılÇook teşekkrüler. Peki bugünkü hukuk sisteminin temellerinin oluşması dışında, başka şeylerin temellerini oluşturan durumlar olmuş mu? Askeri anlamda, sosyal anlamda, siyasi anlamda vs
- +1 yıl
En onemli olaylari hukuktur. Sehir yasantisi anlaminda biyuk sehirler kurmuslardir. Buyuk medeniyetler kurmuslar. Modern sehir hayatinin temelini olustururlar.
Soran+1 yılçok teşekkür ederim :)
- +1 yıl
Rica ederim
Cumhuriyetle de yonetilmistir. Bu o dönemde herkesin yapabilecegi birsey degildi. Ve bir cok devlete hakimdi acikcasi. Ayrica Roma-Germen Kanunları dedigimiz kanunlar hala egitimde kullaniliyor. Ve onlarin hukukundan yararlaniliyor. Sanat vb seylere de cok onem veren bir imparatorluk olmustur
00 Yorumla
İlk büyük hristiyan devlet , egemenliği , egemenlik süresi ilkleri barındırıyor.
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
52Cevap
+1 yılDoguya ve Batiya hukum edebilen bir Imparatorluk oldugu icin onemli
Askeri anlamda hukuk anlaminda ve dahasi kultur yolunda baya bir ilerleme kaydettiler...
Kavimler gocunun hemen sonrasinda ikiye bolunduler iki ayri guc
Hristiyanligin yayilmasina engel olmayinca kabul ettiler ancak dogu ile batinin cekismesi baslamis oldu
Dogu roma bizans ortadokslugu secerken bati roma katolikleri secti
Gunumuzun avrupa siyasi haritasi batinin ozellikle romanin kurdugu otarite sayesinde olmustur..
Ancak her imparatorluk gibi yikildi cunku sebebi farkli ailelerin guc savasiydi
Ozetle roma avrupa tarihi ve hristiyan tarihi icin onemli bir noktada11 Yorumla
Soran+1 yılçok teşekkürlerrrrrr
+1 yılNedenini söyleyeyim... italyanın guclenmesının sbebı avrupa kavımlerınden daha guclu askerler ya da daha teknolojık olmasından degıldi ITALYANIN guneyınde sagında solunda denız var bıldıgımız gıbı ustunde de alp dagları var bu sebepten savunması ulkeyı usttekı alp daglarından geçecek galyalıları engellenemk uzerıne kurulu fakat avrupadakı german kabılelerı bırbırlerıyle ıc ıceler ve savasta cok savunmasızlar jeografık olarak:::: onem olarak da kavımler gocunden sonra cok buyuk bır toprak parçasına sahıp olan batı roma ımparatorlugu parçalandı ve bugunku avruaya benzer sekılde bı harta olustu mesela saksonlar bırıtanyayı ele gecırdıler sonra britonlar oldu adı sonra ıngılızler olustu :: anglosakson der antropologlar ordan gelıyo yanı suankı harıta kavımler gocuyle olustu:: bu yonuyle onemlıdır ayrıca roma sanat ve hellenıstık donem kulturu adına da dunyaya cok sey bırakmıstır:: cengiz han da mesela dunyayı fethetti ama cadırda yasadıgı ıcın pek bısı kalmadı bıze :d:d
13 Yorumla
Soran+1 yılbatı romanın yıkılması bugünkü avrupa haritasının temelini oluşturur o zaman?
- +1 yıl
evet ama ustune ıkıncı dunya savası cıkıp hitler ortalıgın ıcıne edınce harıta bıraz degıstı :D
Soran+1 yıltamamdıır, en azından batı romanın yıkılması bir şeyleri başlattı. :)
Peki bugünü etkileyen başka şeyler var mı bildiğin
Açıkçası Roma'nın en büyük olması batılılardan kaynaklanmaktadır. Zira kendileri Roma'dan büyük, güçlü, düzenli, sistematik, rahat, vb. şekillerde iyi bir devlet/kuramadıkları için hep Roma'yı yüceltmişlerdir. Roma'dan sonra gelen Bizans (bu arkadaş biraz yaklaşıyor), Kutsal Roma İmparatorluğu, Fransa İmparatorluğu (Napolyon amcanınki), İngiliz İmparatorluğu ve ABD Roma'yı bazı alanlarda yakalamayı başarsalarda her alanda geçmeye muvaffak olamamışlardır. Biz de ise batıdan gelen etkilerden dolayı, bir miktarda arapların Roma çevirilerinden dolayı Osmanlı zamanında bile Roma'ya hayranlık duyulmuştu.
Aslına bakarsan Çin Roma ile yarışabilecek belkide geçebilecek bir geçmişe sahip olsa da doğuda olduğu için göz ardı edilmiştir.
Son olarak Roma bir özlemdir geçmişten kalan torunlar dedelerinden hep Romalı kahramanların masallarını dinlemişlerdir nesiller boyunca, Krallar bir Roma İmparatoruna denk olmayı hedef bilmişlerdir. Lakin Roma sadece bir masaldan ibarettir gerçekte.12 Yorumla
Soran+1 yılama bugünkü çoğu şeyin temeli Romada atılmamış mı? Masal demek biraz ayıp sanki :)
- +1 yıl
masal derken tabi ki de lafın gelişi olarak dedim onu sadece bir abartılıyor Roma.
Dediğine gelirsek biz şu anda hangi sistemleri kullanıyoruz hukukta, ölçmede, alfabede, toplum ilişkilerinde, vb... batı sistemlerini. Peki batı kimi örnek alıyor? Roma'yı. Peki Osmanlı zamanında bunlar var mıydı? Roma'dan gelme kurallar bizim üzerimizde bu kadar etkin miydi? Hayır değildi. O zamanlar bizim için önemli olan İslam'dı. Bizde Kur'an'ın yazıldığı alfabeyi, onun getirdiği hukuk kurallarını, toplumsal kuralları uyguluyorduk. Ki senin dediğinle bakacak olursak Osmanlılara göre en yüksek toplum Araplardı çünkü her şeyin temeli Araplardan.
Ayrıca her şeyin temeli Roma'da atılmış diyemeyiz. Romalılar Yunanların arkalarında bıraktıkları bilgi ve kültür deneyimini İmparatorluk olmanında verdiği avantajla derleyip toparlamışlar. Onlardan bir sistem yapmışlardır.
+1 yılHristiyanlara en büyük zulümleri yapanalrda Hristiyanlıgın merkezine de başkentlik yapan romadır
neden mi önemlidir
Bazı adına imparatorluk denen vvahşiler kılıçla kanla işgal etmekle övünürken
Roma bilimle sanatla ilimle irfanla adından söz ettiren askeriden çok adaletle hukukla bilgiyle anılan bir devlettir.11 Yorumla
Soran+1 yılçok teşekkürler
+1 yılBin yıl ömürlu bizans imparatorlugundan dolayı. Osmanlı bile 600 senelik. En uzun ömürlu devlet onlarin. Sebebi siyaset. Çok güçlü ordulari mi vardi? Hayir. Kurnaz siyasetleri ile her savaşı kazandılar. En zayif yaşlı dönemlerinde bile 500k kişilik fatihin ordusuna bir aydan fazla dayandilar.
Ayrica biz türklerin orhun kitabelerini yazdığımız dönemde onlar istanbula ilk hukuk fakultesini aciyorlardi. Biz taşla uğraşırken. bu Yüzden önemlidir.11 Yorumla
Soran+1 yılKendilerini geliştirme konusunda çok iyiler..
Çok teşekkürler
Dünya insanlık tarihinin en büyük en acımasız katliamlarını yapmışlardır. Medeniyet eğer ülkeleri işgal edip insanları öldürmekle oluyorsa, en medeni imparatorluktur denebilir. Sadece vatikan'da katledilen din adamları, din karşıtı insanlar ve cadı diye diri diri yakılan bir sürü kadın ve erkek... Bunların medeniyetleri yazmakla bitmez. Gerçekten cinayet ve soykırım medeniyetinin beşiğidir oralar.
Avrupa'da konumunu önemli hale getiren en büyük etken din merkezi olmasıdır. Bir mezhebin dünyadaki kıblesidir, merkezidir. Amerikan kongresine soykırım, işgal ve müslümanları öldürmesi fetvaları vermektedir. Bu mezheb yani katolizm, müslüman öldürmeyi sevap olarak addeder, bir müslümanı öldürenin cennetlik olduğunu, cennete gideceğini vaad eder.00 YorumlaSanat tarihinde de çok önemli yer edinmişlerdir. Çoğu tabletleri çözüp günümüze ulaştıran da onlardır. Savaş stratejileri ve silah icatları ile askeri alanda örnek olmuşlardır. mükemmel giyim tarzları sayesinde modaya Halen yön vermekteler. Çiftlerin aşkını yaşamasındaki birçok ritüel bile Roma İmparatorluğu'ndan günümüze gelmektedir. Osmanlı ve Roma imparatorlukları insanı insan yapan değerlere çok katkıda bulunmuşlardır. Ama En önemlisi de bu her iki imparatorlukta da Adalet tam anlamıyla temeli oluşturuyordu.
00 YorumlaÇağın başladığı imparatorluk çünkü. Miladın döndüğü noktadaki imparatorluk, zamanın süper gücü, sanat ve insanlık açısından çok çok önemli eserlerin çıktığı imparatorluk. Fransız Devrimine kadar dünyadaki dengelerin, çağların başlayıp bittiği yer.
12 Yorumla
Soran+1 yılçok çok teşekkürler
Medeniyetin temellerini atmislardir ilk yol ve ilk demokrasi girisimi mesela.. ve dunyaya yayilmis en buyuk imparatorluk teknolojileride bir koseye birakilmamali
10 YorumlaTürklerin tarihten sildiği devletlerden biri işte , önemi ise 1000 yıl sürmesi ve modern avrupanın yani rönesansın temellerini oluşturan fikir akımlarından sanat eserlerinin vs temelini oluşturması
onun temelini kim oluşturuyo dersen anadolu uygarlıları ve en başta hititlerdir00 Yorumlayabancılar için önemli çünkü şimdi yaşadıkları kültür roma dönemine aittir o yüzden bol bol duyarsın özellikle sinema sayesinde
111 Yorumla
Soran+1 yılbugünkü avrupanın temeli romada o zaman?
Soran+1 yılteşekkürler! :)
Soran+1 yılçıkar için öldürmeyen devlet var mıdır :)
Soran+1 yıldoğrudur valla
- +1 yıl
şöyle düşünme mesela bizim atalarımız her zman doğru yapmışlarıdır. doğru değil ama en azından diğer azgın toplumlara göre biraz daha dinik biraz daha elle tuturabilir bir hayatları olmuştur yoksa adam taht için kendi oğlunu kardeşini öldürüyor bunada fetvaa çıkarıp dine uygun hale getiriyor sonrada kanun halını alıyor bunun neresinin dinde yeri var şüpesiz çok büyük bir ggünah
Soran+1 yılteşekkür ederim :))
Gladyatör filmini izlerken bu soruyla karşılaşmak. :)
11 Yorumla
Soran+1 yılhaha :)
+1 yılBugün avrupaya medeniyet diyorsak roma dolayısı iledir. Ama bir Türk medeniyetinden bahsedemiyoruz (türk kultürü diyoruz onun da kapsami dar) çünkü geçmişimizde ortaya koyduğumuz yoğurt ve baklavadan başka birseyimiz yok.
10 YorumlaGünümüzde Kullandığımız Bir Çok Şeyin Temelini Onlar Attı
Osmanlı Gibi Hazıra Konmadı12 Yorumla
Soran+1 yılVaay :) Böyle yorumları çok seviyorum.
Peki, temel konusunda örnek verebilir misin?- +1 yıl
Örnek versen (Osmanlı birşey yapmadı fikrindeyim)
Mimarisi, Hukuku, Hüküm Sürdüğü topraklar ve yaşantısı çok büyük topraklarda ve dönemde yer edindiği için
10 Yorumla
+1 yılTarih boyunca insanoğlu iki defa hukuk yazmıştır.
1. si Romalılar bugün Roma hukuku dedigimiz metin
2. si Osmanlılar mecelle dediğimiz metin...
ve 2. si insanin hukuk zemininde ne kadar ilerlemiş olduğunu da kanitlar nitelikte..
Bunu bir Fransız Prof söylüyor.
Not; ideolojik değil akil bakalım meseleye lütfen02 Yorumla- +1 yıl
Mecelle çok kötü bir hukuk metnidir. Hatta bir hukuk metni olması bile tartışmalıdır. Özel hukukun içine kamu hukuku, aile hukukunun içine ceza hukuku karışmış, çok sınırlı sayıda hukuki olaya çözüm olabilecek bir metindir. Açıkçası içtihatlara, örf ve adetlere dayalı Anglo-Sakson hukuk sisteminden ve Şeri hukuktan bile çok çok geridedir. Söz konusu şahıs Mecelle'yi neden övmüş bilemiyorum ama ''Osmanlılar bile hukuk yazmaya yeltenmiş görün bakın hukuk nasıl ilerlemiş'' manasında da söylemiş olabilir. Mecelle sadece Osmanlılar açısından hukuk yazma teşebbüsü olması bakımından önemlidir.
- +1 yıl
Hayır tam tersine sövgü değil övgüdür denilen. ..
Bulursam link vereyim bir ara
Dil, edebiyat, mimarlık alanlarında önemli eserleri vardır. Bölgede çoğu ülkeye örnek olmuştur.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÇünkü ilk halife hz şabandır. Fatih sultan mehmet romada günde 1453 kere.. ne diyorum ben ya
11 Yorumla
Soran+1 yıl:))))))))
Batı Romayı Atilla Doğu Romayı Fatih Sultan Mehmet yıktı :) Atalarımla gurur duyuyorum. Ne mutlu Türküm diyene :)
10 YorumlaBence çok önemli çünkü her şeyin temeli onlarla atıldı. Siyaset, politika, felsefe, bilim, sanat, kültür, moda, aşk, sanayi, ticaret, pazar ve daha bir çok şey
00 YorumlaRoma her şeyin başıdır bütün şeylerde onların yaptığı şeyleri kullanıyoruz biraz araştırırsan anlarsın sadece hukuk değil
00 YorumlaAdamların hedefleri vardı hedefleri dünyaya hükmetmekti ve yaptılarda sayılır hem dinlerini yaydılar hemde genişledir sömürgecilikleri sayesinde dünyaya örnek oldular
00 Yorumla
+1 yılsadece önemlidirler ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! kendi dinlerini değiştirdikleri için kendi kafalarına göre kitap yazdıkları için yahudıler gibi.. !
00 Yorumla
+1 yılRoma-bizans sikke tane :300bineuro desem yeterli midir emeviler daha degerlide bnde severim roma:)
10 YorumlaRomanın askerlerindeki o Dev kalkanlar o minnacık pıçaklar :DD:D
00 Yorumla
+1 yılEvladım kalk bakıyım :) Romayı kim yaktı :) valla ben yakmadım
02 Yorumla
Soran+1 yılehe :)))))
- +1 yıl
şaka maka bir yana fatih sultan mehmed han tarafından yıkılmıştır :D
fenerbahçe lig arasında kimi transfer edecek. daha önemli konuşulması gereken mevzular var :D
00 Yorumla
+1 yılCanım benim Fatihim romayı Cehennemin dibine gönderdi. Sen OSMANLI dan bahset.
17 Yorumla
Soran+1 yılosmanlı tarihçisi değilim maalesef :)
- +1 yıl
İnsan kendi tarihin bilmez mi utanmıyomusun. Roma yı öğreneceğine kendi atalarının tarihini öğren. Utanmadan birde sırıtıyon
Soran+1 yılsevgili arkadaşım üniversite öğrencisiyim ben, osmanlı imp. da biliyorum tabii.
- +1 yıl
Üniverste öğrencisisin diye havamı atıyon. Boşver romayı.
Soran+1 yılneden romayla ilgili olduğumu anlatmak için öğrenci olduğumu belirttim. Tarih öğrencisiyim, roma da osmanlı da önemli. Şu an romaya çalışıyorum ama
- +1 yıl
Tarih öğrencisiysen boş ver hiç birine çalışma.4 yıl okuduktan sonra evlerinde yatıyorlar tarihçiler git hayatını yaşa.
Soran+1 yılbelli olmaz orası :)
Daha önemli dertlerim var. Hic onu dusunmemistim. :-) :-)
02 Yorumla
Soran+1 yıldüşün, dertlerinden uzaklaş biraz işte :)
- Eğitim & Kariyer konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılModern hayatın köklerinde payı var ve bulunduğum coğrafyada yeralmış.
00 Yorumla çünkü orda totti ve batistuta gibi önemli isimler rol almıştır..
00 Yorumla
+1 yılceaser var kleopatra var mark antony var ne bıleyım cok onemlı kısıler var
00 YorumlaBirileri sizlere Büyük Hun İmparatorluğu nu anlatsın. Asyasınıda Avrupasınıda
00 Yorumla
+1 yılcinsel hayatlar i çok renkliymiş bir seneliğine o zamanda olmak isterdim
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBenim içinse Selçuklu imparatorluğu önemli..
42 Yorumla
Soran+1 yılAa.
Türk tarihi deyince Osmanlı denir hep.. Neden Selçuklu?
Cevap sahibi+1 yılSelçuklu tarihi daha önemli
yaptıkları tarihe kattıkları için önemli en basit açıklama ne biliyim
00 YorumlaOsmanlı 'nin hint okyanusu uzerindeki hakimiyetinin en. büyük destekçisi
00 Yorumlabatının hala rüyasıdır
13 Yorumla
Soran+1 yılHer kesimin bir rüyası yok mu :)
Bizimkilerde de
Soran+1 yılosmanlı rüyası var* yazamadım
Çağ başlatacak kadar guclu olmaları.
10 YorumlaÖnemli olan Romayı fetheden...
00 YorumlaBence romalilarin hepsi birer pislikti..
08 Yorumla
Soran+1 yılneden
Soran+1 yılroma tarihini biliyorum, ama pislik olduklarını düşünmüyorum.
Senin için neden pislik, onu sormuştum.
Soran+1 yıltartışmak yerine hakarete geçmekle kimin beyni ne kadar çalışıyor belli oldu zaten, kolay gelsin sana.
Soran+1 yılkarşısındaki farklı düşünüyor diye olumsuz sıfatlara başvuran insanlar beş para etmez derler, doğruymuş.
Fikirlerini de al, salak saçma çocuksu laf sokma çabanı da al, başka başlıklara. :)
Tarihte üç farklı yönetim Şekli ile yöneltilmiştir
07 Yorumla
SoranCumhuriyet, imparatorluk, diğeri?
Tarihte bunu yapan başka imparatorluk yok mu peki?
Soran+1 yılÇok teşekkür ederim! :)
Soran+1 yıltüm imparatorluklara oranla?
Soran+1 yılÇok teşekkür ederim :)
+1 yılHukuk açısından önemlidir
00 Yorumla
+1 yılRomalilar yasamasini biliyorlarmis
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılhadi yine iyisin ödevinde yapıldı site sağolsun
00 YorumlaYa bu saatte kim sker romayi
00 Yorumlane demişler? Sezar'ın hakkı Sezar'a.
00 YorumlaStratejik olarak önemli yer aliyor
00 Yorumla
+1 yılbinlerec yıllık gecmişi var
00 YorumlaO degilde osmanli nasil yildiyaa :P
00 YorumlaÖnemsiz takılma bence
00 Yorumlaİmparator neron orayi yaktigi icn:)
00 Yorumla
+1 yılÖnemini yitirmiştir.
00 YorumlaEğitim & Kariyer konusunda 1,1b cevap paylaştı. buyuk oldugundan
00 Yorumla
+1 yıldünyayi yönetiler.
00 YorumlaRomayı yakan kim :p
00 YorumlaNesi önemliymiş. d
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri