"Hangisinin kökü, türü yönüyle diğerlerinden farklıdır " dediği zaman neye bakmamiz gerekiyordu? Kökünün türü bakımından ne anlamda? Kökünün türü bakımından derse neye bakacağız?kökünün türü
"Hangisinin kökü, türü yönüyle diğerlerinden farklıdır " dediği zaman neye bakmamız gerekiyordu?
Okul döneminde hemen hemen herkes Türkçe dersinde zorluk çekiyor. Özellikle dil bilgisi konusunda mükemmel birine rastlayamadım. En baba sözel öğrencisi bile mutlaka bir yerde tıkanıyor. En sıkıntılı konulardan biri de köktür. Sorularda kökünün türü bakımından deyince ne yapmak gerek bakalım.
Kökünün Türü Bakımından Farklıdır Ne Demek?
Kök; bir kelimenin o kelime ile anlamlı olan, anlama sahip en sade halidir. Bir başka deyişle bir kelimedeki tüm yapım ve çekim ekleri kaldırıldıktan sonra kalan, anlamlı en küçük parçadır. Örneğin; kitapçı kelimesi türemiş bir kelimedir. Kitapçı kelimesinin kökü ise kitap kelimesidir. Kökünün türü derse kelimeler;
İsimden isim yapan yapım ekleri
İsimden fiil yapan yapım ekleri
Fiilden fiil yapan yapım ekleri
Fiilden isim yapan yapım ekleri ile türerler.
Yani kökünün türü derse ya fiil kök ya da isim kök mü ona bakacaksın. Kökünün türü ne demek açıkladım.
Kökünün Türü Bakımından Farklıdır Temalı Sorular Nasıl Çözülür?
Yukarıdaki kısa videoda da dediği üzere, "Yukarıdaki / aşağıdaki sözcüklerden hangisi veya hangileri kökünün türü bakımından farklıdır?" sorularında ilk olarak sözcüğün kökü doğru olarak bulunur. Sonra da kökün fiil mi yoksa isim mi olduğunu bulunur. Aslında bu kadar basit bu soruların çözümü. Burada önemli olan sözcüğün kökünün doğru olarak bulunmasıdır.
Ufak bir ipucu vereyim. Sözcüğün kökünü bulduktan sonra, kelimeye -mek / -mak eklediğinde anlamlı oluyorsa fiil kök, anlamsız oluyorsa isim köktür. Örneğin; "deftermak" olmadı isim kök, "çarpmak" oldu fiil kök.
Kökünün türü bakımından derse neye bakacağız açıklamaya çalıştım. Umarım aklındaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. Buradaki içerikte de YGS-LYS'de başarılı olmak isteyenlere altın öneriler yer alıyor, göz atmanı öneririm. :)
En İyi Cevaplar