Arkadaşlar yurt dışı üniversiteye nasıl gidilir, şartlar ve koşullar nelerdir, nasıl kayıt vs başvuru yapılır. Ayrıca babam vefat etti annem ve ben yaşıyoruz pek maddi durumumuz da yok ve ben Türkiye'de okumak istemiyorum size göre en uygun fiyatlı üniversiteler var mı devlet? Bu konuda bilgi verirseniz çok teşekkür ederim 🧚🏻♀️
Öncelikle almanya üniversiteleri yabancı öğrenciler dahil herkese ücretsiz sadece harç parası var o da makul bir fiyat 300 euro gibi bir şey zaten orada okuyacaksan orada çalışacaksın euro kazanacaksın (üni öğrencilerinin haftalık 20 saat çalışma izni var almanya dahil çoğu avrupa ulkesinde) ama yurt dışında okumak için ingilizce şart almanca biliyorsan almanya için olur ama gitmeden ingilizcenin olması lazım ielts toefl vb sınavlarla ingilizce seviyeni okuma yazma dinleme konuşma yetenekleriyle kanıtlaman lazım kendini ifade edebil diye de ingilizce önemli. Ama almanyadaki ünilerin çoğunün ders dili almanca. Almanca dil kursuna gidersin ama almanca kursuna türkiyede git bence çünkü almanca dil kursuna almanyada gideceksen şunu da bil almanya dil öğrencilerine çalışma izni çoğunlukla vermiyor diyorlar yani çalışamazsan ne yiyeceksin ya Türkiyede iyi bir gelirin olması lazım ki euro ya çevirip almanyada yiyesin tl değersiz euro ya göre o yönden sikinti o yüzden iyi gelir dedim, ya da almanyada gelirin olması lazım yani bir şekilde. Ki türkiyede yaşıyorsunuz zannediyorum. Bütün bunları ben de araştırdım çünkü ben de senin gibi yurt dışında okumak istiyordum baya araştırdım. Lise diploması yönünden sıkıntı yok Türkiye'yi ve YÖK'ü tanıyan ülkelerde geçerli lise diplomaları. Yani avrupada ve diğer ülkelerde hep geçerli oluyor o yönden sıkıntı yok. Ha bir de bunların hepsi vs tamam dilim var ya da öğrenirim vs diyorsan son olark şu da var bu ister avrupa olsun ister abd kanada vs olsun şöyle bir şey var öğrenci vizesiyle gidiyorsun ya okuldan kabul alırsan hani işte öğrenci vizesi olduğu için senin irada çalışman haftalık 20 saatle kısıtlı olacak ya sen kendini gecindirebilir misin diye bloke hesap istiyorlar bloke hesaba aylık belli bir miktar yatiriyorsun ornegin almanya için euro cinsinden. 1 yıllık toplam 9.000-11.000 euro arası birşeydi hatırladığım kadarıyla almanyada. Diğer ülkeleri bilmiyorum bakarsın. Parayı yatırdıktan 15 gün sonra parayı geri alıyorsun. Yanı amaç kendine başlanıldığını kanıtlamak. Bu parayı yatıramam diyorsan da almanyada oturma izni olup yaşayan birinin yani demek istediğim bu kişi türk de olabilir yeter ki orada yaşıyor olsun o kişinin devlete gerekli yerlere gidip bu kişi kendine bakabilir diye bildirmesi. Bir akraban veya tanıdığın vs varsa bunu yapabilirler (bu arada abd ve kanada okulları paralı bize göre pahalı 11.000 dolardan vs bahsediyorlar Bu arada ingiltere de paralı 10.000 sterlin vs istiyorlar onlar da devlet ünisi olsa bile bu ülkeler böyle anca bursla vs halledilebilir belki bu okul ücretleri bu ülkelerde birine gitmek istiyorsan burs başvurusu vs yapabilirsin) yani durum bu ben de tüm bu süreçleri yorucu buldum yurt dışında akrabalarim vardı ama bazılarıyla aram bozuktu ve süreç yorucu geldiğinden bir de ben gastronomi istiyorum ve almanyada ünilerin neredeyse hepsi devlet ama az da olsa özel üniler var gastronomi devletlerde yok ve diğer ülkeler pahalı geldiğinden mesela italyada da üniler ücretsiz ama harç olarak istenilen tutar almanyaya göre yüksek bu yüzden türkiyede yurt dışı bağlantıları güçlü olan öğrenci değişim programı olan bir üniyi kazanıp oradan yurt dışına gitmeye karar verdim. Durum böyle umarım hakkında hayırlısı olur
Paran yoksa gidemezsin. Yillik ucret avrupada genel olarak 150 bin euro ulkesine gore degisir mesela ingiltere daha pahali. Cekya macaristan nispeten daha ucuz.
Simdi 150 bin euro sayalim biz onu. Eger akademik basarin iyiyse Lisede binmem ne Sana 10 bin euro indirim yapiyolar.
Dil becerin varsa bole ingilizce C1/C2 seviyede. Bi 10 bin daha indiriyorlar.
Bide boyle spormus resimmis muzikmis kodlamaymis satrançmis felan herhangi birinden ustun basarin varsa 5 bin daha indiriyorlar.
Yani sen akilli olsan bile bu indirimlerin hepsini aldigin halde 125 bin euro ediyor. Buda 4 Milyonu tlyi geciyor. Aylik ise 320 bin tl ediyor ve bu burslu hali benim dedigim. Yani ne kadar egitimli olursan ol paran yoksa gidemezsin. Universiteyi turkiyede oku kendini gelistir sonra avrupa ve abdde calismaya git