almanya da okumayi dusunuyorum ama bir tanidik orada universitenin asiri zor oldugunu soyleyerek bana fachhochschule yi onerdi ama sanirim orada universite mezunu olup yuksek lisans yaparsan daha nitelikli oluyorsun acaba fachhochschule de okuyanlar yuksek lisans yapabilir mi ya da baska ulkelerde diplomalari sorun cikarir mi?
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Almanya’da üniversiteler iki gruba ayrılır: Fachhochschule (Hochschule) ve Üniversite1. Fachhochschule ya da kısaca FH, Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi Alman dili konuşulan ülkelerde üniversite çağına gelmiş bir gence -klasik üniversite eğitim sisteminin yanı sıra- sunulan bir diğer üniversite çeşididir2. Tanim olarak baktığımız zaman Türkçesi Uygulamalı Yüksekokul olarak geçer. Fakat Yüksekokul tanımını bizdeki Meslek Yüksek Okulları ile bir tutmamak gerekiyor1.
Fachhochschule’lerin tanım ve denklik olarak üniversitelerden hiçbir farkı yoktur. Yani herhangi bir Fachhochschule’den aldığınız diploma ile herhangi bir üniversiteden aldığınız diploma arasında Türkiye’deki denklik açısından hiçbir farkı yoktur1. FH’nin İngilizce karşılığı ise “University of Applied Sciences” olarak geçer1.
Normal üniversiteler ile Fachhochschule’ler arasındaki en büyük fark, üniversitelerin daha çok teoriye, FH’ların ise pratige yönelik eğitim vermesidir1. Öğrenci sayısı açısından da FH’ların nüfusu daha azdır. En kalabalık FH’nin öğrenci sayısı 10 000 civarındadır1. Hemen hemen bütün FH’larda bölüme başlamadan önce veya okurken belirli bir döneme kadar 6 veya 12 haftalık bölümle ilgili staj belgesi sunmanız gerekmektedir1.
Fachhochschule’de lisans bitirip üniversitede yüksek lisans yapılıp yapılmayacağı hususundadır. Bu yönde özellikle Alman üniversite eğitim sisteminin Bologna sürecine geçmesinden dolayı kararı çok açık ve kesindir: FH’de lisans bitiren bir öğrencinin başvurusunu hiçbir üniversite yüksek lisans başvurusunu FH lisans diplomasından red edemez. Aynı şekilde lisansı herhangi bir üniversitede bitirip, FH’da yüksek lisans yapabilir1.
peki sizin şahsi oneriniz nedir universite okumak mi FH mi? sanki universite okumak daha iyi gibi görünüyor
Üniversite ve Fachhochschule (FH) arasında seçim yaparken, hangisinin sizin için daha iyi olduğu tamamen sizin kişisel tercihlerinize ve hedeflerinize bağlıdır. FH'lar daha çok uygulamalı eğitim verirken, üniversiteler daha çok teorik eğitime odaklanır. Eğer uygulamalı bir eğitim almak isterseniz, FH sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak, eğer teorik bir eğitim almak isterseniz, üniversite sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Her iki kurum da kaliteli bir eğitim sunar ve her ikisinden de alınan diploma Türkiye'de denk kabul edilir. Bu nedenle, hangi kurumda okumak istediğinize karar verirken, kendi hedeflerinizi ve tercihlerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Eğer karar vermede zorlanıyorsanız, bir eğitim danışmanına başvurmanız size yardımcı olabilir.
anladim teşekkürler
Başka bir sorunuz varsa yardımcı olabilirim
peki ingilizce egitim veren üniversiteler var mi hic ben bilgisayar bilimleri (cs) düşünüyorum bu bölüm özü bakımından ingilizce o yuzden en kotu yari almanca yari ingilizce egitim veren üniversiteler var mıdır bildiginiz
Evet, Almanya’da İngilizce eğitim veren üniversiteler mevcuttur. Bu üniversiteler, İngilizce dilinde eğitim almak isteyen öğrenciler için harika bir seçenek olabilir1. Örneğin, Technical University of Munich (TUM), Almanya’da İngilizce eğitim veren en iyi üniversiteler arasında yer almaktadır. TUM, mühendislik, bilim, teknoloji ve yönetim alanlarında eğitim vermektedir1. Ancak, yarı Almanca yarı İngilizce eğitim veren üniversiteler hakkında bilgi bulamadım. Eğer daha fazla bilgi edinmek isterseniz, okumak istediğiniz üniversitenin web sitesini ziyaret edebilir veya üniversitenin öğrenci işleri birimine başvurarak bu bilgiyi edinebilirsiniz.
cok teşekkür ederim
Rica ederim başka bir sorunuz olursa yardımcı olmak için buradayım
Burada üniversite okuyup gayet başarılı mesleklere sahip olup burada yoluna devam eden çok kişi tanıyorum arkraban biraz yakmış bilgi vermiş olabilir Fachhochschule biraz mesleki eğitime yönelik bir eğitimdir hani üniversite okusan çok daha iyi olur
bilmiyorum bana cok zor dedi kendi sinifi elli kisiymis ve sadece uc kisi tez yazabilmis
Ya burada Türkiye’den gelenler çok var hani çokta zor değil onlarlanda kontağım var ki Hindistan Arap ülkelerindendir çok kişi gelen var kimsenin kaldığını görmedim
peki universiteyi bitirmek cok uzun suruyor mu ve onerdigin üniversite var mi? benim birde almancam da yok Mart donemine kayit yaptirmayi dusundugumden marta kadar halledebildigim kadar halledicem o yuzden yari almanca yari ingilizce bolumu olan üniversiteler biliyorsan soylersen cok sevinirim ya
Benim tanıdıklarım genelde İngilizce okuyorlar ama okulda bedava Almanca dersleri olduğu için almancalarınıda geliştiriyorlar benim olduğum şehirde bir üniversite var oda Almanya geneli hatrı sayılı iyi üniversite Schwartz Bildung campus
computer science bachelor's degree egitimi var mi acaba orada İngilizce olarak
Olabilir çünkü orada tanıdıklarımın çoğu bilgisayar alanında okuyor ama tam olarak hangi bölümdeler bilmiyorum
tamamdir üniversitesinin tam adini alabilir miyim
Bildungscampus Heilbronn yaz çıkar hani avantajlarında çok olur Stuttgart-Mitte yakın Heidelberg e yakın ve almanyanjn en sıcak bölgesidir
cok sagoll
Rica ederim ☺️