https://youtu.be/yZVe4VMMaU8
Şöyle bir video izledim, izlemeden önce de aynı fikirdeydim zaten ama geçen bir matematik öğretmeniyle tanıştım. Ona bunu sorduğumda matematik yapabilenlerin daha zeki olduğunu söyledi, o kelimeler resmen kulaklarımı tirmaladi, kadının ciddi duruşuna, bu söylediğine iliklerine kadar inanışına baktım ve bu düşüncelerini öğrencilerine de yansıttığını düşünmek beni mahvetti. Yani bildiğiniz matematik yapamayan öğrencilerine g*ri zekalı muamelesi yapıyor. Neyse bu saçmalığa daha tahammül edemedim ve konuşmayı bitirdim, matematik öğretmeni de olsan saçma sapan fikirlere sahip olabiliyorsun maalesef.
Şöyle bir video izledim, izlemeden önce de aynı fikirdeydim zaten ama geçen bir matematik öğretmeniyle tanıştım. Ona bunu sorduğumda matematik yapabilenlerin daha zeki olduğunu söyledi, o kelimeler resmen kulaklarımı tirmaladi, kadının ciddi duruşuna, bu söylediğine iliklerine kadar inanışına baktım ve bu düşüncelerini öğrencilerine de yansıttığını düşünmek beni mahvetti. Yani bildiğiniz matematik yapamayan öğrencilerine g*ri zekalı muamelesi yapıyor. Neyse bu saçmalığa daha tahammül edemedim ve konuşmayı bitirdim, matematik öğretmeni de olsan saçma sapan fikirlere sahip olabiliyorsun maalesef.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Zeka sayısal dersleri yapabilmeyi kapsayan bir şey değildir. Zeka çok yönlüdür hepimizin beyni farklı şekillerde çalışır kimimiz sosyal bilimler alanında başarılı iken kimimiz sayısal alanda başarılı olabilir ama zeki olmayi matematik yapmaya bağlamak bence çok yanlış. Tarihte iz bırakmış ama matematik ile ugrasmamis bilim insanlarına, arastirmacilara haksızlık etmiş oluruz.
tüm derslerim çok iyi ama matematik yapamıyorum
bu beni aptal işe yaramaz bir duruma sokacaksa evet aptalım canımsın
matematik kadar işe yaramaz bir ders yoktur
Matematik yapanların IQ'su daha yüksektir evet. IQ matematiksel yani sayısal zekadır. Her insan da doğa bilimleri üzerine zeki olmak zorunda değil evet başkası sanat üzerine zeki olabilir.
Zeka testleri mantığı ölçüyor, görsel şekillerdeki örüntüleri anlayıp çözme yeteneğini ölçüyor. Bu konu hakkında bir kaynağın var mı?
Mantık dediğin şey zaten analitik düşünme becerisidir bu da sayısal alana girer. Keza görsel örüntü becerisi de matematikle ilintilidir.
www.sciencedirect.com/.../S2352154622000663
Science direct ele almış
Matematik dediğimiz şey zaten zeki insanların hazırlamış olduğu formüllerle işleyen bir şey. O formülleri kullanarak cevabı zeka geriliği olmayan herkes bulabilir. Matematik yapabilmek için zeki olmak gerekmiyor, yapamadığın da zeki olmadigin anlamına gelmiyor. benim en güvenilir IQ testlerine göre ortalama IQ skorum 135, kardeşim matematik konusunda çok iyidir, okul birincisi oldu hiç ders bile çalışmadan ama o benden düşük puan aldı. Sonuç olarak burada bir insanın sırf matematikten anladığı için sağda solda zekiyim diye kendisini pazarlayip insanları küçümsemesinin yanlış olduğunu konuşuyoruz konuyu başka yerlere cekmeyelim. Sözel ve matematik öğrencilerinin zeka seviyesinin ölçüldüğü araştırmalar da var ve arada bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmış. Bahsedilen matematikle zekanın bir bağlantısı olduğu, yani buradan matematik yapamayanlar in zeki olmadigi sonucuna ulaşabiliriz ama bu sonuç doğru olmaz, farklı birçok sebebi var, matematikle zekanın arasında bir bağlantı olduğu doğrudur.
Matematik yapamayanlar zeki değil demiyorum zaten matematiksel zekaları yok diyorum. Matematik evrenin dilidir ileri derece seviyede matematiği de yüksek derecede matematik zekası olanlar halledebilir. IQ matematiksel zekanın ölçüsü olmakla beraber akademik başarıdaki tek faktörün de zeka olmadığı açıktır. Çalışma ve disiplinin getirisi ortada. Ancak bu matematik yapamayan insanların matematiksel zekalarının yetersiz olmadığı anlamına gelmez kaldı ki herkesin matematiksal zekası olmak zorunda değil.
Haklısın, burada yapamayan derken yapamayacağına inandirilan insanlardan bahsediyorum. Mesela öğrenme güçlüğü çeken, dehb vs. veya daha önceden matematikte temel oluşturulmuş ve oluşturulmamış kişilerin aynı koşullarda öğrenim görürken konudan geri kaldığını görerek yeteneksiz olduğuna inanması ve daha birsuru farklı sebep varken insanlar bu kişilerin doğrudan matematiksel zekaya sahip olmadığını söylüyor. Yani yapamayan değil yapamayacağını düşünenler diyelim.
Matematikten temel olusturulmus derken de ailesi tarafından kurs eğitim kurumlarına gönderilmiş veya özel egtim alınmış kişilerden bahsediyorum, zaten matematikte iyi olduğu için temel oluşturanlar değil.
Evet mesela birisi matematiği sevmiyordur o yüzden yapmıyordur ama iq ölçersin 185 çıkar. Yani temel argümanın son derece haklı. Matematik yapmayan ve yapamayan bir insana aptal damgası vurulması yanlıştır (Einstein Asperger sendromu taşıdığı için erken yaşında aptal görülmüştü)
İlkokuldayken ben de benzer bir muameleye maruz kaldım ama üstün zekalı olmamama rağmen matematiğim iyiydi iş biraz ilgiye kalıyor.