18 yaşındayım Lisede babamın sayısal seçmemi isteği üzerine sayısal okudum bi şekilde mezun oldum. Üniversite sınavına çalışmaya kendimi tam veremedim. Evde sürekli çalışmaya başladım devamı bi türlü gelmedi. Dikkatim sürekli dağıldı farklı şeylerle uğraştım. Hayalimdeki mesleği soranlara net bir cevap veremiyordum. Hala veremiyorum. Birşeye karar verip ve o mesleğe sahip olabilmek için deliler gibi çalışanlara hayranlıkla bakıyorum ve bir meslekte net oldukları için kıskanıyorum. Belli başlı bir yeteneğim yok ne yapacağımı bilmiyorum halbuki çalışınca da yapabiliyorum, anlıyorum sadece bende azim ve hırs yok ne gibi tavsiyeler verirsiniz
Farklı alanlara açık olun, farklı hobileri deneyin, yeni ilgi alanları keşfedin. Bu denemeler sırasında hangi konularda daha fazla motive olduğunuzu görebilirsiniz. Öncelikle kendinizi ve ilgi alanlarınızı tanımaya çalışın. Hangi konular sizi gerçekten heyecanlandırıyor, nelerden keyif alıyorsunuz? Bu sorulara cevap bulmak, gelecekteki meslek seçiminiz için temel oluşturabilir. Kariyer danışmanları veya rehberlik uzmanlarından destek alabilirsiniz. Profesyonel yardım, hangi meslek alanının sizin yetenekleriniz ve ilgi alanlarınıza daha uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Hangi mesleği yapmak istediğinizi netleştirmeye çalışın. Bu hedef, sizi motive edebilir ve çalışmalarınızı odaklayabilir. Büyük hedeflere ulaşmak için küçük adımlar atın. Önce kısa vadeli hedefler belirleyerek başlayın. Bu, ilerlemenizi görmek ve motivasyonunuzu artırmak açısından önemlidir. Çalışma alışkanlıklarınızı düzenlemek ve zaman yönetimini geliştirmek için çaba sarf edin. Dikkatinizi dağıtan faktörleri minimize etmek için odaklanma teknikleri kullanabilirsiniz. Kendinizi eleştirmek yerine, kendi potansiyelinizi kabul etmeye ve kendinize güvenmeye çalışın. Herkesin kendi hızında ilerlediğini unutmayın. Aileniz, arkadaşlarınız veya mentorlarınızdan destek ve motivasyon almak önemlidir. Olumlu ve destekleyici bir çevre, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Belli başlı bir yeteneğiniz olmasa da, azim, hırs ve çalışma disipliniyle birçok şeyi başarabilirsiniz. Kendinize olan güveninizi artırmak için olumlu düşünceler geliştirmeye çalışın. Sabırlı olun, sürekli kendinizi geliştirin ve ilgi alanlarınızı keşfetmeye devam edin.
18 yaşında olduğunu ve ne olmak istediğini bilmediğini anlıyorum. Bu, birçok insanın yaşadığı bir durumdur ve endişelenmene gerek yok.
İlgi alanlarını keşfet. Nelerden hoşlanıyorsun? Ne yapmaktan zevk alıyorsun? Nelerde iyisin? Bu soruların cevaplarını bularak, ilgi alanlarına uygun bir meslek seçebilirsin.
İnsanlara sor. Büyüdüğünde ne olmak istiyorsun? Bu soruyu ailene, arkadaşlarına, öğretmenlerine ve diğer güvendiğin insanlara sor. Onların deneyimlerinden ve tavsiyelerinden faydalanabilirsin.
Deneyimli insanlarla konuş. Farklı mesleklerde çalışan insanlarla konuşarak, onların deneyimlerinden öğrenebilirsin. Bu, sana meslekleri daha yakından tanıma ve karar vermene yardımcı olabilir.
Gönüllü ol. Farklı yerlerde gönüllü olarak çalışarak, farklı meslekleri deneyimleyebilirsin.
Unutma, ne olmak istediğine karar vermek senin elinde. Kendine güven ve hayallerinin peşinden koş!