Arkadaslar var ise birkaç sorum var yardımcı olur musunuz?
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Buyir
Bir sınavım var uc tane sorunun cevabını hicbiryerde bulamadim. Yardimci olabilir misiniz
Tabii bakayım sorulara
Atiyorum ozelden cook saolun
Bunlar 3 ayri soru
tamam bakayım dönüş yapcam sana
Cok saolun sure aksam 10 da bitiyor biraz acele kusura. bakmayin🥲
sorular ne
Uc ayri soru
Osmanlı resim sanatı içinde, Saray Şehnameciliği olarak bilinen bir tür resim ve minyatür sanatı gelişmiştir. Saray Şehnameciliği, genellikle şehname adı verilen destan veya epik hikayelerin resimlenmesiyle ilgilenen bir sanat akımıdır. Bu akım, 16. yüzyılda Osmanlı sarayında etkili olmuş ve büyük bir zirveye ulaşmıştır.
Saray Şehnameciliği'nin en önemli isimlerinden biri Seyyid Lokman'dır. Seyyid Lokman, Osmanlı sarayında dönemin padişahlarına hizmet veren önemli bir minyatürcüdür. Onun en ünlü eseri "Şehname-i Selim Han" adlı bir şehname kitabıdır. Bu kitapta, Osmanlı hükümdarı I. Selim'in hayatı ve zaferleri resimlenmiştir. Aynı zamanda Seyyid Lokman, Kanuni Sultan Süleyman'ın da portrelerini yapmıştır. Seyyid Lokman'ın eserleri, dönemin Osmanlı saray sanatının en yüksek seviyesini temsil eder ve Osmanlı resim sanatı için büyük bir öneme sahiptir.
Diğer bir önemli isim olan Nakkaş Osman da Osmanlı resim sanatına büyük katkılar yapmıştır. Nakkaş Osman, Kanuni Sultan Süleyman döneminde aktif olan bir minyatürcüdür. Onun en ünlü eseri "Kanunî Sultan Süleyman'ın Şehnamesi" adlı kitaptır. Bu kitapta, Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatı, zaferleri ve saray sahneleri resimlenmiştir. Nakkaş Osman'ın eserleri, detaylı ve incelikli kompozisyonlarıyla dikkat çeker. Ayrıca, doğal peyzajları ve mimari detayları ustalıkla resmetmesiyle de bilinir.
Seyyid Lokman ve Nakkaş Osman'ın çalışmaları Osmanlı resim sanatı açısından önemlidir çünkü şehnameciliğin gelişmesinde büyük bir rol oynamışlardır. Eserlerinde Osmanlı hükümdarlarının yaşamlarını, zaferlerini ve saray hayatını resimlemişlerdir. Bu çalışmalar, Osmanlı sarayının gücünü ve ihtişamını yansıtan birer görsel kaynak olarak değerlidir. Aynı zamanda, Seyyid Lokman ve Nakkaş Osman'ın teknik becerileri ve sanatsal yetenekleri, Osmanlı minyatür sanatının doruk noktalarından birini temsil eder. Bu sanatçıların eserleri, dönemlerinin kültürel ve sanatsal mirasının önemli bir parçasıdır ve Osmanlı resim sanatının zenginliğine katkıda bulunmuşlardır.
Padişah portreleri, Osmanlı resim sanatında önemli bir yer tutar. Bu portreler, Osmanlı hükümdarlarının hükümdarlık dönemlerinde yapılırdı ve genellikle padişahın saltanatının başlangıcında veya önemli olaylarla ilişkili olarak yapılırdı. İşte bazı önemli padişah portreleri, sanatçıları ve uslup özellikleri:
I. Mehmed Portresi (1413-1421): I. Mehmed, Osmanlı Devleti'nin II. Murad'dan sonra tahta çıkan ikinci hükümdarıdır. I. Mehmed portresi, 15. yüzyılın başlarında yapılmıştır. Bu dönemde Osmanlı resim sanatında daha geleneksel bir tarz hakimdi ve portreler genellikle yüz profilleri şeklinde resmedilirdi.
II. Mehmed Portresi (1444-1446, 1451-1481): II. Mehmed, Konstantinopolis'i fetheden hükümdardır. II. Mehmed'in portreleri, genellikle onun liderlik özelliklerini vurgulayan bir tarzda yapılmıştır. Detaylı yüz ifadeleri ve hükümdarlık simgeleri kullanılarak, otorite ve güç mesajı iletilmeye çalışılmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman Portresi (1520-1566): Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nun en ünlü ve etkili padişahlarından biridir. Portreleri, Osmanlı resim sanatında büyük bir dönüm noktasını temsil eder. Kanuni Sultan Süleyman'ın portreleri, daha gerçekçi bir yaklaşımla yapılmıştır. Detaylı yüz ifadeleri, gerçekçi anatomik yapı ve ince renk geçişleri kullanılarak padişahın kişiliği ve gücü yansıtılmıştır.
III. Murad Portresi (1574-1595): III. Murad, Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılda hüküm süren bir diğer önemli padişahıdır. III. Murad'ın portreleri, Osmanlı resim sanatında Barok etkilerin görüldüğü bir dönemde yapılmıştır. Işık ve gölge kullanımı, daha dramatik bir etki yaratmak için önemli bir rol oynamıştır.
Padişah portreleri, Osmanlı resim sanatında hükümdarın kişisel ve siyasi gücünü vurgulayan önemli bir görsel ifade şeklidir. Bu portreler, padişahın meşruiyetini ve liderlik vasıflarını göstermek amacıyla yapılırdı. Aynı zamanda, Osmanlı sarayının sanatsal ve kültürel zenginliğini yansıtan önemli birer sanat eseri olarak da değerlidirler. Padişah portreleri, Osmanlı resim sanatının tarihine ve estetik gelişimine katkıda bulunmuş ve Osmanlı sanatının izlerini taşıyan önemli bir dönemi temsil etmektedirler.
Albüm resimleri, genellikle koleksiyon amaçlı olarak bir araya getirilen ve geniş bir konu yelpazesini kapsayan resimlerin yer aldığı sanat eserleridir. Albüm resimleri, farklı dönemlerde ve kültürlerde ortaya çıkmıştır. İşte farklı dönemlere ait albüm resimleri ve içerdikleri resim türleri hakkında genel bir bakış:
Rönesans Albümleri: Rönesans döneminde (14. yüzyıl-17. yüzyıl), zenginler ve soylular arasında popüler hale gelen albüm resimleri, özellikle sanatçıların eskizlerini, çalışmalarını ve taslaklarını içerirdi. Bu albümlerde figüratif resimler, manzara resimleri, portreler ve mitolojik sahneler gibi çeşitli türler bulunurdu.
Doğu Albümleri: Doğu kültürlerinde, özellikle Pers, Hint ve Osmanlı kültürlerinde, albüm resimleri önemli bir yer tutar. Örneğin, Pers minyatür sanatında "muraqqa" adı verilen albümler popülerdi. Bu albümlerde genellikle şiirler, hikayeler, tarihi olaylar ve mitolojik sahnelerin resimleri yer alırdı. İşlenen konular arasında günlük hayat sahneleri, aşk hikayeleri, dinî hikâyeler ve saray yaşamı gibi çeşitli temalar bulunurdu.
Japon Ukiyo-e Albümleri: Ukiyo-e, Edo döneminde (17. yüzyıl-19. yüzyıl) Japonya'da popüler olan bir resim tarzıdır. Bu tarzın albümlerinde, genellikle ahşap baskı teknikleriyle yapılan resimler yer alırdı. Ukiyo-e albümleri, günlük hayat sahnelerini, geisha portrelerini, doğa manzaralarını, aktörlerin resimlerini ve mitolojik öykülerin tasvirlerini içerirdi.
Viktorya Dönemi Albümleri: 19. yüzyılın ortalarından itibaren Batı'da popüler hale gelen albüm resimleri, genellikle sanatçıların çalışmalarını ve ilham kaynaklarını içerirdi. Bu albümlerde portreler, manzaralar, botanik resimleri, moda illüstrasyonları ve mitolojik sahneler gibi çeşitli türler yer alabilirdi.
Albüm resimleri, resim sanatının koleksiyonculuk ve görsel anlatım amacıyla kullanıldığı önemli bir araçtır. Bu resimler, sanatçıların yeteneklerini sergilemesi, farklı konuları bir araya getirmesi ve sanatseverlerin bir dizi resme erişimini sağlaması açısından değerlidir. Albüm resimleri, farklı dönemlerin sanat anlayışını ve temalarını yansıtarak, kültürel ve tarihsel birer miras olarak da önemlidir.
tüm soruların cevabı bunlar hadi geçmiş olsun...
Cok teşekkür ederim gec gördüm emegine saglik🙏🙏
Rica ederim
Konu neydi
Minyatür sinavkm var fakat uc soruyu bulamiyorum ne yaparsam yapayim. Zaten kaynakta vermedi hoca
Heee onu okuyana sorucaksin vallaha ben anestezi okuyom
😂.