Hayır hak değil. Anadilimiz Türkçedir, tüm etnik kökenlere kendi dilinde eğitim verip nasıl birlik beraberlik ortak dil sağlanabilir. Yeterli sayı toplanirsa halk eğitim kurumlarında veya lisede seçmeli olarak İngilizce almanca Arapça herhangi bir dil gibi öğrenilebilir.
Günümüzde nasıl ki tek dil Türkçeyle evrensel dil İngilizceyi de yıllarca okullarda öğrenmemis olmamıza rağmen zorunlu tutulduk ne zaman mülteci olarak gelip arapça tabelalar asıldı okullarda Arapça eğitim verildi bende o gün kürd kardeslerimizin de hakkı olduğunu düşünüyorum bir dil nasıl bu kadar korkutabiliyor ki insanlar halen ırkçılık yapabiliyor yazık
Yazık ya insanlar anlamıyor ki bu insanların zihniyetini temizlemek için insanlık göstermek lazım yazık onlara neyse biz kendi anadilimizjn hakkını sonuna kadar savunacağız olacak bir gün elbet
Bu ülkenin her vatandaşı Türkçe bilmek zorunda. Aile kendi arasında Kürtçe konuşsun, okulda da eğitim Kürtçe olsun eee Türkçe'yi nerde öğreneceksiniz? Okula gitmemiş nesillerde hâlâ Türkçe konuşamayanlar var sonra ülke içinde iletişim problemi oluyor.
Açacağımız Kürtçe eğitim veren ilkokul ve ortaokullara da sadece Kürtler gider haliyle kaynaşma problemi olur bu da toplum içinde kümeleşme yapar. Okul aynı zamanda bir sosyalleşme ortamıdır bu yüzden Kürtler o okula gitsin Kürtler bu okula gitsin gibi bir ayrım yapmak insanları bölünmeye götürür.
Nerde öğrenecek onu soruyorum? Köy okullarında aile kendi arasında Kürtçe konuştuğu için ilkokula başlayana kadar Türkçe duymamış bir sürü çocuk var bu çocukların okulu da Kürtçe eğitim verse Türkçe öğrenemez. Türkçe bilmekten kastım sadece duyduğunu anlamaktan ibaret de değil, bana kalırsa senelerce Türkçe eğitim verildiği halde pek çok kişi dili düzgün kullanamıyor bir de üstüne okuldaki derslerin Türkçe olmadığını düşünmek bile istemem.
Bu ülkede yaşayıp hâlâ Türkçe bilmeyen insanlar var, demek ki bir ara öğrenememişler. Almanya'ya göç edenlerden de yıllardır orada yaşayıp hâlâ dil problemi çekenler var ama onların orada doğup Almanca eğitim alan çocuklarının böyle bir sıkıntısı yok. Ülkenin anadilini bir ara öğrenir diyip geçiştiremezsiniz bu çok önemli bir konu.
Ben de onu diyorum zaten ilkokul ve ortaokulda Türkçe'yi öğrensin daha sonra lisede tercihine göre eğitim alabilir. Ülkede İngilizce, Fransızca, Almanca eğitim veren liseler var ama ilkokul yok hatta vakti zamanında yabancı okulları kapatılıp milli eğitime bağlandı çünkü eğitimde dil farkları olması Türkçe'nin resmi dil oluşunu sekteye uğratıyordu.
Saçmalığın daniskası ya. Oldu olacak ülkede ne kadar yabancı uyruklu, mülteci varsa onlara özel de okul açalım. Şöyle şeyler konu bile edilmesin lütfen. Herkes kendi ülkesinin anadilini öğrenmek zorundadır, o kadar.
Dilinizi mi yasakladık? Aranızda konuşun işte. Daha fazlasını istemeye hakkınız yok. Daha fazla tartışmaya girmeyeceğim. Karşımda düşünebilen biri görmüyorum.
Irkçılığı tartışma sanan, kafatasçı zihniyet git ait olduğun faşist çöplüğüne insan olmadan insanı anlayamazsın Rum kırması gavur ülkeyi kürtler kurtardı burada gelip kürtleri asagilayamazsin
Kürt heryerde Kürt olduğunu beyan ediyor kendisi ve kürtlüğü ile gurur duyuyor asıl sen neyin kafasını yasıyorsun... kimse kimseye zorla Türksün dedirtmiyor... nereniz asimile olmuş... ayrımcı olmuşsunuz... kendi dilimiz diye geberiyorsunuz... bahane hepsi.. işiniz gücünüz ülkeyi bölmek... kendi ülkenizi kurunca birbirinize girmeniz olası neden kürt devletleri kısa surmüş onun bir sebebini öğren istersen...
ben sorunu şoyle değiştireyim uygun gorursen zamanında savaştığımız ingilizlerin dilini öğrenince sorun yok ama benim türk kardeşim kürtçe öğrenince sorun mu olacak?
Kimin etnik kökeni neyse ona göre öğrensin dilini. Zaten eninde sonunda Türkiye de yaşamak isteyen biri Türkçe konuşmak zorundadır. Bu bütün ülkelerde böyledir.
Tamam da resmi dil kürtçe olsun demiyoruz bu arada anadil diyorum alsın çocuk anadilinde eğitimini ne olacak yani zaten Türkçeyi biliyoruz konuşuyoruz ne olacak yani ülke mi bölünecek sanki
@şimşekmcqueen0 Kürtçe dersi alınabilir, buna bir şey demiyorum. Ancak Kürtçe ‘anadilde’ diyor. @Mustafacanamed2134 Bu tarz küçük görünen imtiyazlar pek sağlıklı değil bence. Özellikle de senelerdir ‘Kürdistan’ gibi bir düşünceye karşı mücadele verirken..
@sılacevaplıyor yanlış yazmış olabilir ana dil türkçe evde orada burada bende kürtce konusuyorum ama ana dil türkçe itirazım ypk ama imam hatipte arapça diğer liselerde ing dersi veriliyorsa bence kürtcede olabilir
@Mustafacanamed2134 Irkçı bir insan değilim, hatta milliyetçi biri olduğumu bile düşünmüyorum pek. Görüşümü paylaşıyorum, senin yaptığın gibi. @simsekmcqueen0 Hayır, yanlış yazmamış bence. Ama seçmeli olarak vs verilmesinde bence hiçbir sorun yok. İngilizce gibi, Fransızca gibi..
@sılacevaplıyor onun düşüncesi biz kalkıp şimdi kürtçe ana dil olsun desek çok çok uzun bir iş binlerce yıl alır bu iş bence gerek yok şöyle düşünelim misal sen okuldan öğrendiğin tek tük ingilizce ile derdini anlatabilirsin. bunu dusun mesela devlet memuru doktor diyelim okulda kürtce dersi gorse tek tük anlar konusur dimi ve diyelin türkçe bilmeyen bir hastası var bak okuldan oğrendiği tek tük kürtçe işe yarar bu çok derin bir mesele elbette çözülebilir ama
Ya bırak 5 senede hal olur sen de iyi niyetli olma bu kadar zaten ne geldiyse başımıza iyi niyetten geldi,@silacevapliyor yanlış yazmadım tabi ki anadil bizim hakkımız kesecekler lafı senin gibi güzel ve narin bir bayan için değil ırkçı insanlar için dedim kusura bakma seni de diğerleri gibi sandım oysa olumlu ve mantıklı düşüncelerin var
@şimşekmcqueen0 Hemen hemen aynı şeyden bahsediyoruz. Takıldığım ‘anadil’ kelimesiydi. @Mustafacanamed2134 Yok, önemli değil. Irkçı görünmek istemem sadece.