Meslek seçme, meslek programı yoktur. Mesleği zaten herhangi bir program olsa ve size seçse bile dahi, doğru olan bu değildir. Meslek nasıl seçilmeli? kısaca bahsedeyim size.
Meslek seçimini ancak kişi kendisi belirlemelidir. İlgi ve yetenekleri hangi yönde ise veya hangi alanı daha iyi bir şekilde yürütüp, ilerleyebilecek düşüncesi varsa ona yönelmelidir.
Örnek veriyorum; yemek çok güzel yapıyor ve el lezzetiniz vardır. Gastronomi üzerinde okuyabilirsiniz. Veya çizim yeteneğiniz vardır mimarlık, tasarım, resim öğretmenliği.. vb meslek üzerinde ilerleyebilirsiniz. Çocukları çok seviyor ve öğretici yanınız var öğretmen olabilirsiniz. Kanun, adalet, maddeler ve adliye yönünden bilginiz ve ilginiz varsa hukuk okuyabilirsiniz. Mühim olan sizin ilgi ve yeteneklerinizin hangi alanda iyi olup, ilerleme isteği konusunda tercih yapmanızdır.
Tercih yapma konusunda aşırı zorlanıyor ve tabiricaize "İki arada, bir derede" kalıyorsanız, Meslek seçimi danışmanları ile irtibata geçebilirsiniz veya sınav sonrası elde ettiğiniz puan ile, kılavuz üzerinden kendiniz belirleyerek ilerleyebilirsiniz. Belediye tercih zamanları eğitim danışmanları, tercih koçlarını görevde belirlerler. Sizde sunulan imkanları bu şekilde de değerlendirebilirsiniz...
Lütfen benim yaptığım hayatı yapma. Hangi bölüme Ilgın yetenegin varsa ona git. Kimseyi dinleme bu süreçte ne istiyorsan ona git. Mesleklerin sadece dışını değil içeriğini de araştır lütfen. Atıyorum doktor mu olmak istiyorsun 36 saat nöbet tuttuklarını bilerek seç. Hukuk mu istiyorsun çevren ve kendini geliştirmenin ön planda olduğunu da bil. Öğretmen mi olmak istiyorsun kendinden yaşça küçük çocuklara katlanabilecekmisin vs. vs böyle düşün
1
1 Yorumla
Soran
1 ay
Evet detaylı şekilde düşüneceğim ama bir türlü şu mesleği yaparım diye bir şey yok aklımda araştırıcam tavsiye için teşekkür
En İyi Cevap