İlkokuldan üniversiteye kadar okulda aldığımız eğitim bu zamana kadar ne işimize yaradı?

Ben de bir öğretmenim. Demin düşündüm. Ben bir de 6 yaşında başladım okula. 2012'de 17-18 arasında okulu bitirdim. Sonra 4 yıl üniversite okudum. O kadar ilkokulda hayat bilgisi, Türkçe, matematik; ortaokulda sosyal bilgiler, fen bilgisi, Türkçe, matematik ; lisede de Türk dili ve edebiyatı, tarih coğrafya, felsefe, sosyoloji, psikoloji, matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji derslerini gördük. Bu dersleri gördük de ne oldu?

Sınava hazırlananlar haricinde kimsenin aklında bu bilgiler yok. Sokakta rastgele bir adam çevirsen en basit matematik, geometri sorusunu yapamaz. Doğup büyüyüp yaşadığı bu memleketin ne tarihini coğrafyasını bilir ne anadilini düzgün konuşup yazabilir ne de kendi milletinin edebiyatını, halk anlatılarını, kültürel özelliklerini bilebilir. Ama buna rağmen 7 yaşından 18 yaşına kadar eğitim veriyorsun GÜYA!!! Hoş bunları iyi yapanlara da boş beleş insan gözüyle bakıp ne iş veriyorsun ne de adam yerine koyuyorsun. Devlet olarak da tutumun böyle toplum olarak da tutumun böyle. Konuşunca da "Edebiyat yapma lan" , "Felsefe yapma lan" diyorlar.

Aslında okulun amacı ülkeye makbul vatandaş yetiştirmektir. Makbul vatandaş da ülkesinin, dilini tarihini bilen, haklarını yasaklarını bilen bunlara uyan, çalışan düzenli vergi ödeyen, kendine izin verildiğinde oy kullanan, devletten hak talep etmeyen, hakkını almak için gerekli aksiyonu alamayan insan demek.

Bu şekilde insanların ömürlerinin çok önemli bir kısmı boşa harcanıyor. Zaten dünya küreselleştikçe evrensel değerler ön plana çıktığı için bugün okullarda bireye kültür aktarımını sağlayan tarih, edebiyat, din kültürü gibi dersler gittikçe önemsizleşiyor. Evrensel tarih, dil, edebiyat, ahlak kuralları önemli hale geliyor. Neyin evrensel olduğunu da bilgiyi, bilimi, teknolojiyi üreten ve bunu tüm dünyaya satan Avrupa, Batı ülkeleri belirliyor. Ortadoğu'nun, Uzakdoğu'nun, Asya'nın, Afrika'nın esamesi bile okunmuyor. Bizler ve bu saydıklarım istesek de istemesek de bir kültürlenmenin içinde buluyoruz kendimizi.

O yüzden sonuç olarak 7-18 yaş arası eğitim yanlış eğitim yanlış Şu anki eğitim tamamen yok edilip yerine sadece okuma yazma, sayılar, temel matematik, geometri, fen bilimleri dersleri olmalı. Üstüne de her şehirde ihtiyaca göre aranan niteliklere uygun mesleki eğitim verilmeli. O çocuklar çalışacak fiziki ve bilişsel yeterliliğe ulaşınca da çalışmalı. Örgün eğitime başlama yaşı bu yüzden 10-15 yaştan başlasın 18 yaşında devlet tarafından belirlenen ihtiyaca göre çocuklar mesleği eğitime başlasın bunlar staj ağırlıklı olmalı. O da bitince istihdama katılmalı.

Zaten bu devlet öyle çok da bilgi sahibi, eğitimli, entelektüel insan istemiyor. Öyle olan insan hep neden sorusunu sorar. Devletle itiş kakış halinde olur. Hiç okullarda öğrencilere anayasal haklarını öğretmezle mesela sebebi de bu işte.

Güncellemeler
+1 yıl
İlkokul-lise sana bir şey öğretmek zorunda değil, Üniversite sana bir şey öğretmek zorunda değil diyorlarlar. ASLINDA DİYOR Kİ SEN BİR ŞEYLER ÖĞRENMEK ZORUNDA DEĞİLSİN ALTTAN BİR DELİK ÜSTTEN BİR DELİK YAŞA GİT ÖYLE DİYOR.

Okul, üniversite bir şeyler öğretmeyecekse neden var? Üniversitede mesleki eğitim için gidiliyor. O aldığın diploma o mesleği yapabilir belgesidir. Meslek okuldan başka hiçbir yerde öğrenilmez. Hiçbir iş veren de ben sana bu işi öğreteyim demiyor.
İlkokuldan üniversiteye kadar okulda aldığımız eğitim bu zamana kadar ne işimize yaradı?