Muhendislik şartlarının ağır olduğunu düşünüp bankaci olmak istiyorum. Aynı düşünce de olanlar var mı, ya da muhendis bankacılar?
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
Valla yazık edersin bu kadar teknik ve matematiksel bilgiye nacizane düşüncem bilgisayar bilimleri veya kriptoloji ile iştigal et valla banklar köpeğin olur
Gıda mühendisiyim. İsim gereği surekli fabrikada çalışmam gerekiyor. Yazılım bilmek bizim sektörde çok işe yaramıyor. Ha derece ile mezunum yüksek lisansta yaptım evet yazık olacak ama fabrika işi ağır geliyor
Sen bilirsin hayat senin benim sadece kendi açımdan düşündüm
evet 2-3 tane arkadasim var muhendislik okuyup bankada calisiyorlar. Finansla aran iyiyse mutlu olabilecegin bir sektor ama ben para ile olan isleri pek sevmiyorum insani duygular isin icine giriyor
Ofis ortamını seviyorum ağzı laf yapanda birisiyim. Muhendislik için sürekli sahada olmak vardiyalı çalışmak gerekiyor kadın için daha zor bence. Eskisi gibi maas durumlari da iyi degil ozelde. Memnun mu acaba arkadaslarin
hayir ne tur muhendislik yaptiginiza bagli eger insaat muhendisi filan iseniz ofiste calisip yapi muhendisligi yapabilirsiniz. Yani tamamen yapacaginiz meslege bagli kadina uygun olup olmamasi
Gıda mühendisiyim. Tarım bankacılığı sektörü ile ilgilenirim diye düşünüyorum
aslinda gida muhendisligi bir kadin icin oldukca uygun bir meslek degil midir? Genelde calisma alanlariniz uretim, labaratuvar ve ofis olmayacak mi?
Yok maalesef öyle değil. Bende mesleğe girerken o düşüncedeydim ama sürekli sahadasin. Fabrikada bir ofisimiz bile olmuyor, surekli ayaktasın yani. Laboratuvar da tekniker arkadaşlar çalışıyor sen sadece kontrol edip imza atıyorsun. En sıkıntılı olanı vardiyalar ve eve gidince bile bir sıkıntı olsa seni arıyorlar yeri geliyor fabrikaya gitmen gerekiyor. Bende dedim bu iş böyle ömür boyu nasıl gidecek.
peki kendine ait bir ofis is yeri kurmayi dusunsen neler yapabilirsin? Lisansin son yilinda kafanda birseyler olusmadi mi? Yuksek lisans yapmayi dusunsen hangi konu uzerinde calismak isterdin?
Zaten yüksek lisans yaptım ben. Bizde ofis mumkun olmuyor. Planlamaci olmak lazım endüstri mühendisi gibi. Onun için de endüstri mühendislerinden sıra gelmiyor bize zaten. Bende arge departmanı istedim en azından laboratuvar olsun diye ama onda da arge si olan firma çok olmadığı için iş bulamıyorum. Birde malum artık heryerde muhendislik açıldığı için iş bulmamız da daha zorlaştı. Ekonomik krizden dolayı firmalar maaşları dusuk tutuyor. En son çıktığım yerden 7000 civarı alıyordum ama şu an iki üç şirketle görüştüm asgari ücret teklif ediyorlar bende kabul etmedim. Şirketlerin de durumu iyi değil yani
anladim dediginiz gibi asgari ucret degil ama baslangicta da beklentileri cok yuksek tutmamak gerekiyor. Sonucta is dunyasinda tecrubeniz fazla yok ama bu asgari ucretle baslayacaksiniz anlamina da gelmiyor. Cok guzel bir konuya da degindiniz AR-GE'si olmayan sirketler bana gore yerinde sayan bakkallar gibi teknolojiyi ya takip etmiyor ya da gormezden geliyor. Bu da uzun vadede maaliyetlere etkiliyor direk. Yuksek lisans yaptiysaniz neden universitede kadro dusunmediniz? Eger rahat bir ofis ortami dusunuyorsaniz universite de bunun icin mantikli.
Ben çok istedim akademide olmak. Hatta özel sektörü son bir yıla kadar düşünmüyordum. Ama şu an üniversiteler öyle bir noktada ki ilanların büyük çoğunluğu kişiye özel yayınlanıyor, hocalar tanıdıkları akrabalarini alıyor. Benim arkamda öyle birileri yok. O yüzden akademiden de soğudum. şu an doktora yapsam bile bitirdiğim zaman kadroya girmem hiç kolay değil. Aslında devlette işler çok daha rahat, izinler olsun çalışma saatleri ve ücretler özel sektöre göre çok çok iyi ama bu sene kpss puani 87de kaldı bölümümun sadece 130 kişi alındı. Diğer sene ne olur bilmiyorum. şu an kpss de bakıyorum ama sayısalcı olduğum için tarih coğrafya da çok sıkıyor beni, gerçekten muhendis olupta tarih çalışmak deli saçması ama düzen böyle
ne kadar degismis demek bende yuksek lisansimi 2014 de yaptim lisasi 3.5 yilda bitirip hemen alese hazirlik yapmistim. Akademik kadrolardaki yolsuzluklari anlamiyorum ulkeyi duzene sokmasi gereken universitelerdeki akademik egitim alan kisiler ama onlarda bu yolsuzluklarin bir parcasi olmus. Surekli maasla calisacagina sende pirim yapacagini dusundugun projeler uzerinde ugraslar verip firmalara sunabilirsin. Durumunuza gercekten uzuldum gun gectikce de hersey iyice farklilasiyor demek ki
Bizde projeler genelde Ar-ge birimleri tarafından yapılıyor. Proje yapmamız için iyi bir laboratuvara sahip olmamız gerek. Genelde firmalar ya da üniversiteler projeyi yapıyor başka firmalara satıyor. Bireysel olarak laboratuvar çalışması yapmam pek mümkün değil. Bende lisantan derece ile mezunum hemen ales çalışıp yüksek lisans yaptım ama umduğumu bulamadım. Özel sektöre mecbur kaldım. Ar-ge departmanında iş bulamayınca kalite mühendisi olarak ise başladım. 4 ay önce de hiç bir sebep gösterilmeden işten çıkarıldım. Çalıştığım yerde kurumsal bir alman şirketidi. Ama maalesef kurumsal zihniyete sahip değillerdi. Ben cabamin karşılığını alamadım. Başka sektörlere bakarken banka uzman pozisyonlarini gördüm ama onlarda memuriyet için teklif verdi. Dedim ofis işi, iş garantisi de var başım ağrımaz. Zaten özel sektör de mutlu değildim. O yüzden bu başlığı açtım.
Eger bir gerekce gosterilmeden isten cikarildiysaniz isinizi geri kazanmak icin karsi tarafa dava acma hakkiniz var. Kimse sizi gerekce gostermeksizin isten cikaramaz cikaracaksa bile tazminet ve yipranma bedelini odedikten sonra cikarabilir. Eger bunu da yapmayi dusunmuyorsaniz bankada bir sure deneyin atmosfere alisirsaniz kalin yoksa yine sektore geri donersiniz
maalesef performansı bahane gösterip işten çıkarmak yasal. Yani sirkete karsi yaptığımiz bir hata ya da problem olmasa bile performansini begenmedik denilerek kendinizi kapida bulabiliyorsunuz. Ben haklarimizin yasalarla yeterince koruna bildiğini düşünmüyorum. İşten cikarilmalarin bu şekilde onu çok açık. Zaten şu an bir mühendis olarak asgari ücret teklifi alabiliyor olmam bile mesleğime bir saygisizlik ama bu kimsenin umrunda değil.
vay be bu kadar kolay mi. O kadar emek verip en guzel yillarini veriyorsun meslek sahibi oluyorsun performanstan dolayi isten cikariliyorsun.. Peki ise alim maddelerinde bu yetersiz gordukleri kisimlar ozellikle belirtilmis midir bakmak gerek. Issizligin bu kadar fazla oldugu bir ulkede nasil oluyorda isverene uyari yapmadan isten cikarma yetkisi verebiliyor yasalar inanilir gibi degil.
İnsanın zoruna giden de o zaten. O kadar mesaiye kaldım gece bile aradılar sorun olduğunda kimseyi geri çevirmedim. Bana gelip şu işi de eksik yaptın ya da yapmadın diyemediler. Asgari ücretin artmasından dolayı personelde azaltma yapmak istediler ve performans bahanesiyle istedikleri gibi işten çıkarttılar. Mühendislerde performans kriterleride yok zaten. Ben sorumluluk aldim ve yerine de getirdim. Performans durumu beden gücüyle yapılan işlerde oluyor ama bende sonuçta işçiyim ve yasalar beni de kapsıyor. Önü açık ve tüm şirketler de bunu biliyor o yüzden şirketler de baskı var mobing var bir adamın iki dudağının arasında kariyeriniz. İşin zorluğunun yanında birde böyle problemler oluyor. İş kaygısı ile çalışmakta kolay değil
Erken yaşta kötü tecrübeniz olmuş ama umarım aradığınız işi bulursunuz bir an önce
ben muhendısım banka sınavlarına gırmıstım kazandaydım belkı bankacıydım ama su an meslegımı yapıyorum
Bende iş bankasi mulakatini kazandım. İş teklifi yaparlarsa kabul etmeyi düşünüyorum
yenı mezunsan et kanka
4 yıllık mezunum. Cokta geç sayılmaz herhalde
hiç çalışmadın mı
Çalıştım evet yüksek lisans falan da yaptım
uzman yardımcılığı sınavına mı girdin
Normal memurluk
maaşı düşük olur ama
Maaş 7000 civarı, karta puan yüklemesi yapıyorlarmış her ay. Onla beraber 9000 ediyor. Yemek parası ile de 10 bin TL geliri var. şu an sektörde 1 sene tecrübem var benim alacağım ortalama ücret 6000 7000 civarı zaten. 10 sene çalışsam 10 15 civarı olur maaş. Bankada da 10 sene sonra şef olarak yükselmiş olsam yine o paralara denk geliyor. Maas anlamında belki banka 1000 2000 az olur ama iş garantisi ve izinleri çalışma hayatı daha düzenli olur. Benim düşüncem böyle yani
yine tahminimden iyi veriyorlarmış değerlendir madem hangi şehirde olacaksın
Sevdiğin işi yapmalısın bence.