Gerek bu sitede gerekse de diğer sosyal mecralarda gördüğüm sinir bozucu durumlardan biri: Demet Akalın Türkçesi. 👎
Eğer siz de bu Türkçeye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bilmeniz gereken en temel bilgiler şu şekildedir:
-Cümleler büyük harfle başlar. -Özel isimler büyük harfle yazılır ve gelen ekler ayrılır. -Ayrı yazılması gereken "-de, -da" ayrı yazılır.(Kelimeye göre sertleşmeye uğrayıp "-te, -ta" olabilir. ) -Soru eki "-mı, -mi" ve "-şey" her zaman ayrı yazılır.
Siz nasıl bir Türkçeye sahipsiniz? ✍️ Konuşma dilinde veya yazı dilinde kurallara dikkat ediyor musunuz? 👇
Demet Akalın Türkçesine mi sahipsiniz İstanbul Türkçesine mi?
İstanbul Türkçesine sahibim. Ben de çok hassasım bu konuda ya. Türkçemizi düzgün kullanmak bu kadar zor olmamalı 😒😒
Türkçeyi doğru kullanmamasına rağmen sevdiğim sadece iki kişi var birisi "Ryan Henk Donk" (eski bir Galatasaraylı futbolcu), diğeri de Şota Arveladze (eski bir Trabzonsporlu futbolcu, şimdilerde teknik direktör). Tabi bunlar yabancılar yani o kadarı normal 😂😂 işin kötüsü bunlar bile Demet Akalın'dan daha iyi Türkçe konuşuyor 😂😂
Demet Akalın zaten bir marka haline geldi sağ olsun shdhdhd İleride onun atmış olduğu yazılar ile yazım yanlışlarını buldurmayi planlıyorum öğrencilere 😂
Bence çok mantıklı biliyor musun 😂 dersi eğlenceli hale getiren öğretmenleri severim çünkü onların öğrettikleri daha çok akılda kalıyor. Bunu kesinlikle yapmalısın 😂
Cümle daima büyük harfle başlar, Türkçe'mize özgü olan '' şçiğü '' gibi noktalı harflerin girdiği kelimeler noktasız olarak İngilizce gibi yazılmaz, imla kuralları görüşlerimizi yazarken nerelere vurgu yapıp yapmadığımızı ve hatta nefes alıp verdiğimiz yerleri dahi izah eder, emoji yerine satırlarca random (rastgele) atılmaz ve her şeyden mühim olan şudur ki : Mensup olduğumuz dilin haznesindeki kelime ve ifadelere katırı sayılır oranda hakim olmamız gerekir.
Bunlar her şeyden evvel kendimize olan saygımız, dile olan saygımız ve duruşumuzdur.
Eksiltili yazıları olanların tamamen eksiltili ve düzeni bozuk bir yaşamı olduğunu düşünüyorum ben artık. Çünkü yazıya döktüğü gibi konuşuyor insanlar, aksini düşünemiyorum. Kimse kusura bakmayacak.
Cümlelerine tamamen katılmakla birlikte randomu kendimin de kullandığımı belirtmek isterim. Doğruluğu dediğin gibi tartışılır ama kendimde de belki onu hata görebilirim. 🤷♀️
Bizi bu derin bilgilerle aydınlattığın için çok teşekkürler. Ben de çok dikkat ederim bu hatalara sinir de olurum. Birinin artık bunu söylemesine mutlu oldum. Sağ ol 🌹😁 (Daha da dikkat ettim bak okuyorsun diye)
Öncelikle vaktinizi ayırarak bu kaydı paylaştığınız için ben teşekkür ediyorum. Yazım kurallarına dikkat etmenin yanı sıra benim dikkatimi çeken başka bir nokta daha oldu: Diksiyonunuz.
İlk dinlediğimde "Cem Öğretir?" Dedim istemsiz. Sesiniz Cem Öğretir'in sesine çok benziyor. Konuşmanız da gayet akıcı. Herhangi bir eğitim almış olun veya olmayın, karşınızdaki insana kendinizi dinletecek bir anlatım biçimine sahipsiniz. Kutlarım. 🍀
Ve evet, bahsettiğiniz gibi konuşma dilinde İstanbul Türkçesini herkes konuşamayabiliyor ama yazı dilinde en azından bazı kurallara uyulması gerektiğini düşünüyorum. Tekrar teşekkürler. ☺️
Ahajajsos, Chaby bile daha iyi konuşur. 😃 İstanbul Türkçesi efenim... (Şey kelimesini eklediğin için teşekkür ederim. Birleşik gördüğüm zaman elim ayağım titrer... 😃)
Soruyu sorduktan sonra düzenleme seçeneği olsa emin ol düzeltirim o kısmı. Sorarken hiç dikkat etmedim ya ancak mesajım anlaşılmıştır diye düşünüyorum özünde. Sağ olasın tekrardan, sen de aynı şekilde. 💐
Demet Akalın omurgasız biri dün hükümetin yanında bugün muhalefetin yarın yine hükümetin yanında.. her kesime şirin gözükme derdinde.. şarkıları güzel ama kendi kişiliksiz
Dil zekanın ve düşünme kabiliyetinin anahtarıdır. Kişi konuştuğu dile sahip çıkmalı ki kültürüne fikirlerine ve kavramlarına sahiplenebilsin Düşüncesini aktarıp muhatap olduğu kişiyi anlatabilsin Muhatabımızi anlayamazsak nasıl anlasacagiz
Elim ayağım titriyor şu an dhdhdh Yahu güzel arkadaşım şu Türkçenin ilk harfini büyük yazsana hiç değilse. Hadi diğerini yerel ağız yaptın. Allahım delireceğim dhdhdhd
Görünmeyen bir alemdeki ruhani varlıktan bahsediyoruz 😂😂😂 Demin cam kendiliğinden açıldı kapandı. Bak hissetti duydu işte, bir miktar tırsıyorum şu an 😂