18 yaşındayım 2021de güzel sanatlar lisesinden mezun oldum. 2017de sınava girmiştim ilk. Önümüze bir model koyup onu çizdirdiler. Ardından birkaç kelime söyleyip (baloncu, kumbara ve çocuk gibi...) 2. Oturumda imgesel (hayali) resim istediler. Kazandım. Kayıt yaptırdım.
9. Sınıfta obje çizdik. Yavaş yavaş modele geçtik. sonra guaj boya, yağlı boya, suluboya ve mürekkep (lavi) tekniğini öğrendik. Bize 11. Sınıfta ve 12. Sınıfta imgesel dersine ağırlık vermeye başladık. Mezun oldum.
Tytden 167 ham puan aldıktan sonra internetten ön başvuru yaparak Kocaeli, Trakya, Çanakkale, Uludağ, Sakarya ve Tekirdağ üniversitelerinin Güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarına girdim. İlk Tekirdağ Namık Kemal üniversitesinin sınavına girdim. 90. Yedek oldum. Sınavda giriş belgesi, kimlik, hes kodu 50x70 altlık, dereceli kalemler, kıskaç, imza kalemi, silgi ve kalem traş getirmenizi istediler. İnternetten sonuçları takip ettim. 90. Yedek oldum. Bu arada tyt puanımla da tercih yapmıştım. Tercih yaparken YÖK atlas kullandım. Sıralamama göre ilgili olduğum bölümler belirleyip, kağıda taslak bir tercih listesi hazırladım. Okulların konumunu araştırdım. Bölümlerin derslerini araştırdım.
Bir yandan yedek listelere girerken, 2 yıllık Kocaeli üniversitesi Seramik ve Cam tasarımı bölümünü kazandım. Umutsuzluğa kapılmıştım. Hep 40. Veya 100. Yedeklerde oluyordum. Hatta bazı sınavları hiç kazanamadım. Derken Trakya üniversitesinde Grafik, Heykel ve Resimde 3. Ve 4. Yedek oldum. 800.000 barajı olduğu için öğretmenlik sınavına giremedim. Bende resim çıkışlı olduğum için Resim seçtim.
Sınıf rehberlik öğretmenim grafik seçmemi söyledi. 11. Sınıfta grafik dersinden hoşlanmadığım için grafik bölümünü seçmedim. Sevmiyorum dedim. Bir yandan babam da mezun olunca iş bulamayacaksan boşuna gitme, bize masraf yaptırma dedi. Grafikte çok iş varmış. Ben bunu sonradan farkettim. Trakyaya, Resim bölümüne kayıt yaptırdım. Bana Edirnede Yurt ayarlayalım Derken Kocaeli üniversitesi sürekli yeni yedek listesi yayınlamaya başladı. Oraya da kayıt hakkı hazandım Trakyadan kaydımı sildirdim. Çünkü Fakültem karaağaç köyündeydi. Ve köyde emekliler, birkaç kafe, müze, A101 ve apart dışında HİÇBİR ŞEY yoktu. Kırtasiye bile. Ama Kocaeli Gsf tam çarşıda, kırtasiyelere yakın ve şehir merkezindeydi. Bu yüzden Kocaeliye kayıt yaptırdım. Ailemle taşındık. Annem ve babam yaşadığımız yerdeki işi bıraktı. Kocaeliye yerleştik.
Sonradan her yerden (Bursa hariç) kayıt hakkı kazandım. Demek ki yedek listeye girince kazanmış sayılıyormuşuz. Önemli olan listede ne kadar yüksekte olduğumuzmuş.
Kayıt olurken bize öğrenci numarası verdiler. Öğrenci bilgi sistemine girdim. Ders seçimi yapamadım. Okulun öğrenci işleriyle görüştüm ve 1. Sınıfların ders seçiminin otomatik olduğunu söylediler. Okula ilk, babamla, ekle-çıkar haftasında gittim. Atölye hocamla tanıştım. Bize liste verdiler ve uzeme (okulun uzaktan eğitim sitesine) nasıl gireceğimizi öğrettiler. Bu arada Akademik danışmanım da varmış. O da öbsden öğreniliyormuş. İlk 2 dönem harç parası ödemedim. Borçlu da gözükmüyorum.
Bu yıl 8 ders aldım. Seneye seçmelileri de almaya başlayacağım ve harç parası ödeyeceğim. 1. dönemin yarısında vizeler (ara sınavlar) başladı. Teorik derslerin sınavı online idi. Atölye derslerinde ise okulda o döneme kadar ne yaptıysak onları hocalara sunduk. Sınav tarihleri okulun panosuna asıldı. Vize haftası ders yok ama atölyelerde çalışmak ve eksikleri bitirmek serbest. Sınavlar bitince finallere hazırlanmaya başladık. Bu sefer bütün sınavlar online oldu. Finalden sonra da uzunca bir tatile girdik. Dönemler böyle tekrarlıyor.
Okulda dikkat etmen gereken şeyler: - devamsızlık yapmamak - çalışmaları eksiksiz sunmak - hocalarla iletişim halinde olmak.
1 çalışma için 2 haftamız oluyor. Bazen bitirmek zorluyor. 2. Sınıflar bu yıl resim atölyesi 1 dersinde 9 tablo yapmış. Masraflı bir bölüm. Özellikle tuvaller ve yağlıboyalar pahalı. Belki 2. Sınıfta başka bir öğretmenin atölyesine geçeceğim. Her dönem farklı hoca seçebiliyoruz. Tabi istersek.
Temel sanat dersinden nefret ettim. En çok o ders için çalıştık. Derslerden kalırsak bütünleme sınavına girip yine başarısız olursak alttan alıyoruz. Sınıfta kalma yok.
Geçenlerde gelecek kaygısı yaşadım. Okul masraflı. Bursum var ama ona sahip olmaya devam etmek için ortalamamı iyi tutmalıyım. Birde merak edip iş ilanlarına baktım. Resim bölümü o yönden sıkıntılı. Hep grafik ilanları var. Ama bunu Bilgisayar destekli tasarım dersi alıp program öğrenerek veya açık öğretimden 2. Üniversitede başka bir bölüme de kayıt olarak aşmaya çalışacağım. Ya da formasyon alıp öğretmen olabiliyoruz. O da ücretli. Mezun olunca alınıyor. Kpssde atanmamız lazım. Özetle bölüm böyle. Resimden para kazanamazsam Yüksek Lisans da yapabilirim.
Özetlemek gerekirse elimizde şunlar var: - Öğretmenlik (formasyon, yüksek lisans, kpss) - tasarımcılık (program öğrenmek ve kendini geliştirmek) - özel atölye - 2. Meslek - kpss memurluğu
1
2 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Bide dersleri ver mezun ol mantığı yok. Özgün eser üretip 4. Sınıfta hocalara sunum olarak bitirme çalışması yapıyormuşuz. Grafik bölümüne özeniyorum. Onların stajı var. Bizde yok.
Güncelleme: bu eski hesabımdan yazdığım yorumu gördüm. şu an 21 yaşındayım. Formasyonu neredeyse tamamladım. Bu dönem staja gideceğim. Düşündüm de, ben sanatçı olmak istemiyorum. Son sınıfım ama elimde adam akıllı motivasyon yok. Bitirme projemi yapıyorum. Muhtemelen önümüzdeki birkaç ay yağlı boyalarımı ve fırçalarımı kullandığım son zamanlar olacak. Öğretmenlik de yapmak istemiyorum, zaten istesem de yapamam bence. Ama hayatımı kurtarmamın tek yolu bu, onu yok etmek dışında. Yüksek lisans da yapabilirim ama bunun için de tıpkı kpss'de olduğu gibi yeterli altyapım yok. O gelecek kaygısı... 18 yaşından sonra bir daha asla eskisi gibi olamadım. 17 yaşındaki bir ergenin toz pembe hayalini gerçekleştirmek uğruna bu yola girdim.
sınavlar iki bölümden oluşuyor teknik ve hayal gücü hayal gücü kısmında sana bir cümle veriyorlar ya da bir şey okuyorlar ondan bir resim çıkartıyorsun orada resmin güzelliğine değil hayal gücüne bakılır. Bide mankenin ya da eşyaların ortaya konulup çizildiği yer var ordada teknik önemli. Eğer kendini geliştirmek istiyorsan evde bir tişört elma vazo gibi şeyleri bir araya getirerek çizebilirsin ya da insan vücudunun oranlarını öğrenip onlara çizebilirsin. hayal gücü içinde bir kelime üzerinden kafana gelen şeyleri resmedip film izleyebilirsin
Bayadır olan eski bir bölüm yeni bir şey değil ama güzel sanatalar da geçiyor yetenek ile alınan bir bölüm işsizlik var yani insanlarında bakış açıları da tuhaf bu bölüme ondan pek yaygın değil sanırım ama baya öğrencisi de var bildiğim kadarıyla.