Aileme ne zaman üniversiteyi şehir dışında okumak istediğimi söylesem özgür olmak için mi istiyorsun diyorlar ama bir türlü geleceğim için doğru bir adım atmak istediğimi kabullenemiyorlar. Şehir dışında üniversite okumak özgürlük müdür gerçekten?
Evet özgürlük ve harika bir duygu. Ben hayatımın en mutlu, en huzurlu anlarını şehir dışında okurken yaşadım ve bitti. Bir daha da o zamanlarda ki kadar mutlu olamadım. Şu an mutlu değil miyim, tabiiki de mutluyum ama o zamanlar o kadar mutluydum ki arada bir kendi kendime "acaba rüyada mıyım bu gerçek mi ya" diye sorup daha fazla mutlu oluyordum. Şimdi durup dururken kendime "acaba şu an bir rüyada mıyım ?" diye sormuyorum. Ben 2 yıl okumuştum. Ve şimdi DGS'ye hazırlanıyorum ve ilk hedefim şehir dışı. Sadece şehir dışı olmasını istiyorum. Bu sefer gittiğimde mezun olduktan sonra iş bulup gittiğim şehirde kalmayı hedefliyorum.
Demekki ailen seni kısıtlıyor ve üstünde baskı yapıyor özgür olmak her insanın hakkı eğer iyi bi bölüm yani önü açık bi bölüm istiyorsan ve küçük bir şehirdeysen gayet gitmen normal ama büyük şehirdeysen avantajlı üniler varsa tutuyorsa gitmene gerek yok şu an 2. Sınıf öğrencisiyim ailemden 1.200 km uzaktayım bunu hiç istemedim baskıcı bi ailem yok olmadılarda yatay geçiş yapmayı düşünüyorum ama kesinlikle şehir dışı olarak aklı başında bi genç kız için çok iyi sorumluluk sahibi olursun paranı kullanmasını öğrenirsin yurtta kalıyorum ve yurtta kalmayı düşünüyorum eve hiç çıkmayı düşünmedim çok rahatım gece dışarı çıkmak istediğimde izin alıp çıkarım ama hiç gececi huyum olmadığından rahatım
Üniversite dediğin aileden ayrı okunmalıdır zaten. Ailenin gözünde özgürlük=ahlaksızlık sanırım. Ancak ayrı olduğunda hayatı anlayıp büyüyebiliyorsun, kendi başının çaresine bakmayı, bağımsız bir birey olmayı öğreniyorsun. Hayatımın en güzel yılları yurtta öğrenciyken geçirdiğim senelerdi. Çeşit çeşit insanlar görüyorsun hayatın her yüzüyle karşılaşıyorsun. Aklı başında, kendine güvenen, zararlı alışkanlık ve zararlı kişilerden kendini koruyabilen birisiysen bu fırsatı hiç kaçırma derim.
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
59
Cevap
59
Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ben Bursalıyım. Eğer Yıldız Teknik Üniversitesi ve üzeri bir okul gelmezse gitmeyeceğim. Bunun içinde Makine Mühendisliği veya diğer adam akıllı mühendisliklerin gelmesi lazım.
Eğer değmeyecek bir üniversite için gidersem farklı bir şehire ailemi de ekonomik olarak zorlamış olurum.
Mesela Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi Endüstri Mühendisliği geliyor. Uludağ’a girerim. Aklı başında olan bir mühendislik öğrencisi Yıldız ve üzeri kazanılmadığı sürece her mühendisliğe aynı gözle bakıldığını bilir.
Yok ne bileyim Felsefe bölümüymüş, Öğretmenlik bölümüymüş falan gerek yok bunlar için şehir dışında okumaya. İstanbul'da mesela Kyk çıkmazsa okul yurdu çıkmazsa zıctın (örnek veriyorum). Özel yurtların en adisi 2500 civarı başlıyor diye biliyorum. Yazık günah. Ha İtüye Boğaziçine değer orası ayrı.
Kendi şehrinde oku eğer değmeyecek bir yerse.
Evinde bulduğun rahat ekonomik şartları bulamazsın. Kaldı ki ben şu an hastayım mesela. şu an ailemle yaşadığım için ilacım önüme geldi, güzel yemekler yapıldı çabuk toparlayayım diye. Halbuki şehir dışında olsaydım rezillik çekecektim.
Ha kendi şehrine puan yetmiyorsa dahi çevre şehirleri yaz.
Evet... mesela şehir dışında okurken akşam vakti arkadaşlarımla dışarı çıkıyordum pat diye annemler arıyordu napiyorsun diye arkadaşlarımla disardayim diyordum hicbirsey demiyorlardi çünkü diyemezler ben üniversite çağında yetişkin bir bireyim. memlekette olsaydım gondermezlerdi o saatte hayatta. ama oradayken hicbirsey demiyorlardi...çünkü sosyallesiyorsun... herşeyden önce ailem bana güveniyordu ben de bu güveni boşa çıkarmamak için çok uğraştım... o yaşa gelmişim biraz eğlenmek benim de hakkım da değil mi. bu yönden ailemi seviyorum gez toz hayatı öğren keşfet diyorlardı bana her şey ilerde önüme altın tepsiyle sunulmayacak
Şehir dışında özgürlük müdür bilemem ama yurt dışında özellikle Amerika'da kesinlikle özgürlüktür.. Özgürlüğün olduğu yerde mutluluk vardır. Yani orada hiç kafan taşa değmez.
Gerek kadın açısından gerek bir çok şey Özgürlük derken insanlar olarak
Çünkü oranın insanların özgürlük anlayışları var Bizimkiler de öyle özgürlük anlayışı yok hemen bir adli işlem ya da hemen bir iftira.
Ama kendileri açısından özgürlük işlerine geliyor, başkalarına gelmiyor çünkü herkes kendini düşünüyor.
Şehir dışı özgürlük alakası yok. Üniversite sana şehir dışı diyorsa şehir dışı
Bir sürü üni okuyacağım diye gidenlerin birincil amacı üni okumak değil. Artık insanlar buna uyandı. Bilinçli aileler buna dikkat ediyor. Benim tanıdığım bir abimiz var, kızı başka bir şehirde tıp kazandı. Kızına ev tuttu, belli periyodlarla gidiyor. Hatta bazen kızının olduğu evde kalıyor. Bence en iyisini yapıyor.
şaşmıyor her genci hayali bu. ayrı evde yaşayıp evinde her istediğini yapabilme hakkına sahip olma var. yeğenlerimden duyardım benim büyük kızdan da duyuyorum gençler kendi aralarında döngüsel bu muhabbeti yapıyorlar demekki. biz de dedik en fazla uzaklaşabileceğin yer bahçe içine çadır kurup yaşamak olur. gerisini sen düşün. öncelik aynı şehir içi üniversite olur inşaallah..
Aile yapını bilmiyorum dışarıdan bakıldığında her insan özgürlük olarak görebilir. Bence bu göreceli bi durum iletişim konusunda ailen ile iyi iletişim kuruyorsan elbette gitmem güzel olur destek konusundada sana yardımcı olabiliyorlarsa asla kaçırma derim değişmek büyümek için büyük bir fırsat olur çünkü insaların fikirleri çok değişiyor hayat çok kısa doya doya yaşa mutlu olmak için fazla zamanımız kalmıyor. Ben 4yıldır tek yaşıyorum ve cidden farklı bir hayatın oluyor. Umarım her şey istediğin gibi olur ✅
Bence evet, özgürlüktür. Hele ki İstanbul'da okumak en büyük özgürlüktür. İstanbula üniversiteye geleli 6 ay oldu. 20 yıldır içimde tuttuğum her şeyi yapma fırsatına eriştim. Kendimi bir kuş gibi hafif hissediyorum. İşin iyi tarafı tanıdık yok çevrende. 👍🏻👍🏻👍🏻
özgürlüktür ama iyi yanlarıda var sorumluluk sahibi oluyorsun ve çabuk olgunlaşıyorsun ya bunu gözle görünür farkı oluyor bence şehir dışında okumak kötü değil ama aileler de şöyle haklı şu zamanda çocukları kendilerinden uzakta yaşaması tehlikeli olduğu içinnn
Özgürlükte denebilir ama tam bağımsız olmuyorsun. Mesela para yetiştirmen gerekiyor, kızlar evdede yaptığı için zorlanmaz ama evi temiz tutmak, yemek yapmak falan gerekiyor. Tabii geniş açıdan bakınca özgür oluyorsun normalde her gün evi siliyorsan üni evinde 10 yıl silmesen kimse çıkıpta kalk evi sil demez ya da şu saatte evde ol demez.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bu ülkede böyle maalesef. Çocuklar birey olarak yetiştirilmediği için ve maddi açıdan tatmin olamadıkları için çözümü evden uzağa gitmekte buluyorlar. Yurt dışında üniversiteye eğitim kapısı gözüyle bakıyorlar, bizde kaçış kapısı. Bunun bir numaralı sorumlusu çocuğuna iyi hayat veremeyen ailelerdir. Ailenin de aklına gelen ilk şey senin orada önüne gelenle seks yapman vs. Özgürlükten kasıtları bu. Ülkede kafalar bu maalesef.
Maddi durumun iyiyse özgürlüktür. Değilse farkı yok. Evden okula okuldan eve:)) ben hatırlıyorum da ekmek pahalı diye kahvaltıda bile makarna yerdim.. Hey gidi fakirlik. Fakir geldik fakir gidiyoruz afksdkdk
Kismen evet ama kısmen hayır. Sizin özgürlük taniminiza bağlı. Ama genel olarak evet özgürdür. Özgürlükten ziyade de gittiği şehirde ki tek başına yaşam mücadelesi hayata bir adım daha hazırlar. Birde güzel bir ülkede erasmus yaparsa tamamdir, netice komando!
Baskıcı bir ailen varsa özgürlük olabilir mesela bana pek karışmazlar gec saatte de gelirim geç saate de çıkarım arkadaşlarımı tanıyorlar bana güveniyorlar o yüzden bence kendi şehrinde okumak daha mantıklı bide başka şehirde ek masraf kirası alışverişi o paraya başka şeyler yapılabilir
Ta kendisi canım. Ben ailemin yanında okudum tam bir eziyetti. Bütün arkadaşlarınınrahatça takıldığı yerde en erken senin kalkman gerekir çünkü saat sıkıntısı olam bir tek sensindir onun dışında gitmek istediğin yerlede gidip kalmak istediğin yerde kalamazsın aklını kullan ve ailenin yanında okuma
Beb üniyi bitirdim zaten psndemiye geldi İzmir'de yaşıyorum buna ragmen ailem cok katı hala inan cok sinir bozucu git kızım kayseride okuyan arkadasim bile basta tereddütlüydu o bile cok egleniyor
Ailenin çocuğu korumak adına aldığı birtakım kurallar çok geliyor bazılarına dolayısıyla da şehir dışında yaptıkları yanlış davranışları özgürlük olarak nitelendiriyorlar saçma
Aile yapın bu şekildeyse evet özgürlüktür arkadasımı sokak ötedeki marketi geçtim kendi binalarında bulunan alt kata markete yollamıyorlardı kız üniversiteye gitti yapmadığı kalmadı
Fukaralıktan sürünürsün. Oda arkadaşlarının afrasına tafrasına tahammül etmek zorunda kalırsın. Aile yanında üni okumak çok iyi bir şey. Yaşadığın şehirdeki üni kötüyse sen de haklısın.
Ben yanlarına gelinceye kadar ablalarım da şehir dışında okumayı özgürlük sayıp özgürlüğün dozunu da epeyce kaçırmışlardı... ellerinden almak zorunda kaldım; yapılacak bir şey yok
@onecrazygirl anlaşılmayacak bir şey yok... okulu sallamıyorlardı, arkadaş grupları çok kötüydü, fena halde sigara filan içiyorlardı... ben geldim ikisini de mum edip şamdana diktim, evden okula okuldan eve, başka seçenekleri olmadığını anlamaları biraz zorlu bir süreç oldu ama yapacak bir şey yoktu
@onecrazygirl önceleri zor geldi tabi ben onlardan küçüğüm diye, hesapta beni sallamamaya kalktılar... sonrasında bir süre direndiler adeta debelendiler özgürlüklerini korumak için ama bir seçenekleri olmadığını anladılar artık çok şükür
@onecrazygirl yok biz birbirimize düşkünüzdür... gerçi onları hizaya sokmak için uygulamak zorunda kaldığım cezalar yüzünden bana gıcık oluyorlar ama yapabilecekleri bir şey yok... hayatlarında yanlış bulduğum şeylerden geriye bir iz bile bırakmadım
peki yanlış anlamazsan bir şey sorayım... diyelim ki çıktığın erkek ablalarıyla kalıyor ve bir gün 2 abla geliyor bir şey izin istiyorlar; sevgilin izin vermiyor... kızla mızırdanıyorlar ama yapabilecekleri bir şey olmadığının farkındalar ve gerekçesini bile söylemiyor sevgilin... sonra kızlar gidince neden izin vermediğini sana açıklıyor... gayet mantıklı gerekçeleri var... Ama şimdi ablalarıma gerekçe söylersem lüzumsuz yere tartışma ortamı doğar; gidemeyeceklerini bilmeleri yeter diyor, ve öğreniyorsun ki sevgilin bu ablalarını böyle hakimiyet altına almadan önce kızlar çok asi başlarına buyruk kızlarmış; ma sevgilin ablalarını böyle mum etmiş... nasıl hissedersin? naparsın?
Algıları dar demektir bu. Yanlarında özgür olamadığını biliyorlar başka yerde buna sahip olacağını düşünüp kıskanıyor kendilerine yediremiyorlar demek ki. Cahillik değil de ne bu?
Senin ne niyetle gittiğine bağlı mesela şu an özgür hissetmiyor musun ailenle ya da gittiğin de maddi destek vs olmazsa oda sıkıntı olabilir
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Özgürlük falan değil. Rahata kaçmaktır. Kimisi için ise sorumluluk almaktır. Genel olarak hiçbir şeyi yerine göre kullanmadığımız için toplum olarak. Şehir dışında üniversite okumak rahatça sevişmektir.
pişmanlıkdır kyk gidince anlarsın ne desek boş olur
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kesinlikle öyle 3. senemdeyim ailem ile bir sorunum yok ama okulum bittikten sonra dönmeyi düşünmüyorum. Kendimi daha iyi tanıdım kendi çevrem oldu istediklerimi özgürce yaptım.
Vallaha küçük şehirden büyükşehire gidiyorsan evet özgürlük ama benim gibi mallık yapıp İstanbul'dan Bartın'a geliyorsan değil, yaşam standartlarım küçüldü resmen:D
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kısa vadede Özgürlük ama uzun sürede ailenin değerini anlamaktır
Özgürlüktür güveni sağladın mı hiç aileye başta kimse rahatsız etmez
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Çevremde ve başka Üniversitelerde gördüğüm duyduğum hiç iç açıcı değil. Kimisi zengin koca peşinde kimisi fuhuş peşinde bildiğin bataklık olmuş Üniversiteler artık maalesef
Üniversitede okuyorum aklı başında kendine sahip çıkmasını bilen her insan kendi gibi biri ile arkadaşlık kurup okuyabilir milletin ne halt ettiği kimseyi ilgilendirmez öyle ortamlara girmezsin olur bitter
Bu ön yargılı görüşlerinizi özellikle üniversite adayı öğrencilerine yapmazsanız çok sevinirim çünkü bu süreçte her cümle ve kelime kararlarını çok etkiler iyi akşamlar diler