Bu gün farkındalık amacı güden bir anket şirketinden günlük bir iş aldım. 200 kişi üzerinde ingilizce test yaptık. Adana'da bu testi arkadasimla beraber yaptık. Türkçe konuşmadık sadece ingiliz ingilizcesi konuştuk ve çok basit bir soru sorduk cevaplar geliyor!!!200 kişiye ingilizce olarak taş köprüye nasıl gidebiliriz diye sorduk. Hedeflenen kitle 16-35 yaş aralığıydı!
====== Gelelim cevaplara ======
-133 kişi bizi anlayamadı ve cevap veremedi
-26 kisi dalga geçti!
-33 kişi yarim yamalak kötü ingilizce ile tarif eder gibi oldu ama yetersiz!
-9 kişi ise başarılı bir sekilde cevap verebildi.
Türkiyede neden kimse ingilizce bilmiyor? Eğitim sistemine göre 2. Sınıftan üniversite 2'ye kadar her yıl ingilizce dersi alan insanlar basit bir tarifi bile neden yapamaz? Yorumlarınızı bekliyorum Gardas ülke sakinleri 🥰
Ben tercümanım zaten. Yani hem mesleğim bu hem de yabancı dil artık hayatımın olmazsa olmaz bir parçası. Az önce bir arkadaşımla daha aynı konuyu konuştuk. Dil edinme metodları hakkında. Ben Türkiye'de yaşamıyorum. Ama Türkiye'de okudum. Ve Türkiye'de okulda tek kelime dahi İngilizce öğrenmedim. Bunun başlıca ve en büyük sebebi yabancı dili Matematik, Fizik, Kimya öğretir gibi öğretmeye çalışmaları. Dil öğrenilen değil edinilen bir şeydir. En başta o kendini öğretmen zannedenleri bi görevden almak lazım.
Türkiye de İngilizce seviyesinin yerlerde olmasını sebebi gayet basit çünkü daha eğitmen kendini eğitememiş. Eğitmenler daha önce hayatlarında aktif bir biçimde kullanmadıkları, yurtdışında bulunmadıkları pratik yapmadıkları, sistemin tamamen gramer üzerine kurulu olup konuşmaya gelince müfredatın "hav ar yu, ne var yu" dan öteye gidememesi saçma sapan ekstra kaynaklar herşeyi özetliyor aslında. Öğrenebilen de kendi çabasıyla dili hayatına entegre ederek dile maruz kalarak öğreniyor.
Yeni nesil sanıyorum ki daha iyi yetişiyor bu konuda. Yani şu an 18 yaş altı olan kişilerden bahsediyorum. Yine de olması gerektiği kadar iyi değil. Kıbrıs'ta yaşadığımdan biliyorum ingilizcesi en kötü olan millet türkler. Rus, alman, arap, kıbrıslı, afrikalı vs hepsinin ingilizceleri çok daha iyi. Bir de fark ettiğim kadarıyla türkler en çok birbirleriyle takılıyor. Yabancı kişilerle arkadaşlık kuran sayısı az. Dil konusu engel oluyor bence buna.
Biz öğrenmeyi ve öğretmeyi bilmiyoruz. İngilizce dersinde bildiğin matematik formülü gibi Verb + Noun + Object = Cümle şeklinde öğretiliyor. Her derste olduğu gibi bir sürü bilgi veriliyor falan. Oysa insanlara eğlenceli bir şekilde öğretsek emin olun çoğu öğrenir. Oyun, müzik, hikaye, film gibi konulardan ilerleyerek herkese hitap eden bir müfredat olabilir mesela
Adanaliyim bu arada. Bu konuda haklısın ben dahil birçok kişi İngilizce öğrenemiyoruz eğitim sistemi yeterli değil. Gramer öğretip mezun olunca sanki şakır şakır İngilizce konuşacsğimizi sanıyorlar hâlbuki sözlü ders olsa sınavlarda sözlü olsa herkes mecbur öğrenir dil konusa konusa oturur.
İyi de ögretilen ingilizce ingilizce değil ki sadece müfredatta var ingilizce biliyorum diyen bile konuşamaz bu arada profildeki fotoyla nick iyi uyuşmuş
derdimi anlatıcak kadar biliyorum oyunda yabancı arkadaşlarım vardı ama açıkçası okul İngilizce öğretme konusunda çok yetersiz, bildiklerimin çoğunu kendim araştırıp kelime ezberleyerek öğrendim