Ögretmenlik meslegi zor mu?

Öğretmen olmak istedim olmadı. Baska yollara girdim. Olsam mutlu eder mi bu meslek bilmiyorum. Kucuklukten beri büyüdüğüm kız kuzenim ögretmen. Ogretmenlik kolay görünüyor ama zor dedi.
*Hem bedenen, hem zihnen yoruluyorsun. Karşında cocuk var, son derece enerjik ve cogu zamanda şımarık oluyorlar. Onlarin enerjileriyle başedebilmek gerçekten zor.

*dersi bir ogrencinin kaynatmamasina verdiğin çaba ders anlatma çabasından daha zor ve yorucu. 30-40 kişiye hükmetmeye calisiyorsun tek kişi olarak bu gercekten kolay degil.

*semineri, toplantısı, özel gun kutlamasi bitmiyor. Şiir okunacak, o gune ozel program düzenlenecek sen organize edip, ogrencileri ayarlaman gerekiyor ve baskasini yönetmeye çalışmak, bir sey yaptirmak gercekten. Cocuk son dakika sana hocam ben şiiri ezberlemedim diyerek yari yolda da bırakabilir bilemezsin.

* veliler ayri sorun ogrenci ayri sorun. Otur diyorsun oturmuyor. Surekli bir gürültü var. Cocuk sesleri. Bir sure sonra gercekten kafasi kaldirmiyor insanin. Özellikle biraz olgunlasmis, yaşli ogretmenler icin bu gurultu olayi daha zor.

*Sonra ogrenci sana istedigini der, diyor. Bu hocayı sevmiyorum, gıcık, küfür bile eder sana. Kiyafetine laf eder, her seyine laf eder, elestirir. Ama bir sey diyemezsin o küfürleri duysanda. Duymamazliga verirsin yapacak bir sey yok. Sinifta da hoca olarak seni bozabilir, ağırına gidecek seyler soyleyebilir sinirlenemezsin, hakim olmaya çalışırsın kendine. en fazla fırçalarsın. Ogrenci degisik bir tipse hocam çıkışta görüşürüz de diyebilir. Sana sinirinden gidip arabani falanda çizebilir. Ama cokta bir sey yapamazsin bu durumlarda. Çokça da beddua alirsin.

*not zamanı not verirsin begenmez. Ya aslan hoca beni geçirmiş diyen ogrenci azdır. Yüksek verdiysen zaten kendi haketmistir aşağısı olamazdı. Sagolsun demez. Dusuk verdiysen söver, küfreder, beddua eder. Sene sonu bir öğrencinin şöyle dedigini duydum. Insallah kendi çocuklarına da boyle notlar verirler. Ogrenci oyle bir güruh ki begendiremezsin, memnun edemezsin. Doktorlar hemsireler hayir dua alırlar. Cokca beddua aliyoruz biz.

*bazen masa başı iş, sessiz sakinlik istedigim oluyor. Ofis gibi bir yerde calismak isterdim diye düşünüyorum ara ara. Teneffus olsa bile zaten 30 kisilik siniftan cikmissin. Bu sefer yine cocuk sesleri, cocuklarin yanindan koşturmasiyla ogretmenler odasina gidiyorsun ordada 40-50 insan var yine kalabaliga giriyorsun bu sefer onlarin sohbetlerine 10 dk katlanmak zorunda kaliyorsun. Eve gelene kadar sessiz bir ortam yok.

Ogretmenlik kolay gibi gorunse de zor. Her meslegin zorlugu var. Işin icine girmeden de pek bilemiyorsun zorluklarını, bence bunlari bir daha düşünerek öğretmenlik okumadigina üzülüp uzulmemene karar ver diyerek anlatti. Birkac bir sey daha söyledi ama detay uzun oldu onlari eklemeyeyim dedim. Sizce ogretmenlik zor bir meslek mi?
Ögretmenlik meslegi zor mu?